Szorongsz a mesterséges intelligencia miatt? Nem vagy egyedül! – Ezt tanácsolja a szakember

2023. június 17.
A pszichológus elmondta, hogyan küzdhetünk meg azzal a stresszel, amit a mesterséges intelligencia miatti fenyegetés jelenthet. Sokkal többen aggódnak miatta, mint gondolnánk.
A mesterséges intelligencia miatt az emberek 77 százaléka szorong.
  • A Forbes által végeztetett közvéleménykutatás adatai szerint az emberek 77 százaléka aggódik, hogy a következő években elveszíti a munkáját a mesterséges intelligencia miatt.
  • Ha a munkánkat nem is veszi el a mesterséges intelligencia, gyors terjedése és növekedése akkor is stresszel tölthet el.
  • A szakember elmondta, mik a legjobb stratégiák a mesterséges intelligencia fenyegetése által kiváltott stressz és szorongás ellen.

Nem csoda, hogy aggódunk a mesterséges intelligencia miatt. Képes utánozni az ember működését, beleértve olyan dolgokat, mint a tanulás, problémamegoldás, logikai összekapcsolás, anélkül, hogy emberi gondolkodásra lenne szükség mindehhez. A leggyakoribb jogi és etikai fenntartások a mesterséges intelligenciával szemben a szerzői jog, magánszféra, diszkrimináció és előítéletek, valamint bizonyos munkakörök automatizálása. A Goldman Sachs elemzése azt jósolja, hogy több mint 300 millió munkahely szűnhet meg a mesterséges intelligencia miatt, vagy veheti át bizonyos munkakörökben az ember szerepének kétharmadát.

Ez azt is jelenti, hogy a mesterséges intelligenciának pszichológiai hatása van. „Hogy ez mekkora, attól függ, a technológiában fenyegetést vagy lehetőséget látunk” – mondta Dr. Mindy Shoss, a Közép-Floridai Egyetem Pszichológia Tanszékének professzora.

Miért félelmetes a mesterséges intelligencia? 

A munkahely bizonytalanná válása rendkívül nagy stresszt okoz. „A munka értelmet adhat az életnek, társas kapcsolatokat, személyiségünk része és stabilitást hoz az életünkbe – sorolta a professzor. – A munkahely bizonytalanná válása bonyolult helyzetet teremt. Nehéz megbirkózni ezzel, ha az ember egyáltalán nem tudja, mikor – ha egyáltalán – szűnik meg a munkája. Ez szorongás kialakulásához vezethet.”

A szakember arra is adott különböző javaslatokat, hogyan küzdhetünk meg az egyre növekvő szorongással és stresszel, amit a mesterséges intelligencia rohamos terjedése jelent.

Informálódjunk és tanuljunk az új fejlesztésekről

Nehéz lépést tartani a mesterséges intelligencia fejlődésével, főleg a hosszú távú hatásokat képtelenség megjósolni. „A tudás erő. Minél több információnk van a mesterséges intelligenciáról, annál felkészültebbek lehetünk és sokkal jobban megtervezhetjük a karrierünk jövőjét – mondta Maria Espinola klinikai pszichológus. – A mesterséges intelligencia fejlődése csak gyorsabb lesz, arra ne is számítsunk, hogy megáll. Így a stresszt csatornázzuk cselekvő energiába, tanuljunk, amennyit csak tudunk a mesterséges intelligenciáról.”

A tanulás hasznos is lehet. Ha többet tudunk a mesterséges intelligenciáról, új lehetőségeket teremthet. A Világgazdasági Fórum számításai szerint az AI (artifical intelligence, mesterséges intelligencia) 97 millió új munkahelyet is teremt majd.

De az is lehet, hogy rájövünk, valójában nem is fenyegeti a mesterséges intelligencia a mi munkánkat. „Több helyen kiderült már, hogy nem is olyan hasznos bizonyos területeken a mesterséges intelligencia, mint azt korábban gondolták – mondta Espinola. – Bárhogy is legyen, tanulni mindig hasznos, segít megérteni a dolgokat és jól dönteni.”

Emlékeztessük magunkat, hogy vannak határai a mesterséges intelligenciának is

A mesterséges intelligencia a kreativitást nem tudja másolni

A mesterséges intelligencia a kreativitást nem tudja másolni

Akármennyi mindenre képes a mesterséges intelligencia és a technológia, abban még mindig kételkednek, hogy a gépek és az általuk létrehozott rendszerek az emberi kreativitást képesek lennének létrehozni. 

„A számítógépek és programok azt tudják, amit az emberek megtanítottak nekik. Gyorsak és pontosak, képesek kombinálni a betáplált információkat, de alkotásra és elvont gondolkodásra még mindig nem alkalmasak” – magyarázta Dr. Huimin Lin, az Institute of Software programozója és professzora. 

Például a mesterséges intelligencia válaszol a kérdésekre és megold problémákat, de nem tud érzelmeket generálni, az empátiát bevinni a rendszerbe és eredeti tartalmat megalkotni. A mesterséges intelligencia is az emberi kreativitáson alapul.

Fókuszáljunk arra, amit tudunk irányítani

Nagyon fontos, hogy törődjünk magunkkal az olyan időszakokban, mikor erős bizonytalanság vesz körbe minket. Koncentráljunk azokra a dolgokra, amikre van ráhatásunk. A munkánkra, a mentális egészségünkre, az életünk pozitív történéseire és a tudás megszerzésére a mesterséges intelligenciával kapcsolatban.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash