Mi az erotománia, amiben a Te főszereplője szenved?

2023. március 21.
A Te című Netflix sorozat legújabb évada bőven ad megbeszélnivalót a rajongóknak. És itt most nem csak az „aranyesőre” gondolunk, hanem az erotománia köré épített cselekményszálra is.
Mi az az erotmánia, amiben a Te főszereplője szenved?
  • De Cerambault-szindrómának is nevezik az erotomániát, amikor valaki meggyőződéssel hiszi, hogy valaki – általában egy magasabb társadalmi státuszú személy – szerelmes belé.
  • Az erotománia alapvetően nem veszélyes, ám ha nem kezelik, megszállottsággá alakulhat, ahogy a Te-ben láttuk.
  • Ahogy az lenni szokott, a sorozat azért nem teljesen vagy pontosan mutatja meg, milyen az erotomániával élni valójában.

Az erotománia vagy De Clerambault-szindróma egy téveszmés zavar – mondta Dr. Akos Antwi pszichiáter. – Az erotomániában szenvedő meggyőződése, hogy egy másik ember, aki általában magasabb társadalmi státuszú, mint ő, szerelmes belé.” Bár alapvetően nem veszélyes, ha az erotomániát nem kezelik, megszállottsággá fokozódhat, ahogy a Te című sorozatban is láthattuk.

A Netflix sorozatában az erotománia ábrázolása érdekes cselekményszál, mégsem mutatja meg teljes egészében vagy pontosan, milyen valójában erotomániával élni. 

Mi valójában az erotománia?

Az erotománia a téveszmés zavarok közé tartozó klinikai kórkép – mondta Dr. Janelle Peifer klinikai pszichológus. – Gyakori, hogy az erotomániában szenvedők híres emberről gondolják azt, vagy olyan személyről, akivel soha nem találkoztak, hogy szerelmes beléjük.

A meghatározásnál általában a téveszmés szerelem vagy téveszmés romantikus kapcsolat címkéket használják, de az erotomániához tartozik az is, amikor valakiről azt gondolja valaki, hogy közeli barátok, pedig soha nem találkoztak vagy nem ismerik egymást. Ahogy a Te-ben a Penn Badgley által játszott Joe Goldberg karaktere is szentül hiszi, hogy barátok és kapcsolatban állnak Rhys Montrose-zal (Ed Speelers) és Dawn (Alison Pargeter) azt hiszi, hogy ő és Lady Phoebe (Tilly Keeper) kebelbarátnők, holott Phoebe nem is ismeri őt.

A You-ban a Penn Badgley által játszott Joe Goldberg karaktere is erotomániában szenved, szentül hiszi, hogy barátok és kapcsolatban állnak Rhys Montrose-zal (Ed Speelers)

A Te-ben a Penn Badgley által játszott Joe Goldberg karaktere is erotomániában szenved, szentül hiszi, hogy barátok és kapcsolatban állnak Rhys Montrose-zal (Ed Speelers)

Fontos megjegyezni, hogy a valódi erotománia elég ritka. Egy ezzel kapcsolatos kutatás eredményei szerint a társadalom 0,2 százalékánál fordul elő. 

Mik az erotománia tünetei?

Dr. Antwi összefoglalta, mik az erotománia leggyakoribb tünetei:

  • Folyamatos fantáziálás a téveszmék tárgyával kapcsolatban.
  • Rengeteg időt tölt az adott személyről való ábrándozással, gondolkodással.
  • Leskelődik az adott személy után, hogy a közelébe kerülhessen, vagy annak bebizonyítására, hogy a téveszméi valódiak.
  • Extrém mértékű féltékenység, amikor azt gondolják, hogy valaki más az adott személyhez közel került.

Az erotomániában szenvedők gyakran érzik úgy, hogy ez a valaki „titkos üzeneteket küld nekik vagy kommunikál velük valahogy, például dalokon, írásaikon vagy a közösségi oldalak posztjaink keresztül”, tette hozzá Dr. Peifer. (Gondoljunk csak arra a jelenetre a Te-ből, amikor Joe rátalál Rhys könyvében a „hi Joe” szövegre.)

Általánosságban elmondható, hogy az erotomániában szenvedők „folyamatosan visszatérő gondolatai az adott személy körül forognak, emellé erős érzelmek társulnak, úgymint kötődés, öröm vagy szerelem, ami a megszállottságig fokozódhat”, folytatta a pszichológus. 

Hogyan diagnosztizálható az erotománia?

