Mérgező pozitivizmus: optimizmus mindenekfelett?!

2020. augusztus 07.
Ha mentünk már keresztül nehéz időszakokon, szakításon, munkahely elvesztésén, valószínűleg elhangzott már valamelyik ismerősünk, barátunk vagy családtagunk szájából, hogy minden rendben lesz, túl leszel rajta, és nézd a jó oldalát, hiszen lehetne rosszabb is. Ám nem feltétlenül teszünk jót magunkkal, ha felvesszük a rózsaszín szemüveget ahelyett, hogy szembesülnénk a valósággal.

Bár a jó szándék vezérli a környezetünkben élőket, mikor életünk nehéz perceiben arra biztatnak, hogy maradjunk optimisták és nézzük a jó oldalát, ám ez a pozitivitás valójában nagyon is negatív. A szakembereknek külön kifejezése is van erre a típusú hozzáállásra, olyan gyakori: ez a mérgező pozitivizmus. 

„A toxikus vagy mérgező pozitivizmus az az elképzelés, hogy valakinek mindig és mindenekfelett a pozitív érzelmekre és az élet pozitív nézőpontjára kell fókuszálnia – magyarázta Heather Monroe, a Newport Intézet klinikai szociális munkása. – Az a hit táplálja, hogy ha a bonyolult, kellemetlen érzelmeket figyelmen kívül hagyjuk, ahogy az életünknek azon területeit is, amelyek nem működnek megfelelően, boldogabbak leszünk.”

A mindenáron optimista hozzáállás, és az, ha egyszerűen rácsapjuk az ajtót a negatív érzésekre, nem szünteti meg azokat. Sőt, inkább tovább fokozza.

A probléma az, hogy a mérgező pozitivizmus túlegyszerűsíti az emberi agy működését, és azt, ahogy az érzelmeinket feldolgozzuk, így tulajdonképpen a mentális betegségek melegágyává válik. „Hosszú távon a mérgező pozitivizmus hatására az emberek inkább magukba fojtják a küzdelmeiket, nem beszélnek a nehézségeikről, ha azoktól, akikhez kötődnek, azt hallják, hogy pozitívnak kell maradniuk. Az érzelmek elrejtése tovább fokozza a stresszt és szorongást az emberekben, még nehezebbé téve a felkavaró érzelmekkel való megküzdést” – mondta Monroe. 

Mérgező pozitivizmus és koronavírus-járvány

A koronavírus-járvány kollektív traumáját a bolygónk minden lakója megtapasztalja, mindannyian együtt vagyunk benne, így a minden áron pozitívnak lenni attitűd veszélyeire különösen fontos felhívni a figyelmet.

„Nézzük a jó oldalát: több időt tölthetünk a családunkkal, minden nap edzhetünk, új hobbiba vethetjük bele magunkat, nyelvet tanulhatunk, és végre megírhatjuk életünk regényét? Pont ez a mérgező pozitivizmus – figyelmeztetett Noel McDermott londoni pszichoterapeuta. – A mérgező pozitivizmusra az egyik legtökéletesebb példa a járvány traumatikus természetének tagadása. Ezt láthatjuk, amikor emberek a karantén pozitív tapasztalatait domborítják ki a közösségi oldalaikon, mint az önmegismerés útja, az önmagukkal való béke megtalálása. Még normális időkben is nehezebb befelé figyelni, hiszen mindenkinek megvannak a saját belső démonai.”

Olvastad már?

Ezek az üzenetek, amelyek azt sugallják, hogy ha nem maradunk pozitívak a járvány idején, rossz oldalon állunk, megkérdőjelezik az emberek teljesen jogos aggodalmát a saját egészségükkel, barátaik és családjuk egészségével, anyagi biztonságukkal kapcsolatban. 

Saját magunk válhatunk a pozitivizmusunk áldozatává

Természetesen nem csak másokra nézve lehet káros a mi saját mérgező pozitvizmusunk. Gondoljunk csak bele: megengedtük magunknak, hogy a saját veszteségeinken, kétségeinknek elgondolkodjunk? Vagy olyan gyorsan ellökjük magunktól ezeket a gondolatfoszlányokat, amilyen gyorsan csak tudjuk, hogy ehelyett pozitívak maradjunk, és hálásak legyünk azért, amink van?

„Semmi gond nincs azzal, ha minden nap hálát adunk a jó dolgokért az ilyen nehéz időszakokban. Ám fontos, hogy ugyanezt megtegyük azokkal a dolgokkal is, amelyek nyomasztanak minket” – javasolta Jenny Maenpaa pszichológus, aki arra is adott javaslatokat, hogyan léphetünk túl a saját mérgező pozitivizmusunkon, hogy megtaláljuk a helyes egyensúlyt.

1. Engedjük meg magunknak, hogy pozitív és negatív érzéseink is lehessenek.

Emlékeztessük magunkat, hogy egy-egy dolgot több nézőpontból is képesek vagyunk látni, még a kétségbe ejtő, bizonytalan helyzeteket is. Legyünk realisták és őszinték. Adjunk hálát azért, amink van, ugyanakkor valljuk be magunknak (és a hozzánk közel állóknak), mi nyugtalanít minket a jövőnkkel, a járvánnyal kapcsolatban.

2. A meditáció, naplóírás segíthet a szorongásaink mélyére látni.

Szerencsére számos módszer közelebb vihet minket a szorongásainkhoz. A légzőgyakorlatok, vezetett meditációk segítségével nemcsak felismerhetjük félelmeinket, de a megküzdésben is segíthetnek. A szakemberek szerint a naplóírás is hasonlóan hatékony módszer. 

„Amikor a félelmeinken, szorongásainkon gondolkozunk, az agyunk fontos dolgokként kódolja azokat, előtérben tartja. Ha leírjuk ezeket a negatív gondolatokat, még akkor is, ha nem teszünk a megoldásukra más egyebet, azt az üzenetet küldjük az agyunknak, hogy nem kell erősen foglalkoznia vele, mivel törődünk velük anélkül is.”

3. Ha feltárjuk a szorongás okát, tudjunk törődni magunkkal.

A mérgező pozitivizmus passzív hozzáállást sugall: ne tegyél semmit, csupán gondold azt, hogy minden jó, és minden jobb lesz. Ám még a legbizonytalanabb, legszorongatóbb helyzetben is tehetünk magunkért. „Nem attól érezzük magunkat jobban, hogy a dolgok csak úgy megtörténnek. Attól érezhetjük magunkat nagyobb biztonságban, ha azzal a tudattal élünk, hogy van irányításunk az életünk felett. A koronavírus terjedését nem befolyásolhatjuk, ám az életünk más területein a miénk a döntés. Nem a jó dolgokra kell koncentrálni, hanem azokra a dolgokra, amiket megtehetünk – mutatott rá a pszichológus. – Aludjunk eleget, eddzünk rendszeresen, készítsünk finom ételeket, beszélgessünk az aggodalmainkról a szeretteinkkel, kiránduljunk, tegyünk meg minden óvintézkedést, amit jónak és szükségesnek érzünk. Ezek valódi cselekedetek a mérgező pozitivitás jól hangzó, ám teljesen üres frázisaival szemben.”

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash