Kicsoda Andrew Tate, aki TikTokon buzdított a nők elleni erőszakra?

2023. január 16.
A nőknek otthon van a helye, nem vezethetnek autót, a férfiak tulajdonát képezik, a nemi erőszak áldozatainak pedig vállalniuk kell a felelősséget – ezt gondolja Andrew Tate, a sakkozóból lett gazdag influenszer. A 35 éves hímsoviniszta, „önsegítő guru” szerint teljesen rendben van egy nőt fojtogatni, arcon vágni és bezárni a lakásba. Tate elképesztően hitt benne, hogy a csillaga felfelé ível, ami így is volt egészen addig, amíg szócsatába nem kezdett a 19 éves klímaaktivistával, Greta Thunberggel, a történet vége pedig egy romániai börtön falai között ért véget.

Képein luxusautókkal, fegyverekkel pózol és szivarozó playboyként mutatja be magát az egykori brit–amerikai kickboxer, Andrew Tate. Az internetes sztárrá avanzsált influenszer egyfajta önsegítő guruként „támogatja” a főként (fiatal és fehér) férfiakat, akiket pénzkeresetre, csajozásra és a „Mátrixból való menekülésre” irányuló tanácsokkal lát el.

A nőket nem egyszerűen megveti, hanem gyűlöli, lustának tartja őket és úgy gondolja, hogy nem lehetnek függetlenek a férfiaktól – és még mielőtt bárki köveket ragadna, Tate-et nem mi címkéztük fel a nőgyűlölő címkével, hanem ő, saját maga. Az egykori kickboxer szerint a nő nem vezethet, a férfi tulajdonát képezi és otthon van a helye, ha pedig megcsalással vádolja a férfit, akkor bátran lehet fizikailag bántalmazni és bezárni a lakásba. Itt még nincs vége: Tate szerint 18-19 éves lányokkal ajánlott randizni, mert ők könnyebben manipulálhatók, a szexuális erőszak áldozatainak pedig felelősséget kellene vállalniuk az őket ért erőszakért.

2018-ban egy londoni repülőtérre kihelyezett plakáton háborodott fel, de olyannyira, hogy a nyugati civilizáció hanyatlásáról kezdett panaszkodni Facebookon, mert a hirdetmény az influenszer szavaival élve „a lányokat arra buzdítja, hogy menjenek nyaralni, ahelyett hogy szerető anyák és hűséges feleségek lennének”. Nyíltan vállalja, hogy több nő vádolja erőszakkal, ahogy azt az esetet sem titkolta, amikor egy nő kiütötte a telefonját a kezéből, egy férfi pedig megütötte őt, ezért birkózni kezdtek, majd a dulakodásban (állítása szerint) véletlenül megütötte a nőt, akinek eltört az állkapcsa.

Tate ezek után vált mindössze néhány hónap alatt a világ egyik legtöbbet emlegetett emberévé: júliusban többen kerestek rá a nevére, mint Donald Trumpra vagy Kim Kardashianra. Ez viszont nem kizárólag neki, hanem rajongóinak is köszönhető, akiket arra kért, hogy a minél nagyobb nézettség és a követőszerzés érdekében terjesszék videóit. Ezek a bizonyos rajongók Tate privát online akadémiája, a több mint 127 000 tagot számláló Hustler’s University „hallgatói”, akik aktívan terjesztik az influenszer tartalmait, méghozzá úgy, hogy újabb és újabb álprofilokat hoznak létre a nevében.

Sakktehetségből radikális influenszer

Tate az USA-ban született Washington államban, majd a szülei válása után a londoni Lutonban nőtt fel. Édesapja sakkmester volt, Andrew gyerekkorában az ő nyomdokaiba akart lépni, de idővel ráunt a táblajátékra, és inkább a kickbox felé fordult. A 20-as évei alatt televíziós producerként dolgozott, miközben világbajnok kickboxolóvá nőtte ki magát. 2016-ban bekerült az angol Big Brother 17. évadába, de nem sok időt töltött a műsorban, mert hamarosan olyan videófelvételek kerültek nyilvánosságra róla, amelyeken övvel bántalmazott egy nőt. Úgy tűnt, a felvételek örök törést okoznak közszereplői karrierében, de miután egy második videó is megjelent, Tate és a felvételeken szereplő nők egyaránt tagadták a bántalmazás tényét, és azt állították, hogy a történtekbe minden fél beleegyezését adta.

