Így készül a szilvalekvár sütőben

2022. szeptember 10.
Használd ki a szilvaszezont, és próbáld ki, hogy kell sütőben lekvárt készíteni!

A szilva igazán nagyszerű őszi gyümölcs, mert egyszerre édes és fanyar, így nagyon sokféleképp lehet játszani az ízekkel még a lekvár készítése során is. Emellett igen egészséges is, sok benne az A-vitamin, bővelkedik rostokban, az ásványi anyagok közül pedig káliumban gazdag leginkább. Víztartalma is egészen magas, kalóriából viszont kevesebb rejlik benne (100 grammonként körülbelül 40 kCal). Mi lenne, ha idén te is tennél el belőle télre, méghozzá sütőben főzött lekvár formájában.

Így készül a szilvalekvár sütőben

Szilvalekvár a sütőből? Így készül!

Szeptemberben már nem tűnik olyan elvetemült ötletnek a lekvárkészítés – sem a tűzhelyen, sem a sütőben, tekintve, hogy nincs akkora hőség. Ha ez utóbbi mellett döntesz, szeretni fogod benne, hogy nem kell órákig a fazék mellett álldogálnod és folyamatosan kevergetni az egyre forrósodó lekvárt, elegendő az is, ha időnként vetsz rá pár pillantást.

A sütőben sült szilvalekvárban az is szuper, hogy ránézésre is tudhatod, mikor van kész, a tepsiben ugyanis egyszer csak ott terem a kívánt sűrűségű lekvár, ami azt jelzi, nyugodtan kikapcsolhatod a sütőt. Azt ezt követő lépések megegyeznek a hagyományos lekvárfőzés záró mozzanataival: a frissen készült lekvár sterilizált üvegekbe kerül, és meleg helyen kell a lehető leglassabban kihűlnie.

Tippek a sütőben sült szilvalekvárhoz:

  • Ha klasszikus lekvárreceptet nézel, nyugodtan csökkentsd le a hozzáadott cukor mennyiségét, a sütőben készült lekvárhoz sosem kell annyi, mint a tűzhelyen főzött lekvárhoz!
  • Időből sem kell hozzá annyi, mint a hagyományos lekvárhoz: sütőben hamarabb meglesz a várva várt lekvársűrűség, nem kell órákon át várakoznod.
  • Ha lehet, a szilvát inkább a piacon vedd, és törekedj arra, hogy vegyszermentes gyümölccsel dolgozz. Ezt a tanácsot nemcsak lekvárfőzéshez, hanem szilvás sütik készítéséhez is érdemes megszívlelni!
  • A legjobb, ha kellően érett, de semmiképpen sem túlérett szilvát veszel, ennek az íze és az állaga olyan, ami nagyszerűvé teszi a végeredményt.
  • Fontos, hogy az oly sok jótékony hatással rendelkező szilvát közvetlenül a lekvárfőzés előtt mosd meg, és a beszerzést követően próbáld minél hamarabb nyélbe ütni a lekvárfőzést.

Sütőben sült szilvalekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg magozott szilva
  • 30 dkg cukor
  • ½ citrom leve
  • Fahéj ízlés szerint (el is hagyható)
Így készül a szilvalekvár sütőben

Vége az órákon át tartó kevergetésnek!

Így készül:

  1. Alaposan megmossuk, megszárítgatjuk és kettévágjuk a szilvaszemeket.
  2. Egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és rácsorgatjuk a citrom levét. Gyors mozdulatokkal gondosan összeforgatjuk a hozzávalókat. 
  3. 200° C-ra előmelegítjük a sütőt, közben pedig kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a felezett szilvát.
  4. Forró sütőbe toljuk, és hagyjuk, hogy lekvárrá alakuljon, amihez körülbelül másfél órára lesz szükség.
  5. Nagyjából 30 percenként érdemes kicsit átkeverni, amikor pedig úgy látjuk, hogy elkészült, még forrón tanácsos sterilizált üvegekbe kanalazni.
  6. Szorosan rátekerjük a tetejét, majd fejjel lefelé fordítva meleg helyen (például paplanba bugyolálva) hagyjuk kihűlni.
  7. Száraz, hűvös helyen 1 évig is megőrzi a minőségét, felbontás után azonban mindenképp hűtőben kell tárolni.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?