Ezek a napozás legfontosabb szabályai, ha terhes vagy

2023. június 05.
Nehéz megállni, hogy ne élvezzük a meleg napsugarakat akkor is, amikor gyermeket várunk. De hogyan biztonságos a hasunkat napoztatni? Mik a legfontosabb szabályok és óvintézkedések, ha terhesen szeretnénk napozni?
Ezek a napozás legfontosabb szabályai, ha terhes vagy
  • Mint a várandóssággal kapcsolatos bármely más dolognál, a napozásnál is legfontosabb a biztonság. 
  • Ha a D-vitamin-bevitel miatt aggódunk, jó, ha tudjuk, hogy már heti 15 perc napon töltött idő elegendő nyáron ahhoz, hogy fedezzük a szükségletünket.
  • Azt is fontos szem előtt tartanunk, hogy a bőr érzékenyebb, ha kisbabát várunk, nagyobb eséllyel alakulnak ki sötét pigmentfoltok és csíkok a napsugárzástól.

Ha terhesen szeretnénk napozni, az első és legfontosabb lépés, hogy ezt olyan testhelyzetben tegyük, ami nem nyomja a hasunkat. Ahogy nő a baba, egyre kevésbé tudunk hason feküdni. Ez elvileg nem tilos, viszont roppant kényelmetlen. Ahogy éjszakára, úgy a napozáshoz is célszerű megtámasztani a derekunkat, csípőnket, nyakunkat párnákkal, törölközőkkel, plédekkel, hogy a lehető legjobban ellazulhassunk. 

Hogyan feküdjünk ki a napra terhesen?

Az első és legfontosabb szempont a barnuláshoz várandósan a biztonság. (Tegyük hozzá, nem csak terhesen fontos a Nap káros sugarai ellen védekezni.) Mutatjuk, a bőrgyógyász szerint mire kell legjobban figyelnünk, ha terhesen napoznánk.

  • fedjük el a hasunkat
  • használjunk speciálisan erre az időszakra kifejlesztett napozószereket, fényvédőket
  • széles spektrumú fényvédőt vegyünk, ami az UVA- és UVB-sugarak ellen is hatásos
  • olyan fényvédőt használjunk, ha várandósan napozunk, ami terhes nők számára is biztonságos
  • tegyünk a fejünkre széles karimájú kalapot
  • ne napozzunk 11 és délután 3 között
  • igyunk sok vizet

Olyan testhelyzetben napozzunk, ami a hasunknak is kényelmes. Ne vigyük túlzásba. A D-vitamin-szükségletünket már 10 perc napon töltött idő fedezi.

Mennyire biztonságos napozni terhesség alatt?

Nem igazán készültek kifejezetten a napozás várandósságra és magzatra gyakorolt hatásait vizsgáló tanulmányok egyelőre. Az azonban biztos, hogy terhesség alatt a bőr sokkal érzékenyebb az UV-sugárzásra, és a túl sok napfény sokkal erősebben károsíthatja a bőr egészségét. 

Ha túl sokat vagyunk várandósan a napon, bőrallergia alakulhat ki. A szoláriumozás sem megoldás, ha lehet, ez még károsabb a bőrnek, így kifejezetten ellenjavallt a bőrgyógyászok szerint terhesség alatt.

Mennyit napozzunk terhesen?

Ha terhesen napozunk, vegyünk fel széles karimájú kalapot is

Ha terhesen napozunk, vegyünk fel széles karimájú kalapot is

Ha nagyon szeretnénk, a szakemberek szerint nem kell megvonnunk magunktól a napozás örömét terhesen sem. Ám nem szabad túlzásba vinnünk. 10-30 percnél többet nem javasolt a napon töltenünk. 

Ha világos a bőrünk, égtünk már le korábban, még óvatosabbnak kell lennünk. Ha már többször is előfordult napégés korábban, a bőrgyógyász nem javasolja, hogy napozzunk várandósság alatt.

De délelőtt 10 és délután 3 között egyébként sem célszerű direkt napfénynek kitenni magunkat, még fényvédő krémmel sem, ha nem muszáj. Várandósság alatti napozáskor még fontosabb a legalább 30 faktoros fényvédő használata. 

Mit érezhet a magzat a hasunkban napozás közben?

A magzat is érzi a napfényt. A méhben nagyjából 15 fokkal van melegebb, mint a szobahőmérséklet. Mivel a has jobban kitett a napsugárzásnak, gyorsabban felmelegszik, ezért sem szabad túl hosszú ideig fedetlen hassal napozni terhesen. 

Nagyjából a 6. hónap környékére fejlődik ki a magzatnak az a képessége, hogy látja, amikor a napfény és az ultraibolya sugárzás hatására változik a fény az anyaméhben. 

Hogyan napozzunk terhesen?

Használjunk törölközőket, párnát, hogy megtámasszuk a hasunkat, kényelmesen elhelyezkedjünk arra a 10-20 percre, amíg napozunk. Ne vigyük túlzásba, és óvjuk a hasunkat. 

Semmiképp ne tartózkodjunk a napon, amikor a legerősebb az UV-sugárzás, és mindig viseljünk a szabadban a fényvédő krémen kívül kalapot, napszemüveget. Ha tudjuk, hogy huzamosabb ideig a szabadban leszünk, húzódjunk árnyékba inkább, és itt is kenjük be magunkat rendszeres időközönként újra magas faktorszámú fényvédő krémmel.

Forrás: The Beauty Marvel, fotó: Unsplash