A botrány itt még nem ért véget: Tate homofób és rasszista bejegyzésekkel árasztotta el Twitter-oldalát, 2017 szeptemberében a mentális egészséggel foglalkozó szervezeteket és sok jóérzésű embert hozott ki a sodrából azzal az állításával, hogy szerinte a depresszió nem létezik, egy hónappal később pedig térdig gázolt a #MeToo-mozgalomba, amikor azt mondta, hogy a nőknek felelősséget kell vállalniuk az őket ért nemi erőszakért. Szélsőséges világnézetét ezután is tovább terjesztette, ami többek között ahhoz vezetett, hogy kitiltották a Twitter, az Instagram, a YouTube, a Facebook és a TikTok felületéről – utóbbin egyébként 12 milliárdos nézettsége van a videóinak. Fiókjainak korlátozása viszont hamarosan a visszájára fordult, és éppen hogy még népszerűbbé tette Tate-et.

A közösségi oldalakról való kitiltás és botrányos megszólalásai miatt csak még többen figyeltek fel Tate különös gondolkodásmódjára. Meghívták Alex Jones összeesküvés-elméletekről szóló podcastjába, szélsőjobboldali youtuberekkel és Donald Trump Jr.-ral haverkodott, együtt pózolt Nigel Farage brit politikussal, a Brexit egyik legnagyobb szószólójával, és „jó szívű fickónak” tartja Stephen Yaxley-Lennon iszlámellenes aktivistát, akivel volt alkalma beszélgetni.

Tate online tartalmai fellendültek, egyetlen hónap leforgása alatt több mint egymilliárdszor nézték meg a nevével fémjelzett videókat. A bejegyzések viszont nem tőle származtak, hanem attól a több száz fióktól, amik a nevét és képmását használva terjesztik tartalmait. Ők a Hustler’s University tagjai, köztük rengeteg 13 éves fiú, akiket az influenszer azzal bolondított meg, hogy havonta akár 10 000 fontot is kereshetnek kriptobefektetésekkel és új tagok toborzásával.  A Hustler’s népszerűségét úgy növelték, hogy pénzjutalomért cserébe vitaszításra buzdították a tagokat a követőszám növeléséhez, a fiatal férfiak pedig havi 49,99 dollárért vehettek részt üzleti és befektetési kurzusokon.

Videóin Tate kigúnyolja azokat a férfiakat, akik szénsavas víz helyett csapvizet isznak, azokkal együtt, akik macskát tartanak, mert szerinte „az igazi férfiaknak kutyájuk van”, de arról is megvan a véleménye, hogyan kell viszonyulni a nőkhöz: „Abszolút hűséget várok el a nőmtől. Nem viselem el, ha a csajaim más srácokkal beszélnek, ha más pasikat kedvelnek. A csajaim nem mennek a klubba nélkülem, hanem otthon vannak.” Tate követőtáborával egyetemben azok a bejegyzések is rohamosan kezdtek szaporodni, amik a másik oldalról tapasztalták meg az influenszer „lifestyle-tanácsainak” hatását. Egy fiatal nő például azért kért segítséget egy fórumon, mert barátjának „hozzáállása és véleménye drámai módon megváltozott” Tate videóinak megtekintése után – és nem ő az egyetlen, aki hasonló nehézségekkel találta szemben magát.

Greta Thunberg kiütéssel győzött

Tate többször is beszélt arról, hogyan és miként követett el erőszakot nők ellen, de amikor az Egyesült Királyság rendőrsége vizsgálódni kezdett a visszaélésekkel kapcsolatos vádak miatt, elhagyta az országot és Romániába költözött, hogy így kerülje meg a nemi erőszak vádját. Tate és öccse, Tristan milliókat zsebeltek be webkamerás oldalakon keresztül, ahol modellek hazugságon alapuló tragikus történeteket adtak elő, az általuk megvezetett férfiak pedig vagyonokat fizetve siettek a segítségükre.

