A mesterséges intelligencia, vagy egy igazi fodrász a jobb? – fotókkal

2023. május 03.
A mesterséges intelligencia egyre nagyobb szeletet hasít ki a szépségiparból, a bőrápolási és a dekorkozmetikumok háza tája után, úgy látszik, hamarosan a hajápolási szektorban is kiveheti a részét. Egy érdekes, AI alapú hajstylist-kísérletet mutatunk be...
ai-fodrasz-hairstylist

A mesterséges intelligencia jelenség felértékelődéséről a szépségiparban már sokszor beszámoltunk. A mesterséges intelligenciával és kiterjesztett valósággal működő technológiai fejlesztések egymás után látnak napvilágot, rengeteg márka pedig már ezekben látja már a szépségiparnak nem is a jövőjét, hanem a jelenét. Elég a Chanel ajakrúzsszkennelő applikációjára vagy a kiterjesztett valóságnak hála (AR) digitális szupermodelleket használó cégekre, vagy éppen közösségi médiás szépségprofilokra. 

A számítógépes technika fejlődése és a CGI (Computer-Generated Imagery, számítógéppel létrehozott képek) terjedése ugyanis elhozta a virtuális modellek korát, ahol mesterségesen „megkreált” személyiségű, külsejű manökenek küldik a mosolyukat a nagyvilág felé. A sort még 2018-ban a Balmain divatház nyitotta meg nyáron, amikor is kampányában három mesterségesen előállított kampányarccal hirdette luxustermékeit. A többnyire Gigi Hadid és Kendall Jenner szintű modellekkel dolgozó brand forradalmi lépése átrendezheti nem csak a közösségi médiás influencer-tábort, hanem akár a jól menő modellek sorát is, robotmodellek formájában teremtve új konkurenciát számukra.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Shudu (@shudu.gram) által megosztott bejegyzés

A Foreo egyik korábbi jelentése szerint a testreszabhatóság iránti vágy egyre újabb megoldásokat hív majd életre. Így várhatóan a következő néhány év a személyre szabható kozmetikai termékekről fog szólni, amelyek a mesterséges intelligenciát (AI) és a kiterjesztett valóságot (AR) használva számos innovatív változást hoznak magukkal. Egyes készülékek már elemezni képesek a felhasználó arcáról készült friss fotókat, hogy analizálják a bőr állapotát, majd az eredményt értékelve testreszabott arcápoló krémet hoznak létre. De nem csak arcápolási vagy dekorkozmetikai fronton vannak érdekességek a mesterséges intelligencia világában.

Mesterséges intelligencia mint hairstylist?

„Kíváncsivá tettek a mesterséges intelligenciáról szóló történetek, ezért egy este a vezető fodrászunkkal leültünk a ChatGPT elé és megkérdeztük a legnépszerűbb frizurákról, majd a válaszok alapján képeket készítettünk a DALL-E képgenerátor segítségével. Látva az eredményeket, nem akartunk hinni a szemünknek” – idézi fel Török Tamás, az Angerer Fodrászat alapítója. Az érdekes „kísérletből” kiderült, a szuggesztív, azonban néhány kivételtől eltekintve a valóságban nem megvalósítható, vagy nem esztétikus frizurák egyelőre nem veszik fel a versenyt egy hajstylist tudásával.

A ChatGPT válasza szerint jelenleg a bob, a pixie, a tépett frizura és a frufru a trendi frizurák, ugyanakkor azt is „hozzátette”, hogy nincs hozzáférése valós idejű képekhez, ezért nem ismeri a legújabb frizuratrendeket.

„A felsorolt frizurák örök trendek, ezekben nem is téved nagyot a mesterséges intelligencia. De a képeken látható frizurák a valóságban többnyire nem megvalósíthatók, vagy nem esztétikusak a javasolt színkombinációk. Nagyon sok szempont van, amit egy frizura elkészítésénél figyelembe kell venni, mint például a haj adottsága, a frizura fenntarthatósága, életkor, munkahely, stílus és még sorolhatnánk” – mondta Vass Edina, a kísérletben részt vevő mesterfodrász.

Mesterségesre sikerült bob frizura 

ai-fodrasz-hairstylist

A bob fazont sikerült eltalálnia a mesterséges intelligenciának. Azonban mindkét fazon kicsit divatjamúlt. Mostanában inkább a rövidebb, áll alá érő fazon megy, frufruval vagy anélkül. Az első képen a frizura összességében jó, de kicsit paróka hatást kelt, mintha műszálból állna. A forma viselhető, a szín viszont nehezen kezelhető és nem pénztárcabarát. A második képen látható frizura esetén is jó a forma, a szín viszont nem harmonikus, mert hideg és meleg színek vannak párosítva.

A frufru élethűai-fodrasz-hairstylist

A frufru esetében készültek a legélethűbb képek. Az első képen egy viselhető, hétköznapi frizurát láthatunk, egy ódivatú, kicsit otthoni kontárkodásra emlékeztető frufruval. A valóságban inkább a lazább, pár szálas frufruk népszerűek, mint a shag, a butterfly vagy a jóval rövidebb frufru, amit mulletnek hívnak.

A második kép kis jóindulattal nevezhető csak frufrunak, jobban hasonlít a shaghez, egy tépett laza, félhosszú frizura. A szín azonban itt természetesebb, főleg hogy kicsit idősebb nő van a képen. A frizura akár egy festetlen ősz hajú nőnek is elmenne, vagy egy szőke, melírozott hajszínnek. Összességében könnyen kezelhető, laza, modern frizura.

Coolra sikerült pixie

Az első pixie kifejezetten jól sikerült, modern és fiatalos a szín és a forma tekintetében is, bár idén a hosszított, nőiesebb fazon a trend, de a rövid hajúak körében ez még mindig népszerű. A kék hajszín elég merész, de fiatalok körében ez is gyakori, fesztiválhajnak is szokták kérni.
A második képen látható pixie már nem sikerült ilyen jól. Kicsit ugyan hosszabb az előzőhöz képest, de nem egy szép nőies forma, a rózsaszín árnyalat viszont trendivé teszi.

A réteges frizura nem megy az AI-nak

ai-fodrasz-hairstylist

Az első képen nem is réteges frizurát látunk, ez inkább egyhossz frufruval. Nincs benne fokozat, csak az alja van szétterítve. Semmi extra, viszont a hétköznapokban is hordható.

A második képen sem igazán réteges, inkább egy hosszú göndörített frizurát képzelt el a mesterséges intelligencia. Azonban szép harmonizáló a színe, természetes meleg árnyalat, sötétebb tő világos csíkokkal. Ez kifejezetten szép, divatos hosszú frizura.

Tépett

Az első képen egy félhosszú, hullámos, tépett, átmenetes frizura készült, trendi oldalválasztékkal. Göndör hajhoz remek választás, bár a képen inkább már túl kócos. A mindennapokban kevesebbet törődnek a hajukkal az emberek, így most egy ilyen könnyen kezelhető, természetes forma természetes színekkel abszolút elfogadható. Nem is rossz egy mesterséges intelligenciához képest.

A második képen azonban nem sikerült eltalálni a fazont, inkább egyhossz egyenes longbob, amit látunk. A szín szép természetes lenne, ha a fura hideg árnyalatú csíkok nem lennének benne. Ettől eltekintve egy praktikus, hétköznapokban könnyen kezelhető, sok figyelmet nem igénylő fazon.

Fotó: Getty Images, Instagram, Angerer Fodrászat


Kapcsolódó