- A Twitter egyik legforróbb témája lett, vajon mennyire biztonságos megenni a penészes ételt.
- Az élelmiszer-biztonsági szakértő szerint nem jelenthetjük ki, hogy ugyanúgy tilos megenni egy penészes lekvárt, mint egy megpenészesedett gyümölcsöt.
- Ha a sajt, joghurt vagy tészta lett penészes, azt ki kell dobnunk, más ételeket viszont akár meg is ehetünk a penész eltávolítása után.
Egy teszttel indult az egész diskurzus a Twitteren. Ebben azt nézték, vajon milyen ételeket nem lennének hajlandók megenni az emberek. Az IDRlabs által készített étel undorítósági teszten 32 ételről kellett eldönteni, megennénk-e vagy sem. Így kiderült, melyek azok az ételek, amik a legundorítóbbak az emberek számára.
A penésszel kapcsolatban azt is kérték a kutatás készítői, a felhasználók rangsorolják 1-tól 10-es skálán, mennyire elfogadható számukra lekaparni egy kemény sajtról a penészt és megenni utána, vagy levágni a kenyér penészes héját, és a kéksajtot megennék-e.
„Hányingerem lesz, ha arra gondolok, hogy penészes volt a kenyér héja” – írta valaki válaszként. A téma azonban megosztotta az embereket és heves vita lángolt fel azzal kapcsolatban, biztonságos-e megenni egy penészes ételt vagy sem. Sylvia Anderson élelmiszer-biztonsági szakember erre azt válaszolta: „attól függ, milyen ételt, bizonyos esetekben ugyanis lehet, míg máskor nem javasolt”.
Ezeket az ételeket ehetjük meg akkor is, ha penészesek voltak
„Ha levágjuk a penészt egy ételről, akkor hagyjunk bőven rá, legalább két-három centis darabbal együtt tegyük” – javasolta Anderson. Az is nagyon fontos a szakember szerint, hogy a kés ne érjen a penészes részhez.
Levághatjuk a penészt az alábbi élelmiszerekről:
- gyümölcsökről,
- zöldségekről,
- kemény sajtokról
- kemény szalámikról is.
A lekvárral is hasonló a helyzet. „Mivel rengeteg cukor van a lekvárban, ami tartósítja, így alapvetően biztonságos megenni, ha úgy kanalaztuk le róla a penészt, hogy az nem ért az üveg falához, a tetőhöz és nem keveredett bele a lekvárba” – mondta az élelmiszerbiztonsági szakember.
Ezeket az ételeket soha ne együk meg, ha penészesek lettek
Más a helyzet azonban például a joghurttal vagy a tésztaszósszal. „Soha ne együk meg a tejfölt, puha sajtokat és a joghurtot, ha penész alakult ki a tetején. Még ha le is szedjük róla, a magas nedvességtartalmuk miatt a gombák az étel belsejébe is bejuthattak” – figyelmeztetett Anderson.
Ugyanez a helyzet a tésztaszósszal is. Bármilyen drága volt és finom, ha a maradék megpenészesedett, ki kell dobnunk. Még ha nem is látunk penészt rajta azután, hogy lekanalaztuk róla a foltokat, ez nem jelenti azt, hogy az étel ehető.
A penész nem csak azért rossz, mert gusztustalan. A gombák olyan mérgező vegyületeket termelnek, ami allergiás reakciót válthat ki és megbetegíthet. Jobb tehát az elővigyázatosság penészügyben, de túlságosan félnünk sem kell.
A szakember azt is hozzátette: „a kenyér esetében sem javasolt megenni, ha penészes lett a héja. Bár levághatjuk, de a gomba nagy valószínűséggel már megjelent a belsejében, és ezt a kenyér szagán is érezhetjük.”
Forrás: Insider, fotó: Unsplash, Getty Images