Tavaly áprilisban már Romániában is büntetőeljárást indítottak a két testvér ellen, a rendőrök pedig házkutatást tartottak bukaresti házukban, miután az Egyesült Államok nagykövetsége azt a tájékoztatást kapta, hogy egy fiatal amerikai nőt tartanak ott fogva akarata ellenére. A hivatalos szervek két nőt találtak az ingatlanban, akik azt állították, hogy akaratuk ellenére tartják ott őket, a Tate fivéreket pedig kihallgatták, majd elengedték, miután mindent tagadtak. Eközben a román hatóságok embercsempészet, szervezett bűnözés és nemi erőszak miatt folytattak ellenük eljárást, de azzal is vádolták őket, hogy átveréssel nőket toboroztak, akiket pornográf tartalmak készítésére kényszerítettek, az egyik gyanúsított pedig kétszer is megerőszakolt egy áldozatot tavaly márciusban. Azóta egy harmadik nő is szexuális erőszakkal vádolta meg, ő a Vice World Newshoz juttatott el olyan hangfelvételeket, amelyeken többek között Tate arról is beszél, hogy meg akarja őt erőszakolni. A nő korábban a rendőrséghez fordult, de akkor nem történt előrelépés az ügyben.

Valószínűleg senki sem gondolta, hogy az egoista, hímsoviniszta Tate és testvére a 19 éves klímaaktivistának, Greta Thunbergnek „köszönhetik” majd a rendőri rajtaütést – bár ezt a román rendőrség azóta is hevesen tagadja. Elon Musk hatalomátvétele után a self-made guru visszakapta Twitter-fiókját, és úgy döntött, jó ötlet nyilvánosan konfrontálódni Thunberggel. A tinédzsernek címzett posztjában azt írta, 33 autója, köztük Bugattija és Ferrarija is van, majd arra kérte a klímaaktivistát, hogy adja meg e-mail-címét, hogy elküldhesse autógyűjteményének teljes listáját és károsanyag-kibocsátását. Gretának sem kellett több ahhoz, hogy rendkívül elegánsan földbe döngölje Tate-et. „Igen, kérlek, világosíts fel. Írj nekem a smalldickenergy@getalife.com-ra” – érkezett a frappáns válasz.

Ezek után Tate úgy gondolta, hogy érdemes még egy lapáttal rátenni a szócsatára. Ehhez a videóüzenetet találta megfelelő eszköznek, amelyben csodálkozva fejtegette, vajon miért lehet ez Greta e-mail-címe, majd arra kért valakit a háttérben, hogy hozzon neki pizzát, de olyat, aminek a doboza nincs újrahasznosítva. A román rendőrség már hónapok óta várt a pillanatra, hogy lecsaphasson a testvérpárra, ami sikerült is a dobozokon látható román pizzalánc feliratát azonosítva. „Ez történik, ha nem hasznosítod újra a pizzásdobozokat” – zárta le a párbajt Greta Thunberg, a többi pedig már történelem.

Ami talán magánál, Tate figurájánál is hihetetlenebb, az az, hogy mennyi nő helyesel szókimondó monológjait hallva. Hűséges követői isszák minden szavát, és a legcsekélyebb mértékig sem gondolják, hogy bármi gond lenne gurujuk világnézetével. „100%-ig biztos vagyok benne, hogy Tate ártatlan. FREE TATE” – írta egy rajongója a letartóztatása után, és nem ő gondolja így egyedül. Vannak, akik egyenesen a „Mátrixot” hibáztatják az influenszer őrizetbe vételéért – azt a Mátrixot, amit az 1999-es sci-fiben is láthatunk, és aminek létezését kész tényként tálalva maga Tate is okítja a Hustler’s University tagjait arról, hogyan szabadulhatnak ki belőle.

Nehéz úgy cikket írni, hogy közben folyamatosan ott motoszkál a gondolat az ember fejében, nehogy ő maga is hozzájáruljon egy hímsoviniszta influenszer népszerűségének növekedéséhez. Pláne, ha a statisztikák szerint az Egyesült Államokban 1-2 percenként fordul elő nemi erőszak. Magyarországon havonta legalább 3 nőt meggyilkol jelenlegi vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy alkalmi partnere, a testi erőszakot elszenvedett nőket pedig az esetek legalább 7 százalékában szexuálisan is bántalmazták. Tate képes befolyásolni a férfiakat és a fiatal fiúkat, és akkor még nem beszéltünk a nőgyűlölő incelekről, akik adott esetben a terrortámadástól sem riadnak vissza a bennük duzzadó frusztráció miatt. A nők veszélyben vannak, és az olyan férfiak, mint Andrew Tate még veszélyesebbé teszik számukra a világot.

Fotó: Twitter