Így gyógyul a test a dohányzásról való leszokás után

2020. október 18.
A fejlett világ országaiban a halálozások közel ötöde köthető a dohányzáshoz, ami nem meglepő annak ismeretében, hogy a testünk minden sejtjét károsítja a cigarettázás. Szerencsére ha valaki úgy dönt, hogy felhagy ezzel a szenvedéllyel, nem kell élete végéig várnia, hogy a teste gyógyulni kezdjen. Már húsz perccel azután elkezdődik a szervezetünk regenerációja, miután az utolsó szál cigarettát elszívtuk.

„Nem igazán számít, milyen hosszú ideje dohányzott valaki – mondta dr. Rashelle B. Hayes, a Virginia Egyetem pszichiáterprofesszora és klinikai szakpszichológusa, a dohányfüggőség specialistája. – Az, hogy mennyi ideje dohányzunk, abban játszik szerepet, milyen erős a függőségünk. Ám amikor valaki leteszi a cigarettát vagy a nikotinbevitel bármilyen formájával felhagy, a jótékony folyamatok azonnal elkezdődnek.”

dohanyzas-leszokas-gyogyulas

20 perc Körülbelül húsz perccel az utolsó szál cigaretta után a vérnyomás és a pulzus visszatér a normális szintre. Ha folytatjuk a dohányzást, nagy eséllyel alakul ki magas vérnyomásunk, amely szívinfarktushoz, stroke kialalkulásához és a test ereinek károsodásához vezet hosszú távon. 

2 óra Pár órával később a perifériás vérkeringés, azaz a testünk egészét behálózó legapróbb erek is, elkezdenek regenerálódni. A cigaretta füstjének belélegzése összehúzza az ereket és csökkenti a vétagokban a véráramlást. Ezért hideg a dohányosok keze és lába – és fázik gyakrabban. Pár óra után azonban, ahogy a vérkeringés kezd fellendülni, érezhetően melegebbek lesznek a végtagok.

12 óra Fél nappal az utolsó cigaretta után a szervezet szén-monoxid-szintje (bizony, dohányzás közben is keletkezik ez a színtelen, szagtalan mérgező gáz, nem csak a téli fűtéskor a kazánban) visszatér a normál tartományba. A szén-dioxid azért veszélyes, mert megakadályozza, hogy megfelelő mennyiségű oxigént lélegezzünk be, így a vérünk nem képes elegendő oxigént szállítani a szívünkbe, tüdőbe, agyba és más létfontosságú szervekbe. A cigarettából származó túl magas szén-monoxid-szint emellett fejfájást, szédülést és hányingert is okozhat. Ugyanakkor a nikotinelvonás tünetei is körülbelül tizenkét óra után jelentkeznek először. Ennek tünetei lehetnek: ingerlékenység, koncentrációzavarok, fejfájás, éhség, frusztráció. 

24 óra Ha egy napot kibírtunk dohányzás nélkül, a szívroham esélye jelentősen csökken. Ehhez hozzájárul a vérkeringés javulása, a pulzus és a vérnyomás csökkenése egyaránt, tehát általánosságban javul a szív működése. Rossz hír, hogy ez idő tájt némi köhögés jelentkezhet, mivel a testünk így próbál meg szabadulni a tüdőben keletkezett váladéktól.

Olvastad már?

48 óra Két nap után észrevehetjük, hogy élénkebben érezzük az ízeket és illatok, javul a szaglás és ízlelés, ahogy az idegvégződések regenerálódnak a szánkban és orrunkban. A nikotinelvonási-tünetek erősödhetnek, intenzív éhség és ingerlékenység lehet úrrá rajtunk. 

72 óra A tüdő funkciója három nap után javul, a légutak megnyugszanak, így a levegő áramlása javul a tüdő felé. Elindul a tüdő apró csillóinak regenerálódása is, ami nagyon fontos, hiszen ezek az apró részecskék segítenek tisztán tartani a légutakat a kórokozók és a váladék bejutásának megakadályozásával. A cigaretta károsítja és akadályozza a csillók működését, ám szerencsére gyorsan visszanőnek, ha felhagyunk a dohányzással. 

Egy hét Általában ennyi idő után csökkennek a falási rohamok, és a többi elvonási tünet is enyhül az elkövetkező hetekben. Ahogy gyógyulnak a tüdő csillói, múlik a köhögés és a váladék mennyisége a tüdőben. 

Egy hónap Négy hét után már 30 százalékkal javul a tüdő kapacitása, úgy érezhetjük, könnyebben gyalogolunk le hosszú távokat és a lépcsőzés sem jár légszomjjal. Nagyjából elmúlnak erre az időre a nikotinelvonás tünetei és a köhögés is.

dohanyzas-leszokas-gyogyulas

Egy év A szív- és koszorúér betegségek kialakulásának esélye ötven százalékkal alacsonyabb egy évvel a leszokás után, mint a dohányzóknál. Észrevehetően kevesebbet betegeskednek és gyorsabban gyógyulnak a megfázás után azok, akik leszoktak a dohányzásról a korábbi évekhez képest. Ez szintén a tüdő csillóinak köszönhető. 

10 év A tüdőbetegségek kialakulásának esélye felére csökken tíz évvel a cigaretta letétele után. A dohányzás sűríti a vért és szűkíti az artériákat, ami megnöveli a vérrögök és a stroke kialakulásának kockázatát. Tíz nikotinmentes év után ezek a hatások már alig tapasztalhatóak, az artériák meggyógyulnak, a stroke kockázata pedig jelentősen lecsökken. 

15 év Tizenöt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szívbetegségek vagy szívroham miatti halálozás esélye ugyanakkora legyen egy volt dohányosnál, mint egy olyan embernél, aki sohasem dohányzott.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash