Várandósság és barnaság: szabad szoláriumozni terhesen?

2023. július 01.
A nagybetűs nyár előtt is sokan szeretnek felkészülni a strandolós napokra azzal, hogy szoláriumba járnak. Felmerül a kérdés, hogy vajon szabad-e szoláriumba járni terhesen?
Érdemes kerülni a szolárium használatát terhesség esetén.
  • Az UV-sugarak a kismamák érzékeny bőrére fokozottan hatnak.
  • Ráadásul nemcsak az édesanya, de a magzat is kockázatnak lehet kitéve erős napfény vagy szolárium esetén.
  • A cikk végén azoknak a terhes nőknek adunk tanácsot, akik napozni és szoláriumozni szeretnének várandósságuk alatt.

A terhesség időszakában rengeteg dologra oda kell figyelniük a kismamáknak. Ekkor megváltozik a hormonháztartás működése, ami hatással van a bőrre és a hajra is. Természetesen a várandós édesanya is lehet fitt és szép, de néhány dologról le kell mondani ez idő alatt, ilyen például a hajfestés és a műköröm – és sokak szerint a szolárium is.

Lehet-e szoláriumba járni terhesen?

Sokan úgy tartják, hogy semmiképp sem ajánlott szoláriumba járni a terhesség alatt. Bőrgyógyászok szerint az intenzív hőhatás mellett számolnunk kell a pigmentációs zavarok kockázatával és a már meglévő visszerek állapotát is ronthatja. Emellett alhasi vérbőséget okozhat, amely növeli a vetélés és a koraszülés kockázatát.

A kismamák bőre és teste extrán érzékeny, így a napfényben és a szoláriumban lévő UV-sugarak sokkal könnyebben okozhatnak elszíneződéseket, pigmentfoltokat a bőr bármely részén.

Ezek alapján javasolt a szolárium elkerülése a terhesség ideje alatt, de nem tiltott. Az orvosunk tanácsait betartva szabad óvatosan szoláriumba járni.

Mindenképpen beszéljünk orvosunkkal szoláriumhasználat előtt.

Mindenképpen beszéljünk orvosunkkal szoláriumhasználat előtt

Mit okozhat a magzatnak a szolárium?

A terhesség alatti napozás vagy szolárium nemcsak a kismama UV-terhelése miatt lehet veszélyes. A magzatra is ugyanúgy káros lehet a túlzott melegség, a hőterhelés. Sokak szerint közvetlenül sosem érheti a leendő anyuka hasát sem napsugárzás, sem szolárium.

Ezzel szemben más szakemberek azt mondják, hogy bár a szoláriumokban használt UVA-sugarak a bőr mélyebb rétegére gyakorolnak hatást, de nem érik el a magzatot. Ugyanúgy, mint a napsugárzás sem.

Napozási és szoláriumhasználati tippek terhes nőknek

Erősen javasolt a legmagasabb faktorszámmal rendelkező napvédő krémet használni kismamaként bármikor, amikor csak kimegy az utcára. Ez lehet egy kint töltött délután, de egy rövidebb séta is – a napvédő használata mindig szükséges.

Ha a kismama szoláriumozni szeretne, akkor mindenképp beszéljen előtte orvosával, bőrgyógyászával, és csak a javaslataikat figyelembe véve és betartva menjen szoláriumba. Fontos, hogy a has felmelegedését mindenképp kerülni kell, ezért nem szabad sok időt bent tölteni a fülkében!

Fotó: Getty Images, Forrás: borgyogyasz.hu, miluklub.hu