Ezért baj, ha sajtszaga van a kutyád mancsának

2023. február 03.
Érezted már te is, hogy a kutyád tappancsának olyan szaga van, mint a kukoricachipsnek vagy a sajtnak? Az állatorvos elmagyarázta, miért alakul ki ez a jelenség és milyen hatása lehet kedvencünk egészségére.
Bizonyos kutyafajták, mint például a bulldog vagy a mopsz, hajlamosabbak arra, hogy kialakuljon náluk a fura szag.
  • Dr. Audrey Wystrach állatorvos mondta el részletesen, miért lesz sajtszaga a kutyánk mancsának, miért baj ez és mit tehetünk ellene.
  • Bizonyos kutyafajták, mint például a bulldog vagy a mopsz, hajlamosabbak arra, hogy kialakuljon náluk a furcsa szag.
  • Mindenképp forduljunk állatorvoshoz, ha azt tapasztaljuk a kutyánknál, hogy furcsa sajtszaga van a tappancsának.

A kutyáknál előforduló furcsa szagra van magyarázat. „Nagyon gyakran fordulnak hozzánk azzal a gazdik, hogy kutyájuk tappancsának sajt- vagy kukoricachipsszaga van – mondta dr. Audrey Wystrach állatorvos. – Általában a lábujjaknál érezhető a szag. Ezt a Proteus nevű baktérium okozza. Ez a mikroorganizmus szinte minden kutya és más állatfaj bőrén ott él. Egy putreszcin nevű vegyületet termel, ami a sajtszagot okozza.”

Miért pont az én kutyámnak lesz sajtszaga?

Az állatorvos elmagyarázta, hogy a Proteus miért pont a a kutyák tappancsán okoz sajtszagot. A baktérium a nedves környezetet kedveli ugyanis. „Nem véletlen az sem, hogy vannak olyan kutyafajták, melyek hajlamosabbak a jelenségre. A bulldogoknál, mopszoknál és Shar Peinél gyakori, mivel ezeknél a kutyáknál a bőrredőkben jobban megtelepszik a baktérium.”

De a nagy bundájú kutyáknál, mint a golden retriever, labrador retriever vagy bernáthegyi szintén gyakori, hogy a bundájuknak enyhe sajtszaga van. Ez is amiatt alakul ki, hogy a nagy szőrtömeg nehezebben szárad, ha átnedvesedik, ami remek táptalaj a baktériumnak.

Nem csak a sajtszag a baj

Fontos, hogy a kutyák körmét vágjuk rövidre

Fontos, hogy a kutyák körmét vágjuk rövidre

Sajnos nem csak annyi a baj azzal, hogy sajtszaga van a kutyánk tappancsának, hogy büdös. „Maga a szag nem veszélyes a kutyánkra nézve. Viszont azt jelzi, hogy nagy valószínűséggel gombás felülfertőződés történt. De allergia vagy valamilyen belgyógyászati betegség tünete is lehet.”

Ha a kutya tappancsa piros, irritált, váladékozik, azonnal forduljunk állatorvoshoz. 

Hogyan előzhető meg a sajtszag?

Az állatorvos mindenekelőtt azt javasolja, tartsuk szárazon és tisztán a kutyánk tappancsát, hogy megelőzzük a sajtszagot okozó baktérium elszaporodását. „Séták után mindig töröljük át tisztítókendővel a kutya tappancsát, hogy eltávolítsuk a szennyeződést és kórokozókat. Fontos, hogy ha esős időben sétáltunk, szárítsuk is meg a mancsukat – mondta Wystrach. – A körömvágás is fontos higiéniai szempontból. Minél rövidebb a köröm, annál kevesebb koszt szed össze a sétákon.”

Ha minden óvintézkedés ellenére azt tapasztaljuk, hogy sajtszaga van a kutyánk tappancsának, forduljunk szakemberhez. Fontos, hogy kiderítsük, mi áll a jelenség hátterében és megfelelően kezeljük gyógyszeres samponnal vagy antibiotikummal.

Forrás: People Fotó: Canva