Ezeken a helyeken strandolhatunk kutyákkal 2023 nyarán

2023. június 06.
Összegyűjtöttük azokat a strandokat, ahol a négylábúakat is szeretettel várják egy kis nyári hűsölésre. Szerencsére egyre több ilyen hely van, már csak azt kell eldönteni, folyóparton vagy tóparton strandolnánk inkább a kutyánkkal 2023-ban?
Összegyűjtöttük 2023 legjobb hazai kutyás strandjait

Sajnos a jogszabályok tiltják, hogy bárhol strandolhassunk kedvenceink társaságában. Kutyáknak csak olyan helyen szabad fürdeniük, ami nem kijelölt fürdőhely, illetve nincs tábla, amely tiltaná a kutyák fürdését az adott partszakaszon. Tehát nem vihetjük őket sima strandra és horgászterületekre. Hol strandolhatunk mégis kedvenc négylábúnkkal? Mutatjuk! 

Rengetegen választják a kutyás nyaralást, kirándulást, így az igény is megnőtt arra, hogy kutyák számára kialakított helyek nyíljanak. Azonban még így is vannak szabályok, amelyeket be kell tartani:

  • a kutyának rendelkeznie kell minden oltással, és legyen nálunk az oltási könyv is,
  • agresszív és nem jól szocializált kutyákat ne vigyünk a többi kutya közé,
  • ha tüzel a kutyánk, akkor inkább kerüljük az ilyen helyeket,
  • beteg kutyát ne vigyünk a strandra,
  • ne hagyjuk felügyelet nélkül kedvenceinket,
  • legyen nálunk kakizacsi, ne hagyjunk sehol kutyapiszkot.

Mindemellett legyen nálunk víz saját magunk és a kutyánk számára is. Ha nem megfelelően árnyékos a hely, ajánlott vinni napernyőt is. Amennyiben kedvencünk nem jó úszó, akkor érdemes arra is figyelni, hogy legyen nálunk mentőmellény.

Összegyűjtöttük 2023 legjobb hazai kutyás strandjait

Összegyűjtöttük 2023 legjobb hazai kutyás strandjait

Balatoni kutyás strandok

Fonyód

A Fonyódi Kutyás Fürdőhely elhelyezkedése a vízi rendőrség mögött, a kikötő közvetlen közelében található. A városban több tábla is jelzi ezt a kutyabarát strandot. A terület nagy, van árnyékos és füves része is, valamint csodás kilátás nyílik a Badacsonyra, ami lenyűgöző látványt nyújt a látogatóknak. Ez volt a legelső kutyás strand a Balaton közelében.

Keszthely

A keszthelyi a Balatonnál található legfrissebb pancsolásra alkalmas hely, amely kifejezetten nyitott a kutyával érkező strandolókra is. Eredetileg egy átlagos szabadstrand volt, azonban a helyi állatbarátok javaslatára átalakult kutyabarát stranddá. Az árnyékos, közel félhektáros területen agility pályát és pihenő részt is kialakítottak.

Balatonföldvár

A balatonföldvári kutyás strand 2016 óta várja a látogatókat a település délnyugati részén. (A Rákóczi utcán keresztül megközelíthető.) A terület kifejezetten tágas, így nem kell tartanunk a zsúfoltságtól. A kutyák könnyedén ugorhatnak a vízbe a kijelölt rámpán keresztül.

Tihany

Tihany, a Balaton északi partjának egyik legkedveltebb települése, izgalmas lehetőségeket kínál a kutyatartók számára is. A kutyusok számára a tihanyi Belső-tó délkeleti sarkánál van lehetőség vízbe csobbanásra, a kijelölt helyet tábla is jelöli. Fontos megjegyezni, hogy itt a gazdik nem tudnak együtt úszni kedvenceikkel.

A kép forrása a kutyakajás.hu

Kutyás strandok Budapest környékén

Budapestiek, figyelem! Hoztunk pár strandajánlatot azoknak is, akik nem szeretnének a Balatonig utazni egy kis fürdésért.

Fundy tó

A Fundy tónak van kutyabarát része is. Ez a tó kifejezetten a sportok szerelmeseinek lett kialakítva, hiszen lehetőség van jet-ski bérlésre, SUP deszkázásra és még számos más vízi sporttevékenységre is. A víz kristálytiszta, és számos árnyékos hely áll rendelkezésre a pihenéshez. Emellett büfé és mellékhelyiség is elérhető, így minden adott egy kellemes pancsoláshoz.

