Így gyógyul a test a dohányzásról való leszokás után

2020. október 18. |

A fejlett világ országaiban a halálozások közel ötöde köthető a dohányzáshoz, ami nem meglepő annak ismeretében, hogy a testünk minden sejtjét károsítja a cigarettázás. Szerencsére ha valaki úgy dönt, hogy felhagy ezzel a szenvedéllyel, nem kell élete végéig várnia, hogy a teste gyógyulni kezdjen. Már húsz perccel azután elkezdődik a szervezetünk regenerációja, miután az utolsó szál cigarettát elszívtuk.

„Nem igazán számít, milyen hosszú ideje dohányzott valaki – mondta dr. Rashelle B. Hayes, a Virginia Egyetem pszichiáterprofesszora és klinikai szakpszichológusa, a dohányfüggőség specialistája. – Az, hogy mennyi ideje dohányzunk, abban játszik szerepet, milyen erős a függőségünk. Ám amikor valaki leteszi a cigarettát vagy a nikotinbevitel bármilyen formájával felhagy, a jótékony folyamatok azonnal elkezdődnek.”

dohanyzas-leszokas-gyogyulas

20 perc Körülbelül húsz perccel az utolsó szál cigaretta után a vérnyomás és a pulzus visszatér a normális szintre. Ha folytatjuk a dohányzást, nagy eséllyel alakul ki magas vérnyomásunk, amely szívinfarktushoz, stroke kialalkulásához és a test ereinek károsodásához vezet hosszú távon. 

2 óra Pár órával később a perifériás vérkeringés, azaz a testünk egészét behálózó legapróbb erek is, elkezdenek regenerálódni. A cigaretta füstjének belélegzése összehúzza az ereket és csökkenti a vétagokban a véráramlást. Ezért hideg a dohányosok keze és lába – és fázik gyakrabban. Pár óra után azonban, ahogy a vérkeringés kezd fellendülni, érezhetően melegebbek lesznek a végtagok.

12 óra Fél nappal az utolsó cigaretta után a szervezet szén-monoxid-szintje (bizony, dohányzás közben is keletkezik ez a színtelen, szagtalan mérgező gáz, nem csak a téli fűtéskor a kazánban) visszatér a normál tartományba. A szén-dioxid azért veszélyes, mert megakadályozza, hogy megfelelő mennyiségű oxigént lélegezzünk be, így a vérünk nem képes elegendő oxigént szállítani a szívünkbe, tüdőbe, agyba és más létfontosságú szervekbe. A cigarettából származó túl magas szén-monoxid-szint emellett fejfájást, szédülést és hányingert is okozhat. Ugyanakkor a nikotinelvonás tünetei is körülbelül tizenkét óra után jelentkeznek először. Ennek tünetei lehetnek: ingerlékenység, koncentrációzavarok, fejfájás, éhség, frusztráció. 

24 óra Ha egy napot kibírtunk dohányzás nélkül, a szívroham esélye jelentősen csökken. Ehhez hozzájárul a vérkeringés javulása, a pulzus és a vérnyomás csökkenése egyaránt, tehát általánosságban javul a szív működése. Rossz hír, hogy ez idő tájt némi köhögés jelentkezhet, mivel a testünk így próbál meg szabadulni a tüdőben keletkezett váladéktól.

Olvastad már?

A cigarettacsikkek utóélete

A cigarettacsikkek utóélete

Nincs is annál elkeserítőbb, mint amikor egy idilli helyen lenézünk a talpunk alá és kiderül, cigarettacsikkek tarkítják a talajt. Azon túl, hogy nem szép látvány, sokkal nagyobb problémák is vannak velük.

48 óra Két nap után észrevehetjük, hogy élénkebben érezzük az ízeket és illatok, javul a szaglás és ízlelés, ahogy az idegvégződések regenerálódnak a szánkban és orrunkban. A nikotinelvonási-tünetek erősödhetnek, intenzív éhség és ingerlékenység lehet úrrá rajtunk. 

72 óra A tüdő funkciója három nap után javul, a légutak megnyugszanak, így a levegő áramlása javul a tüdő felé. Elindul a tüdő apró csillóinak regenerálódása is, ami nagyon fontos, hiszen ezek az apró részecskék segítenek tisztán tartani a légutakat a kórokozók és a váladék bejutásának megakadályozásával. A cigaretta károsítja és akadályozza a csillók működését, ám szerencsére gyorsan visszanőnek, ha felhagyunk a dohányzással. 

Egy hét Általában ennyi idő után csökkennek a falási rohamok, és a többi elvonási tünet is enyhül az elkövetkező hetekben. Ahogy gyógyulnak a tüdő csillói, múlik a köhögés és a váladék mennyisége a tüdőben. 

Egy hónap Négy hét után már 30 százalékkal javul a tüdő kapacitása, úgy érezhetjük, könnyebben gyalogolunk le hosszú távokat és a lépcsőzés sem jár légszomjjal. Nagyjából elmúlnak erre az időre a nikotinelvonás tünetei és a köhögés is.

dohanyzas-leszokas-gyogyulas

Egy év A szív- és koszorúér betegségek kialakulásának esélye ötven százalékkal alacsonyabb egy évvel a leszokás után, mint a dohányzóknál. Észrevehetően kevesebbet betegeskednek és gyorsabban gyógyulnak a megfázás után azok, akik leszoktak a dohányzásról a korábbi évekhez képest. Ez szintén a tüdő csillóinak köszönhető. 

10 év A tüdőbetegségek kialakulásának esélye felére csökken tíz évvel a cigaretta letétele után. A dohányzás sűríti a vért és szűkíti az artériákat, ami megnöveli a vérrögök és a stroke kialakulásának kockázatát. Tíz nikotinmentes év után ezek a hatások már alig tapasztalhatóak, az artériák meggyógyulnak, a stroke kockázata pedig jelentősen lecsökken. 

15 év Tizenöt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szívbetegségek vagy szívroham miatti halálozás esélye ugyanakkora legyen egy volt dohányosnál, mint egy olyan embernél, aki sohasem dohányzott.

Olvass tovább!

Tudatos döntések az őszi hónapokban

Tudatos döntések az őszi hónapokban

Itt az ősz, és ezzel együtt egy különösen jó időszak arra, hogy az év során – nemcsak magunkért, hanem a körülöttünk élőkért is – meghozott tudatos döntéseinket megtartsuk, sőt, fokozottan odafigyeljünk rájuk.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód