Hány perc után kezd hisztizni a gyerek az autóban? Itt a válasz!

2022. szeptember 13.
Matematikusok pontosan kiszámolták, hogy a hátsó ülésen hány perc után szabadul el a pokol és kezd üvölteni a gyerek a hosszú autóúton.
  • Dr. James Hind matematikus számolta ki, hogy egy átlagos gyerek 70 perc után kezd hisztizni az autóban.
  • A képlettel bárki kiszámolhatja, mennyi ideje van odaérni valahova a saját gyerekeivel.
  • A „mikor érünk oda?” kérdés átlagosan 32 perc után hangzik el először.

A Notthingham Trent University matematikusa, dr. James Hind hosszas számítások után azt állapította meg, hogy egy átlagos kisgyerek a hosszú autóúton az indulástól számított 70 perccel kap hisztirohamot. A képlettel az is megjósolható, mekkora esély van arra, hogy kitör a hiszti a hátsó ülésen, és ez mikor következik be.

gyerek-auto-hiszti-keplet

T = 70 + 0,5E + 15F – 10S

Ez a képlet, amit a szülőknek tudni kell, ha meg akarják saccolni annak a valószínűségét, hisztizik-e majd a gyerekük, ha útra kelnek.

A matematikus azt figyelte meg, hogy az idő (T), amire egy hiszti kialakulásához szükség van, nagyjából 70 perc az autóban. Ám a hisztiroham esélyét csökkenti minden olyan perc, amiben szórakoztatjuk a gyereket (E), enni adunk neki (F). Ezek mind 15 perccel késleltetik a robbanást. 

Ugyanakkor ha testvérek is vannak a hátsó ülésen (S), az 10 perccel közelebb hozza hiszti kezdetét.

Dr. Hind több mint kétezer szülő bevonásával készítette el azt a statisztikát, ami alapján meghatározta a hisztiroham kirobbanását megbecsülő képletét. Ebből az is kiderült, hogy egy átlagos gyerek az indulás után 32 perccel kérdezi meg először a születi, hogy mikor érünk már oda?”.

Az is kiderült, hogy a hiszti elsődleges oka az unalom a szülők szerint (68 százalék), a túl hosszú út (62 százalék) és az, hogy éhes a gyerek (57 százalék). „Ha csak egy gyerekünk van, akit le tudunk kötni, adunk neki esetleg enni menet közben, akkor akár kétórás utat is megtehetünk hiszti nélkül – mondta dr. Hind. – Viszont két gyerek, szórakoztatás és evés nélkül 40 perc után hisztizni kezd.”

A matematikus azt is hozzátette, hogy a nassolás roppant hasznos, ám van egy határ, amin túl már nem segít, így korlátozzuk legfeljebb két alkalomra egy órán belül a finomságokat. Segíthet viszont a hisztit megelőzni, ha megállunk. Ilyenkor újraindul az óra, és van újabb nagyjából 70 percünk a következő hisztirohamig.

Forrás: Sky News Fotó: Getty Images

Olvass tovább!