Délegyháza

A kutyabarát strand és kemping mindössze 30 km-re található a fővárostól, a délegyházi tavak partján. Az 8 tóból álló tórendszer nemcsak a kutyusok számára ideális, de horgászoknak, pihenni vágyóknak és a vízi sportok szerelmeseinek is számos lehetőséget kínál. A sátorhelyek, faházak és büfék gondoskodnak a kényelemről. A kemping területén ingyenes WIFI hozzáférést biztosítanak, a gyerekeket pedig játszótér várja. Emellett van elkerített füves focipálya, teniszpálya és kosárlabdapálya is.

Dunakeszi

A budapestiek és környékbeliek számára kiváló lehetőséget kínál a révnél elhelyezkedő, 1,5-2 km hosszú partszakasz Dunakeszinél. Itt a gazdik együtt pancsolhatnak kedvenceikkel. A víz tiszta, lassan mélyül, és a parton apró kavicsos.

A kép forrása a kutyakajás.hu

További kutyás strandok

Bár a legtöbb vizes hely a Balaton közelében található, akadnak még vagány helyek az ország többi részén is. Mutatjuk ezeket is.

Tiszafüred

A tiszafüredi kutyabarát strand, vagyis a Mancsos Pancsoló területén az árnyékot adó fák gondoskodnak a kellemes hűsölésről a parton, és néhány perc sétával elérhető a büfésor is. A kutyás strandolók számára 150 méter hosszú partszakaszt biztosítanak, így bőven van hely a tó partján. Ráadásul a terület elkerített, így igen biztonságos is.

Velence

A Velencei-tó partján kutyabarát kemping várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. Az óriási zöld terület, hosszú partszakasz és vendéglátó egységek garantálják a felejthetetlen élményeket és ízletes falatokat.

Zalaegerszeg

Az élményfürdőtől elérhető partszakasz valóban kicsit naturista hangulatú, de tökéletes a gyors csobbanáshoz! Különlegesség, hogy a kutyusoknak van műfüves rámpa, ami szerintünk fantasztikus! Emellett szerencsére van szemetes is, hogy rendben tudjuk tárolni a piszkos dolgokat.

Hird

Nem sokan tudják, hogy 2017 óta rendelkezésre áll ez a pancsolási lehetőség. Teljesen körbekerített terület, ahol sekély víz várja a négylábúakat: kis és nagy kutyák számára egyaránt tökéletes.

Orfű

Az ingyenes szabadstrand egy része, az Árnyas part büfé alatti partszakasz látogatható kutyával is. Korábban sok konfliktus volt a helyiekkel, ezért ha ide látogatunk, különösen figyeljünk kutyusunk viselkedésére, hogy továbbra is megőrizze kutyások számára látogatható jellegét. Szerencsére bőven van árnyék is a területen!

Kőszeg

A Kőszegi kutyastrand 2019-ben nyitotta meg kapuit. Itt a kutyánk nemcsak úszhat, hanem az agility pályán is kifáraszthatja magát. A víz fokozatosan mélyül, tehát még az úszással csak most ismerkedő kutyák is nagyszerűen érezhetik magukat. A területet körbekerítették, és van némi árnyék is, de nem árt, ha viszünk magunkkal napernyőt.

Zalalövő

A folyamatosan mélyülő, 35 hektáros tó és kutyabarát strand izgalmas lehetőségeket kínál az ide látogatóknak, mindössze fél órányi autóútra Zalaegerszegtől. A kemping a tó körül lehetőséget nyújt sátorozásra és rönkház bérlésére is.

Nyírtelek

Szabolcs megye egyetlen olyan tavacskája, ahol örömmel fogadják a kutyatulajdonosokat. Azonban itt csak a kutyusok fürödhetnek. A fürdőhely csak előre egyeztetés után látogatható május és szeptember között, vagy a külön meghirdetett Facebook-programokra jelentkezve. Lehetőség van az egész, vagy akár a kisebb méretű tavacska kibérlésére is.

 Kisebb agility pályán is lefáraszthatjuk kedvenceinket. Bár nincs külön rámpa, de a lassan mélyülő, kavicsos lejárattal könnyedén megközelíthető a víz. A területet teljesen körbekerítették, így biztonságos pancsolásra van lehetőség.

Szolnok

2020-ban úgy határoztak, hogy fejlesztik a szolnoki szabadstrandot, és ennek eredményeként elkészült a kutyás strandrész is. Itt aranyos napernyők és homokos part áll rendelkezésre a látogatók számára. Azonban a terület nincs körbekerítve, ezért fontos, hogy a kutyáinkat hosszú pórázon tartsuk vagy visszahívhatóak legyenek.

Fotó: Getty Images, Forrás: kutyakajás.hu