Kvíz: Budapest vagy Bécs van a képen? Meg tudod különböztetni?

2023. június 29.
Budapest semmivel össze nem téveszthető atmoszférájú, gyönyörű város. Vagy mégsem olyan könnyű megkülönböztetni Ausztria fővárosától? Most kiderül, mennyire ismered a két város jellegzetességeit! Vajon meg tudod különböztetni Budapestet Bécstől? A kvízből kiderül!
Kvíz: Budapest vagy Bécs van a képen?
  • Most kiderül, mennyire vagy képben Magyarország fővárosával!
  • Meg tudod különböztetni Budapestet Bécstől a jellegzetes épületek alapján?
  • Hány kérdésre tudod a helyes választ?

Budapest és Bécs történelme sok ponton fonódik össze. Dolgoztak ugyanazok az építőmesterek mindkét városban, sokszor épp egymásra licitálva épültek fel a pompásabbnál pompásabb templomok és paloták a két fővárosban. Nem csoda, ha néhány képet látva elbizonytalanodunk, Budapesten vagy Bécsben készültek-e? 

Budapest vagy Bécs szebb város?

Már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is gyakran méricskélték, a birodalom melyik fővárosa a szebb. Sokan vannak, akik úgy gondolják adottságait tekintve Budapest sokkal szebb város, hiszen a Gellérthegy, a vár és a budai hegyek, amik körülölelik csodás látványt nyújtanak. Viszont Bécs rendezettebb, tisztább, sokkal több a zöld, emiatt kellemesebb ott tölteni az időt.

De ha az épületeket nézzük? Nagyon hasonlóak. Ami nem is csoda, hiszen a különböző korok nagy építőmesterei mindkét városban otthagyták a kéznyomukat a palotákon, lakóházakon és templomokon. 

Vigyázat, nem olyan könnyű a kvíz!

A Lánchidat valószínűleg mindenki felismeri, de a kvízben vannak nehezebb kérdések is

A Lánchidat valószínűleg mindenki felismeri, de a kvízben vannak nehezebb kérdések is

A következő földrajzi kvízünk megfejtése is pont ezért nehéz. Első hallásra egyszerűnek tűnik, hogy csupán két város közül kell eldöntenünk, vajon melyikhez tartoznak a képek. Budapestnek és Bécsnek azonban van egy olyan nagyon hasonló atmoszférája, ami eléggé megnehezítheti a dolgunkat.

A két város legismertebb, legjellegzetesebb épületeivel, kulturális sajátosságaival valószínűleg mindenki tisztában van. Ám a kevésbé ismert különlegességekkel csak az lehet tisztában, aki igazán jól ismeri mind Bécset, mind Budapestet.

Azért is hasznos dolog kitölteni a kvíz kérdéseit, mert így akár a saját városunkról, Budapestről, vagy éppen Bécsről is megtudhatunk olyan dolgokat, amikről esetleg még nem hallottunk. De az is lehet, hogy kedvet kapunk ahhoz, hogy turistaként járjuk végig a két főváros fontosabb történelmi emlékhelyeit.

Indulhat a kvíz?

Fotó: Unsplash