Mikor időszerű az első vastagbéltükrözés? Hamarabb, mint gondolnád!

2023. február 21.
A vastagbéltükrözés talán a legkevésbé népszerű vizsgálatok egyike, épp ezért sokan már csak akkor mennek, amikor nagy a baj. Elmondjuk, miért fontos tükrözésre menni, hogy mikor jött el az első alkalom ideje és azt is, hogy milyen gyakran érdemes elvégeztetni.

A kolonoszkópia, vagyis vastagbéltükrözés a vastagbél teljes és a vékonybél végső szakaszának vizsgálatát jelenti. A vizsgálat során egy vékony, rugalmas csövet vezetnek fel a vastagbélbe, hogy ellenőrizzék a bélfalakon előforduló esetleges polipokat és egyéb eltéréseket – így a vastagbélrák is megismerhető, illetve időben felismerhető. Mivel a vastagbélrák általában már csak előrehaladott állapotban okoz tüneteket, nagyon fontos elvégeztetni ezt a nem túl kellemes vizsgálatot. De mégis mikor időszerű az első kolonoszkópia elvégeztetése?

A szakértők szerint átlagos kockázat mellett, rutinszerű vizsgálatként 45 éves kortól érdemes elvégeztetni a vastagbéltükrözést – ez egyébként egészen friss, 2021-es ajánlás, amit azután módosítottak, hogy megemelkedett a vastagbélrák előfordulása a fiatalabb korosztály körében, korábban az ajánlott korhatár 50 év volt.

Fontos hangsúlyozni, hogy mindez átlagos kockázat mellett igaz. Ha van érintett elsőfokú rokonunk (testvérünk, szülőnk, gyerekünk), akkor 40 évesen kell elvégeztetni az első vizsgálatot, ha pedig több érintett is van a családban, akár még korábban is. Az is fontos, hogy az érintett rokon mennyi idős volt, mikor diagnosztizálták nála a daganatot – ilyenkor az egyéni kockázatok mérlegelése mindig a kezelőorvosunk feladata!

Az első vastagbéltükrözés elvégeztetése után leginkább a vizsgálat eredménye dönti el, hogy mikor kell elmennünk a következő alkalomra. Ha polipokat, elváltozásokat találtak, valószínűleg hamarabb vissza kell majd mennünk, de ha nincs polipunk, nincs a családunkban érintett és semmilyen tünet nem jelentkezik, akár tíz évet is várhatunk vele. A lényeg, hogy semmiképpen ne halogassuk az első alkalmat, hiszen szó szerint az életünk múlhat rajta.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images