Legek a zenében: a legboldogabb dallam, a babák sírását megszüntető zeneszám és a pszichopata emberek kedvenc slágere

2023. január 24.
A zene képes áthidalni a nyelvi akadályokat, olyan univerzális nyelv, mely élményében életkortól, nemtől, társadalmi státusztól függetlenül egyformán részesülhetünk. A kutatókat is régóta foglalkoztatja a zene misztikus világa, az alábbiakban olyan zeneszámokat mutatunk be, amelyekről tudományos kutatások során bizonyosodott be, hogy valamilyen szempontból kiemelkedően hatnak az emberi testre és lélekre.
A tudományt régóta foglalkoztatja a zene misztikus világa.

Idegtudósok szerint ez a világ legboldogabb dala

A Missouri Egyetem tanulmánya bebizonyította, hogy a Queen 1978-as slágere az a szám, amely a legtöbb emberből örömöt vált ki. 2013-ban az egyetem kutatói a tanulmányban részt vevő embereket arra kérték, hogy két hét alatt „vidám” zenét hallgassanak. Azt találták, hogy a vidám dallamok hallgatása – műfajtól függetlenül – általánosságban boldogabbá tette őket. 

Rá néhány évre Jacob Jolij idegtudós azt tanulmányozta, hogy miben rejlik a „boldog dalok” sikere. 126 dalt tanulmányozott 2000 ember bevonásával az elmúlt 50 év terméséből. A kutatás során megállapította, hogy az emberek az átlagos popdal tempójától eltérő tempójú dalokat szeretik, elsősorban azokat, amelyek dúr hangnemben vannak és kicsit összetettebbek, mint a három akkorddal operáló dalok. Úgy találta, egy, az emberben különösen jó érzést keltő dal átlagos tempója lényegesen magasabb, mint az átlagos popdalé – 150 BPM. (Az átlagos popdalok 118 BPM környékén vannak.) És melyik dal felel meg mindegyik fenti kritériumnak? A Missouri Egyetem kutatásában a Jolij kutatásától függetlenül megszavazott Don’t Stop Me Now!

 

 

 

A világ legmegnyugtatóbb zenéje a tudomány szerint

Brit idegtudósok meghatározták, mely dallamok hallgatásakor válnak az emberek a legnyugodtabbá. A vizsgálat során a résztvevőket arra kérték, hogy bonyolult fejtörőket oldjanak meg a lehető leggyorsabban, miközben szenzorokat csatlakoztattak hozzájuk. A rejtvények bizonyos szintű stresszt váltottak ki náluk, közben pedig a résztvevőkkel különböző dallamokat hallgattattak. A kutatás során az idegtudósok az agyi aktivitást, valamint a fiziológiás állapotokat mérték, beleértve a pulzusszámot, a vérnyomást és a légzés sebességét is.
Dr. David Lewis-Hodgson, a kutatást végző Mindlab International munkatársa szerint a legjobban teljesítő dal erősebb relaxációs állapotot váltott ki a résztvevőknél, mint bármely más eddig tesztelt zene. Ennek az egyetlen dalnak, a Weightless című zenének a meghallgatása után a résztvevők általános szorongásának feltűnő mértékű csökkenését figyelték meg. A szorongás mintegy 65 százalékos csökkenését, az alapvető fiziológiai kipihentség  35 százalékos növekedését állapították meg.

 

 

Erre a zenére hozzák ki magukból a legtöbbet futás közben az emberek egy kutatás szerint 

Futáshoz a tudomány szerint szinte bármilyen 120-140 BPM-es szám megfelelő, hiszen ez az a tempó, ami a legtöbb ember futási tempójának felel meg. „Konzisztens tempó változatos dallamvilágú és felépítésű számok a legjobbak a futáshoz, hiszen ezek energiát adnak. A szórakoztató szövegek és a műfajok keveredése is a teljesítménynövelés záloga” – mondja a Feed.fm társalapítója, Lauren Pufpaf, aki a tudomány segítségével állít össze motivációs lejátszási listákat edzésalkalmazásokhoz, edzőtermekhez és studiókhoz. 

 

 

 

A dal, amit tudósok úgy alkottak meg, hogy abbahagyják tőle a sírást a csecsemők

Caspar Addymant, a gyermekfejlődés szakértőjét és Lauren Stewart zenepszichológust kérte fel az Egyesült Királyság bébiételgyártója, a Cow & Gate, hogy elemezzék a csecsemők preferenciáit és megtalálják a bababarát popsláger ideális paramétereit.

A kiterjedt kutatás után a két Grammy-díjas zeneszerző és énekes, Imogen Heap a kutatási eredményekre alapozva írt egy dallamot. A kutatás alapján a dalnak dúr hangnemben kellett lennie, egyszerű és ismétlődő dallammal kellett rendelkeznie, és a dinamika széles skáláját be kellett, hogy járja, hogy a babákat néha meglepje, de azért rá tudjanak hangolódni is. A dalnak tempósnak is kellett lennie, tükrözve a baba szívverését, ami gyorsabb, mint a felnőtteké. A dalt élénk női énekhanggal kellett felénekelni, egy valódi baba jelenlétében. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a csecsemők hajlamosak részlegesen hallani azokat az énekhangokat, amelyeket a nők gyakran használnak a csecsemők körül. Heap ezután számos más hangot is felvett a dalhoz, például a „bip biep!”, a „why!” és egyéb zajokat, amelyeket a babák szeretnek.

Egy pszichológiai kutatás szerint ez a szám tetszik legjobban a pszichopata embereknek

 

 

Forrás: Inc, The Manual, Metro, Time, Brigitte