Elfoglalt szülők tippjei takarításhoz, amik megkönnyítik az életet

2023. február 26.
A hét minden napján tökéletesen tiszta, ragyogó otthon fenntartása csupán egy Pinterest-álom. Bár jó erre törekedni, nem éppen reális, főleg, ha a gyerekeket is belekalkuláljuk az egyenletbe. Ahol gyerekek vannak, ott mindennap morzsákkal, ragadós felületekkel és néhány eltévedt legóval lehet találkozni – valószínűleg pont abban a szobában, amelyiket éppen az előbb takarítottad ki.
Gyerekes családoknál még nehezebb a rend és a tisztaság fenntartása.

Ha a házad nem mindig fotóképes állapotban van (kié igen?), az nem jelenti azt, hogy ne tudnád nagyjából rendezetten és tisztán tartani az otthonod. A trükk abban rejlik, hogy találj időtakarékos és gyors technikákat, így megcsinálhatod a feladatokat anélkül, hogy minden idődet és energiádat azokra szánnád.

Íme nyolc takarítási tipp elfoglalt szülőktől, amelyek segítenek megbirkózni a házimunkával:

Moss ki egy adag ruhát mindennap

Ha egyedül vagy a pároddal laksz, akkor könnyen megteheted, hogy a hétvégére hagyod az összes mosnivalót, de ha gyermekeid vannak, akkor a szennyeshalom napról napra ugrásszerűen csak növekszik. Az iskolai ruháktól kezdve a sportegyenruhákon és az uszodai törölközőkön át a pizsamákig terjedő szennyesmennyiség feldolgozása könnyen felölelhet egy egész napot.

A felhalmozódás elkerülése érdekében építsd be a mosást is a mindennapi teendők közé! Sokkal könnyebb mindennap egy kisebb adagot kimosni, mint egyheti adagot egy nap alatt feldolgozni.

A takarítás nagy részét a hétköznapokon végezd el

Hasonlóan a többi emberhez, lehet, hogy te is olyan vagy, aki szereti a házimunkákat a hétvégére tartogatni. Pedig a hétvégén pihenned kellene, és élvezni a gyerekekkel együtt töltött minőségi időt. Ha megcsinálod a takarítást a hétköznapokon, akkor a tényleg arra tudod szánni a hétvégéd, amire szeretnéd. Bár lehet, hogy túl kell lendülnöd a hétköznapi fáradtságon, hogy hétvégén tiszta házra és szabadidőre ébredhess.

Tisztítsd a szobai szegélyléceket szárítógépbe való kendővel

Ha listát készítünk a legkevésbé vonzó házimunkákról, a szobai szegélylécek tisztítása biztos a lista elején lenne. Ki szeretné kényelmetlenül guggolva takarítani a helyiségeket, hogy letörölje a port az alsó faburkolatról?

A tipp kulcsa az, hogyha egyszer megcsinálod, akkor utána sokáig nem kell. A titok? Töröld végig őket egy kendővel. Ugyanaz a bevonat, ami megköti a statikus töltéseket a ruhákon, az megköti a koszt a faléceken is, utána könnyedén le tudod őket porszívózni.

Tegyél egy alufóliagolyót a mosogatógépbe

Mikor egy családot etetsz mindennap, a legkényelmesebb dolog lehet egy mosogatógép. Egy idő után azonban az evőeszközök fénye megkopik a folyamatos mosástól. Valószínűleg egy szülőnek sincs kedve evőeszközöket fényesítésére pazarolni a szabadidejét.

A megoldás az, ha alufóliából csinálsz egy gombócot, és beteszed azt a mosogatógép evőeszköztartójába, mielőtt elindítod a szokásos programot. A mosogatószer és az alumínium közötti kémiai reakciónak köszönhetően az evőeszközök tökéletesen foltmentesek és csillogóak lesznek.

Próbáljuk hét közben apró lépésekben megcsinálni a házimunkát, hogy a hétvége valóban a pihenésről szólhasson.

Próbáljuk hét közben apró lépésekben megcsinálni a házimunkát, hogy a hétvége valóban a pihenésről szólhasson

Készíts saját kosztaszító spray-t

Nem igazán számít, hogy milyen gyakran törlöd le a polcokat és egyéb felületeket (gyerekek mellett igen gyakran), a por valószínűleg nagyon gyorsan újra felhalmozódik. Ahelyett, hogy a hagyományos tisztítóval törölnéd le a port, próbálj ki egy különleges kosztaszító spray-t.

Az elkészítése egyszerű: keverj össze két pohár vizet, egy pohár fehérecetet, két evőkanál olívaolajat és egy csepp mosogatószert egy szórófejes flakonban. Mikor ráfújod a polcokra, az asztalokra és a szekrényekre, létrehoz egy olyan réteget, amely taszítja a koszt, ezáltal meghosszabbítod a portörlések között eltelt időt.

Tarts egy ablaktörlőt a mosogató mellett

Te is titokban forgatod a szemed, mikor a gyerekeid felajánlják, hogy segítenek mosogatni? Persze, örülsz neki, hogyha egy kis felelősség hárul rájuk, de előre tudod, hogy minden tiszta víz lesz utána. Nem vagy egyedül. Hagyd, hogy segítsenek, de ahelyett, hogy papírtörlővel próbálnád felitatni a sok vizet, használj egy egyszerű eszközt: a gumibetétes ablaktörlőt. Egyszerűen visszahúzod a kiömlött vizet a mosogatóba. Bónusz: az egyes modellek végén kefe található, amely segítségével a morzsákat is könnyen letörölheted a pultról.

Próbáld ki a DIY fugatisztítót

A szülők számára a fürdés a kikapcsolódásról szól, azonban a gyerekek számára a játékról és a fröcskölésről. Még ha minden fürdés után alaposan letörlöd a fürdőkádat és környékét, valószínűleg a fuga egy idő után elszíneződik a kosztól.

Bár lehet vásárolni ilyen termékeket, valójában csak szódabikarbóna és hidrogén-peroxid 2:1 arányú keverékére van szükség a tisztításhoz. Kevésbé mérgező és sokkal olcsóbb, mint a boltban vásárolható fajták, mégis ugyanolyan hatékonyan távolítja el a foltokat és fényesíti ki a fugát.

Tedd szórakoztatóvá a takarítást, hogy a gyerekeid szívesen segítsenek

Rávenni a gyerekeket, hogy segítsenek a házimunkában, az mindig kihívást jelent. Minden olyan feladat, ami számukra unalmas lehet, az ellenállást szokott kiváltani. A megoldás: a bolondozás. Ez lehet egy vicces dal, amit akkor énekelsz, mikor ruhákat hajtogatsz, egy mulatságos táncmozdulat, amit porszívózás közben csinálsz vagy furcsa hangok, amiket akkor adsz ki, mikor játékokat pakolsz el. Ha szórakoztatóvá teszed a házimunkát, akkor megragadod a figyelmüket, és sokkal szívesebben fognak segíteni.

Fotó: Getty Images, Forrás: Apartment Therapy, Szerző: Bognár Anna gyakornok