Földrajz kvíz: hány fővárost találsz el a tízből?

2023. július 06.
Tudod, mi Ausztria fővárosa? És Ausztráliáé? Töltsd ki a legújabb kvízünket, és kiderül, hányast kapnál földrajzórán az általános iskolában!
Földrajz kvíz: hány fővárost ismersz?
  • Most megtudhatjuk, valóban annyira képben vagyunk-e a világ országaival, mint azt gondoljuk!
  • Azt mindenki tudja, mi Olaszország vagy Franciaország fővárosa, de még Európában is akadnak olyan országok, amik feladhatják a leckét.
  • Vigyázat, a képek nem mindig segítenek, sőt, néha félrevezethetnek a kvíz kérdéseinél!

Szeretünk utazni és azt gondoljuk, nem tudnak nekünk újat mondani a világ országaival kapcsolatban? Földrajzból mindig kitűnők voltunk? Teszteljük a tudásunkat legújabb kvízünkkel, melyből kiderül, hány fővárost találunk el a tízből!

A főváros a szó köznapi értelmében egy ország közigazgatásának, állami csúcsszerveinek székhelye, hivatalosan kijelölt központja. Általában egy ország legnagyobb városa, ám ez nem minden esetben van így. Törökországnak például Ankara a fővárosa, de a legnagyobb (és legismertebb) városa Isztambul. Sőt, a világon tíz olyan ország van, melynek egynél több fővárosa van.

Fővárosok a nagyvilágban

Vannak olyan országok, ahol mindenki meg van győződve róla, hogy az a bizonyos város a fővárosa. Ott van például Kanada. Az emberek 99 százaléka biztosan azt mondaná, Montreal a főváros, esetleg Toronto. Pedig valójában az észak-amerikai ország székhelye Ottawa. De nem ez az egyetlen ilyen becsapós hely a világon. (És a földrajzi kvízünkben természetesen Kanada és fővárosa nem szerepel.)

A világ több száz országának több száz fővárosa van, némelyiknek nem is egy. Kicsi és nagy, békés és folyamatosan mozgásban lévő, kacskaringós óváros vagy funkcionális modern nagyváros. Mindegyik roppant izgalmas és érdekes, csak éppen másért. A kérdés már csak az: mennyit ismerünk ezek közül a fővárosok közül?

Mennyi fővárost találunk el a kvízben?

Földrajzórája mindenkinek volt az iskolában. Ám nem mindenki szerette azt a részt, amikor meg kellett tanulnunk, melyik országnak mi a székhelye. A földrajzi kvízünkkel most letesztelhetjük, mire emlékszünk ebből, mennyire ragadtak meg bennünk a világ fővárosai és az érdekes kivételek. 

Bár egyszerűnek tűnik a feladat, a kvíz mégsem feltétlenül könnyű. Ne vágjuk rá azonnal a választ, mert vannak becsapós kérdések is a kvízben! Sőt, azt sem ígérjük meg, hogy a képek minden esetben segítenek!

Fotó: Unsplash