Ezekre a takarítási tippekre kaptuk fel a fejünket 2022-ben

2022. december 01.
A pelenkák sokoldalú felhasználásától a hagyma mint takarítószerig rengeteg olyan takarítási tippet kaptunk 2022-ben, amit akár van is értelme megjegyeznünk és kipróbálnunk.
  • Roppant népszerűek voltak nagyszüleink világválság alatti háztartási praktikái, de más olyan módszerek is taroltak, amikkel spórolhatunk a takarításban. 
  • Nem véletlenül tarol a takarítás egyébként a közösségi oldalakon, bizonyítottan az egyik legjobb stresszoldó tevékenység. 
  • De ha nem is azért takarítunk, mert kedvünket leljük benne, muszáj néha rávenni magunkat. Ilyenkor viszont jól jönnek azok a trükkök és technikák, amikkel a lehető legegyszerűbben úszhatjuk meg a dolgot.

Vannak persze olyan takarítási ötletek a 2022-ben felbukkant háztartási tippek és praktikák között, amik már valóban túl elvontak és merőben szokatlanok, ám sok meglepően egyszerű azok közül, amiket a közösségi oldalakon kaptunk. A generációk óta öröklődő praktikák pedig az évtizedek alatt bizonyították hatásosságukat. A lényeg azonban, hogy az alábbi módszerek közül mind kipróbált és valóban működik. 

1. takarítási trükk: ablakpucolás hagymával

Mindig koszosnak tűnnek az ablakaink? Nem biztos, hogy az ablakpucoló szer a legjobb megoldás. Próbáljuk meg hagymával! Régi módszer ablaktisztításra, hogy félbevágott hagymával dörzsölik le a koszt az ablakról, így gyorsabban és hatékonyabban lehet megtisztítani az üveget, mint a bolti szerekkel. Persze átmehetünk a hagyma után ablaktisztító spray-vel is az üvegeken, hogy elvegyük a hagymaszagot.

Roppant népszerűek voltak nagyszüleink világválság alatti háztartási praktikái, de más olyan módszerek is taroltak, amikkel spórolhatunk a takarításban

Roppant népszerűek voltak nagyszüleink világválság alatti háztartási praktikái, de más olyan módszerek is taroltak, amikkel spórolhatunk a takarításban

2. takarítási trükk: használjuk a textilpelenkát törlőrongynak

Általában a régi konyharuhák végzik törlőrongyként, de van még jobb megoldás. A textilpelenka az egyik legjobb nedvszívó, így nincs nála jobb textil a pultok, bútorok, üvegfelületek, tükrök áttörlésére. Arról nem is beszélve, mennyivel fenntarthatóbb, mintha papírtörlőt használnánk.

3. takarítási trükk: Julia Child folyamatos takarítás módszere

Julia Child módszere megosztó, mi arra hajlunk, hogy valóban működik. Eszerint sokkal egyszerűbb rendben tartani a konyhát és haladni a főzéssel, ha mindig mindent elmosogatunk és elpakolunk főzés közben folyamatában, ahogy végeztünk egy-egy fázissal. Vegyünk elő annyi edényt, amennyi kell, de ha végeztünk a használatával, azonnal mossuk el. A pulttal tegyük ugyanezt: ha már nem dolgozunk rajta, töröljük le azonnal, így olyan rendezett és tiszta lesz mindig a konyhánk, mintha csak Julia Child egyik menő francia receptje lenne a szakácskönyvéből.

4. takarítási trükk: apránként takarítsunk ki mindent hétköznapokon

A legtöbb ember hétvégén, egyben takarítja végig a lakást. Mondanunk sem kell, hogy nem ez a kedvenc szabadnapos programjuk. Érdemes megfordítani kicsit tehát a dolgokat: ahelyett, hogy szombat délelőtt állnánk neki a portörlésnek, porszívózásnak, minden nap találjunk takarításra 15 percet a reggelekben vagy estékben, amikor egy-egy fázist elintézünk. Így a hétvégénk már nagyjából szabad lesz, esetleg a konyhában kell némi rendet tennünk főzés után, ám egyébként szabadon élvezhetjük a pihenést.

5. takarítási trükk: használjunk régi törölközőt felmosásra

Nincs szükség menő felmosó fejekre. Sokkal hatásosabb lehet egy régi konyharuha vagy törölköző és egy söprű. Egyszerűen nedvesítsük be a ruhát szappanos vízzel, terítsük a padlóra, majd egy partvis vagy söprű segítségével töröljünk fel vele. Így nem kell még egy takarító eszközt vásárolnunk, de nem csak spórolunk, környezettudatosak is lehetünk.

6. takarítási trükk: kékítsük a fehéreket

A ragyogó fehér törölközők a wellnessfürdőket idézik meg otthonunkban. Nehéz azonban harcolni az idővel és a mosással, a fehér textilek egy idő után sárgásnak, szürkésnek tűnhetnek. Nem a fehérítő a megoldás ebben a helyzetben. A trükk a kékítő! Egy kevés a kék folyadékból segít kiegyensúlyozni a fehér textilek meleg tónusait, amitől sárgának látjuk. Azt viszont fontos tudni, hogy a foltokat ezzel nem tudjuk eltávolítani.

7. takarítási trükk: súrold a mosogatót minden este citrommal

A foltos, piszkos mosogató teljesen tönkreteszi a látványt, ha egyébként tiszta és rendes is a konyhánk. Csupán néhány pillanat minden nap, de ha esténként egy fél citrommal átdörzsöljük a mosogatónkat, nemcsak ragyogóan tiszta és fényes lesz, de kellemes citrusillatú is.

8. takarítási trükk: mindig legyen kéznél a varázsspray

Kávé a pulton? Foltok a táskán? Zsír a sütőben? Van egy olyan spray, ami otthon fellelhető hozzávalókból kikeverhető, és mindenre jó. Tegyünk vizet, ecetet, mosószódát és mosogatószert egy szórófejes flakonba. Jól keverjük fel, majd tehetünk hozzá néhány cseppet a kedvenc illóolajunkból is. Ezt szinte mindenre használhatjuk a háztartásban, és az otthonunk üde és illatos lesz, a nagytakarításnál pedig megspórolhatunk sok apró, ám együtt már annál időigényesebb takarítanivalót.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!