Súlyos problémát okozhat, ha visszatartod a vizeletedet

2023. február 07.
Rohanó életünkben néha arra is sajnáljuk az időt, hogy elmenjünk pisilni. Pedig súlyos következményekkel járhat, ha túl sokáig tartogatjuk a vizeletet.
vizelet-visszatartas-problema

A vizelési inger mindig jelzi, hogy mikor jött el a pisilés ideje, hajlamosak lehetünk azonban figyelmen kívül hagyni testünk jelzéseit. Túl elfoglaltak vagyunk, még be akarjuk fejezni aktuális teendőnket, vagy éppen nincs kedvünk megállni nyilvános mosdót keresni. A vizelet hosszas tartogatása azonban súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Ha túl sokáig tartjuk vissza a vizeletet, azzal fokozzuk például a – például a húgyvezetőket és a vesét érintő – fertőzések kialakulásának esélyét is. Súlyos esetekben a vizelet visszafolyik a vesékbe, ami nagyon erős fájdalmat okoz és kifejezetten veszélyes lehet. Amikor rendszeresen figyelmen kívül hagyjuk a vizelési ingert, a hólyagunkra és a medencefenék izmaira is nagyobb nyomást helyezünk, ez pedig hosszú távon fokozza az inkontinencia kialakulásának esélyét, illetve vizeletürítési problémákat okozhat.

A húgyhólyagunk alapvetően úgy működik, mint egy lufi: amikor vizelettel telik, megnő, majd az ürítés után összemegy. Ha azonban túl gyakran tartjuk vissza a vizeletet, megváltozhat a húgyhólyag alakja, ami szintén egészségügyi gondokhoz vezethet. Vagyis ha szólít a természet, nem érdemes késlekedni, szánjuk rá az időt a pisilésre, hogy utána nyugodt szívvel – és ami még fontosabb, egészségesen – mehessünk tovább a dolgunkra.

Forrás: BrightSide Fotó: Getty Images