Kvíz: hány retró magyar rajzfilmet ismersz fel?

2023. május 10.
A kvízünkből kiderül, mennyire emlékszel a régi magyar kultikus rajzfilmekre. Mézga család, Doktor Bubó vagy éppen Macskafogó? Most megtudhatod, vajon újra kell-e nézned a gyerekkori kedvencedet, hogy felidézd a kedvenc szereplőidet!
Kvíz: melyik retró magyar rajzfilm híres mondatát idéztük?
  • A kultikus magyar rajzfilmek sok szállóigét adtak, melyet a mai napig szívesen idézünk.
  • Mennyire emlékszünk a retró rajzfilmek híres mondataira?
  • A kvízünkből kiderül az is, melyik mesék voltak a kedvenceink!

A hetvenes-nyolcvanas évek kultikus rajzfilmekkel és mesékkel ajándékoztak meg minket gyermekkorunkban. Imádtuk a mindenki által csak Doktor Bubóként ismert Kérem a következőt!, sosem hagytunk volna ki egyetlen részt sem a Mézga családból, a Süsü, a sárkányon és Pom Pom meséin generációk nőttek fel.

A mese nem csak szórakoztat. A gyerekek életében nagyon fontos eszköz. Sőt, mondhatjuk, hogy a gyermekpszichológia egyik legfontosabb eszköze a mese, ami által fontos viselkedési és gondolkodásbeli mintákat adhatunk át a legkisebbeknek. Fantasztikus mai rajzfilmeket nézhetnek a gyerekek, amik modernek és színesek. Ám meghitt és nosztalgikus családi pillanatokat szerezhet, ha a szülők gyermekkori kedvenceit együtt nézi a család. 

Milyen a jó mese?

A képernyőn való mesenézés mára a gyerekek életének része lett. Míg a szakemberek kétéves kor alatt egyáltalán nem ajánlják, hogy mesét nézzen a gyerek, sőt, afelett is csupán napi 20 percet javasolnak a gyermekpszichológusok, a valóságban ennél sokkal több időt töltenek a meséket nézve a kicsik. A következményekkel még csak most kezdünk szembesülni.

Az anyák egy jelentős része a saját gyermekkorának retró meséit részesíti előnyben, talán mert ők is szeretik újranézni a kedvenceiket, nosztalgiáznak a saját gyermekkoruk vidám pillanatait felidézve. Ha mi is szívesen vezettük be a mesék világába a gyerekeinket A nagy Ho-Ho-Ho-Horgásszal, Kisvakonddal vagy éppen Sebaj Tóbiással, valószínűleg jól emlékszünk még ezeknek a meséknek az ikonikus mondataira. Nézzük meg, vajon hány kérdésre válaszolunk jól a kvízben!

De mennyi retró mesére emlékszünk a kvíz szerint?

Ha úgy gondoljuk, egyetlen egy mesét sem felejtettünk gyerekkorunk óta, tegyük próbára magunkat, és töltsük ki azt a kvízt, amiből kiderül, kitaláljuk-e egyetlen híres, jellemző idézet alapján, melyik retró magyar rajzfilmre gondoltunk. Indulhat a kvíz?

Felismered a retró rajzfilmeket egy idézet alapján?

Retró rajzfilm kvíz pom pom meséi

Ha úgy gondoljuk, egyetlen egy mesét sem felejtettünk gyerekkorunk óta, tegyük próbára magunka! Töltsük ki azt a kvízt, amiből kiderül, kitaláljuk-e egyetlen híres, jellemző idézet alapján, melyik retró magyar rajzfilmre gondoltunk. Indulhat a kvíz?

Fotó: Mafilm