„Az erotomániát pszichológus vagy pszichiáter azonosíthatja és diagnosztizálhatja – mondta Dr. Peifer. – Ám gyakori, hogy az erotomániában szenvedő személy nem hiszi el, hogy a viselkedése téveszmés vagy problémás lenne. Ez megnehezíti a diagnózis feldolgozását.”

„A diagnózis fizikai vizsgálatból, pszichológiai tesztekből és a pszichológia eszközeivel – kikérdezéssel, kérdőívvel és a megfelelő kérdésekkel állítható fel” – fűzte hozzá Antwi. 

Veszélyes az erotománia?

Ha csak a Te-ben találkoztunk először az erotomániával, azt hihetjük, hogy ez a fajta téveszmés zavar elég veszélyes. A történet szerint Dawn elrabolja Phoebe-t és Joe kategóriákra tagolja a „rossz késztetéseit”, mivel azt hiszi, hogy Rhys, a barátja megbocsátja, amiket tett. „Valójában az erotománia nem feltétlenül veszélyes, ha kezelik” – mondta Dr. Peifer. 

A You-ban az erotomániában szenvedő Dawn elrabolja Phoebe-t

A Te-ben az erotomániában szenvedő Dawn elrabolja Phoebe-t

Ha azonban kezeletlen marad, veszélyessé válhat. Ilyenkor vezethet oda, hogy valaki leskelődik az adott személy után, vagy éppen erőszakossá válik, ha úgy érzi, nem veszi komolyan a téveszméjét vagy elveszíti. „Ilyenkor követnek el támadásokat vagy folyamatosan kéretlen üzenetekkel, képekkel bombázzák az adott személyt az erotomániában szenvedők” – mondta a pszichiáter. 

Dr. Peifer hozzátette: „magára az erotomániában szenvedőre nézve is legalább olyan veszélyes lehet a téveszmés zavara”. Izoláció, depresszió, stressz keletkezik a kezelhetetlen mértékűvé váló téveszmés tünetek miatt. Megfelelő diagnózissal és kezeléssel azonban az erotománia nem válik veszélyessé.

Hogyan kezelhető az erotománia?

Az eset súlyosságától függ, milyen terápiára van szükség a diagnózis után. Az erotománia terápiája magába foglalja a kognitív viselkedésterápiát, pszichoterápiát, gyógyszeres kezelést, stresszel való megküzdési technikák megtanulását, kedélyjavító gyógyszerek szedését, antidepresszánsokat, ha szükséges. 

„Az erotománia kezelésének célja a tünetek és az esetlegesen erőszakos vagy káros viselkedés minimalizálása – mondta a pszichológus. – A terápiát mindig egyénre kell szabni, hiszen minden eset és minden ember más.”

Valóban olyan az erotománia, mint a Te-ben?

„Fontos észben tartanunk, hogy ez a mentális zavar a valóságban nem pontosan olyan, ahogy a sorozatban bemutatták – hangsúlyozta Dr. Peifer. – A Te készítői azzal kapcsolatban jó munkát végeztek, hogy egy mentális problémákkal küzdő személy hogyan racionalizálja és normalizálja a belső tapasztalásait, még akkor is, ha súlyos aggályokat, veszélyt vagy negatív következményeket okoz.” 

Ugyanakkor ez a fajta ábrázolás erősítheti a téveszmés zavarok körüli stigmát.

Feltűnhet, hogy Joe gyakran elveszíti a kapcsolatot a valósággal, amikor valamilyen erőszakos cselekedetet követ el ebben az évadban. A valóságban ez nem jellemző az erotomániánál. „Én úgy vélem, ez arra remek példa, Hollywood hogyan mos össze egy sor diagnosztikai jegyet egy bizonyos cél elérésére” – mondta Dr. Peifer. 

Joe személyiségén nem csak az erotománia figyelhető meg. „Poszttraumás stressz szindróma, pszichotikus zavar, borderline személyiségzavar és még más problémák is észrevehetők – sorolta a pszichológus. – Lehetséges, hogy az erotománia ezekkel együtt jelen legyen valakinél, gyakran kapcsolódik más pszichiátriai betegségekhez. Skizofréniában, bipoláris zavarban és súlyos depressziónál is gyakori például. Ám azt fontos hangsúlyozni, hogy nem az erotománia okozza a Te-ben megjelenített összes pszichés tünetet.

„Valószínűleg a Te nem a lehető legjobban mutatja be az erotomániát – folytatta a pszichológus. – Mégis hasznos. Minél többet megértünk erről a téveszmés zavarról, annál jobban eltörölhetjük a stigmákat, amik a mentális problémákat övezik. Első lépésnek ez a sorozat is jó.”

Forrás: Popsugar, Fotó: Netflix