Ezek a meglepő okok állhatnak a lábdagadás mögött

2023. február 20.
A lábdagadás gyakori egészségügyi probléma, nem mindegy azonban, hogy milyen ok áll mögötte. Ártatlan életmódbeli szokásoktól súlyos betegségekig terjed a skála.

Túl sok só

Ha szereted bőségesen sózni az ételeket, ne lepődj meg, ha lábdagadást tapasztalsz. De akkor is érdemes az élelmiszerekre gyanakodni, ha sok feldolgozott, előrecsomagolt ételt fogyasztasz, ezeknek ugyanis általában magasabb a sótartalmuk. A só visszatartja a vizet, ezért próbáljunk meg visszavenni, ha lábdagadást tapasztalunk, és minden más okot kizártunk már.

Az a rohadt PMS

A premenstruációs szindróma (vagyis PMS) számtalan kellemetlen tünet okozója lehet – nem is lepődünk meg rajta, hogy a lábdagadás is ide tartozhat. Már csak ez kellett az ingerlékenység, az inszomnia és a fáradékonyság mellé! A dagadás általában a kezekben, lábakban és lábfejekben jelentkezik ilyenkor, és sajnos – a sófogyasztás mérséklésén túl – nem igazán tudunk tenni ellene.

Makacs plusz kilók

A túlsúly sajnos rengeteg káros egészségügyi következménnyel jár, és könnyen lehet, hogy a plusz kilók állnak a lábdagadás mögött is. Az 50 feletti BMI-nél (testtömegindex) már előfordulhat súlyos alsó végtagi ödéma is, ami egyes kutatások szerint olyan súlyos lehet, hogy még a fogyás után sem áll vissza. Épp ezért a legfontosabb itt is a megelőzésre koncentrálni!

Sérülések után

Ha sportolás közben megsérült a bokád, esetleg megzúzódott egy lábujjad vagy műteni kellett a lábadat, könnyen előfordulhat, hogy lábdagadást tapasztalsz majd. Ez a test természetes reakciója a gyulladásos folyamatokra: a vér a sérült területhez áramlik, hogy folyadékot és sejteket szállítson a gyógyulás érdekében. Ha a sérülés nem igényel orvosi ellátást, ebbe a folyamatba nem kell beavatkozni.

Fertőzés jele

Bizonyos fertőző bőrbetegségek okozhatnak fájdalmas, gyulladt és dagadt lábakat – ilyen például a cellulitisz, az orbánc súlyosabb, szövődményesebb formája. Ilyenkor a duzzadás mellett általában égő érzést és kipirosodott bőrt is tapasztalunk az érintett területen: ha így van, mindenképpen érdemes lehet orvoshoz fordulni. Különösen veszélyeztettek lehetnek a cukorbetegek, nekik fokozottan oda kell figyelniük az ilyen tünetekre.

Súlyos szívproblémák

Amikor a szív nem tud elég vért pumpálni, a szervezetben folyadék halmozódhat fel, ami lábdagadás formájában is jelentkezhet. Ilyenkor a lábdagadást hányinger, gyomortáji fájdalom, illetve a nyakban, a lábakban és a has területén is jelentkező dagadás kísérheti. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, mindenképpen forduljunk mielőbb orvoshoz!

Forrás: Health Fotó: Getty Images