Kvíz: hány földrajzi nevet tudsz leírni helyesen?

2023. június 21.
A földrajzi nevek helyesírása még a legjobbak számára is kemény dió. Összegyűjtöttünk néhány példát, amelyekkel mindennap találkozunk, ám nem biztos, hogy helyesen is írjuk őket.
Kvíz: hány földrajzi nevet tudsz leírni helyesen?
  • A földrajzi nevek helyesírása nem mindig egyszerű. 
  • Már azt hinnénk, hogy tisztában vagyunk az összes szabállyal, aztán jön néhány kivétel, és máris elbizonytalanodunk.
  • Ne csüggedjünk, ha nem sikerül jól teljesítenünk a teszten, a szakértők is tudják, hogy nincs könnyű dolgunk.

„A földrajzi nevek nyelvi felépítése rendkívül változatos” – olvasható A magyar helyesírás szabályaiban is. Iskolás korunk óta tudjuk, figyelni kell nagyon a földrajzi nevekre.

A tavak, építmények, közterületek elnevezései mind fejfájást okozhatnak, ha szeretnénk helyesen leírni ezeket. Kvízünkből most kiderülhet, mennyire ismerjük a földrajzi nevek helyesírását. Előre szólunk, nem lesz egyszerű!

Miért olyan bonyolult a földrajzi nevek helyesírása?

Az egyelemű szavak (pl. Budapest) mellett rengeteg a többelemű elnevezés. Ezekre nagy bánatunkra nincs egységes szabály, a legkülönbözőbb helyesírási elvek szerint kell eljárnunk. A többelemű neveket írhatjuk külön (pl. Baranya megye), kötőjellel (pl. Kelet-Európa), de még egybe (pl. Tiszántúl) is, hogy ne legyen olyan könnyű az egyszeri diákok dolga, mikor meg kell tanulniuk.

Fontos ismernünk a földrajzi fogalmak használatát, bármennyire trükkösek is lehetnek. Itt is érvényes az egyelemű (pl. óceán, hegység), illetve többelemű (pl. fennsík, dombvidék) elnevezések elkülönítése. Ugyanígy kifejezetten figyelni kell a történelmi államrészek (pl. grófság, állam) és a közterületek (pl. utca, köz) helyesírására is.

Segítségül itt egy videó, amely eligazít minket a földrajzi nevek helyesírásának útvesztőjében. De ha a jelenlegi, valódi tudásunkat szeretnénk felmérni, akkor azt javasoljuk, csak a teszt kitöltése után nézzük végig.

Mi a helyzet a külföldi helynevek helyesírásával?

Nem elég a magyar nevek helyesírását tudni, a külföldi elnevezésekkel is tisztában kell lenni (pl. Új-Dél-Wales). Ezek becsapósak időnként, hiszen az idegen eredetű szavakban gyakran előfordulnak magyarban nem használt betűk és hangok (pl. Lech-mező, Nagy-New York).

Ha ezek után úgy érezzük, hogy készen állunk a kvízre, kattintsunk és nézzük meg, mire mennénk az iskolai nyelvtanórán!

Indulhat a kvíz?

Szerző: Balogh Sarolta gyakornok