Ezeket dobd ki azonnal a fürdőszobából!

2023. február 19.
Könnyítsük meg a mindennapos rutinunkat egy tiszta és rendezett fürdőszobával! Mutatjuk, miket hajíts ki azonnal!
A fürdőszoba egy olyan hely, ahol egyszerűen pillanatok alatt eluralkodhat a káosz, így fontos észben tartanunk azokat a dolgokat, amiket pár havi rendszerességgel érdemes kidobnunk.

A fürdőszoba egy olyan hely, ahol egyszerűen pillanatok alatt eluralkodhat a káosz, így fontos észben tartanunk azokat a dolgokat, amiket pár havi rendszerességgel érdemes kidobnunk.

1. Lejárt termékek

A legtöbb piperecikknek, mint például a kontaktlencse-folyadéknak, szájvíznek vagy szappannak van lejárati ideje – ha ezen túllépnek, elveszíthetik hatékonyságukat, és akár irritációt is okozhatnak. Ellenőrizzük, a lejárati dátumokat, és kegyetlenül dobjuk ki, amit ki kell.

2. Elavult sminkek és kencék

A legtöbben nem vagyunk hajlandók szembenézni a ténnyel, miszerint a kedvenc szemhéjpúderünknek és rúzsunknak is van lejárati ideje. A termékeken lévő M betű jelöli, hogy felbontás után hány hónapig használhatjuk őket – például 6M = 6 hónap, 12M = 12 hónap. Érdemes figyelni a szín, halmazállapot vagy illat változásaira is, hiszen ezek is jelezhetik nekünk, hogy sajnos meg kell válnunk a terméktől.

3. Régi gyógyszerek

Nagyon fontos, hogy a lejárt gyógyszerektől és vitaminoktól is megváljunk – ezek jó esetben szimplán nem hatnak, rosszabb esetben viszont veszélyes lehet a használatuk. Ellenőrizzük a lejárati dátumokat és kíméletlenül kukázzuk őket!

4. Teszterek

Legyünk őszinték magunkkal – mikor használtunk utoljára utazáskor elhozott kis hoteltusfürdőt? Vagy a gyógyszertárból kapott arckrémtesztert? Ha nem vagyunk nagy hátizsákos túrások, akkor intsünk búcsút ezeknek a porfogóknak is!

5. Rongyos törölközők

Szabaduljunk meg a régi, foltos, rongyos, már-már fura szagú törölközőinktől, hogy csak azok maradjanak a fürdőszobai szekrényben, amiket élvezünk használni! Ezeket nem muszáj azonnal a kukába hajítani – tökéletesek lehetnek még takarításra, vagy állatmenhelyeknek is adományozhatjuk őket! Ugyanez a helyzet a fürdőszobai szőnyeggel is – ha már nem menthetők, egy kutyus biztosan nagyon örülni fog egy puha ágynak.

6. Régi fogkefék

Azt hiszem, ezt nem igazán kell magyarázni. A napi kétszeri fogmosás miatt nagyon gyorsan összegyűlnek a baktériumok a fogkefék sörtéin, így legalább 3-4 havonta érdemes váltani őket. Ha megtehetjük, válasszunk inkább bambuszból készült fogkefét, hogy ne termeljünk annyi műanyag szemetet – ez az „örökéletű” bambuszfogkefe akár 2 évig is hűséges társunk maradhat a cserélhető sörtéinek köszönhetően. Utána pedig ne feledkezzünk meg a fogkefetartók tisztításáról sem!

7. Sérült hajformázó eszközök

Az olyan eszközök, mint a hajszárító, hajsütővas és hajvasaló gyakori használat után szintén elkophatnak. Ha ezen eszközök bármelyike sérültnek tűnik, elkopott a vezetékük, vagy hibásan működnek, azonnal dobjuk ki őket az áramütés és tűzveszély elkerülése érdekében. Nézzünk utána, hogy a lakhelyünkön hol tudjuk ezeket a veszélyes hulladékokat szabályszerűen kidobni.

8. Régi szivacsok és lufák

A fürdőszobai meleg, nedves környezet tökéletes lágyöle a kórokozóknak! Számoljunk havi cserével a mosakodásra használt szivacsok esetében, utána pedig ezeket is használhatjuk takarításra!

Forrás: Better Homes & Gardens Fotó: Getty Images