Kvíz: ly-nal vagy j-vel írjuk? Hány szót tudsz helyesen?

2023. július 03.
A magyar helyesírás egyik legtrükkösebb része, amivel nagyon sok embernek meggyűlik a baja, az ly-os és j-s szavak leírása. Vajon mennyit felejtettünk iskolás korunk óta? Vagy te is helyesírási zseni vagy, aki minden ly-os és j-s szót helyesen írna le? Töltsd ki a kvízünket, és kiderül!
Kvíz: ly-nal vagy j-vel írjuk?
  • Tudtad, hogy ha a j hang több szótagú szó végén fordul elő, legtöbbször ly-nal jelöljük? Persze vannak kivételek.
  • Kvízünkből kiderül, hányadán állsz az ly-os és j-s szavak helyesírásával!
  • A legtöbb embernek nem sikerül mind a 10 szó helyesírását eltalálni.

A magyar helyesírás, így a j-s és ly-os szavak írása sem misztikus. Pontos szabályok vonatkoznak minden esetre, melyek alól általában természetesen vannak kivételek. Tudtad, hogy ha a j hang több szótagú szó végén fordul elő, legtöbbször ly-nal jelöljük? Kivétel, amikor a papagájt kell például leírnunk. 

Melyik volt először: ly vagy j?

A magyar írás kialakulásával egyidős az ly. Létezett egy l-szerű hang a régi magyar nyelvben, amit ly betűkapcsolattal jelöltek. (A hely és hej szavakat akkoriban még nem egyformán ejtették ki például.) Ha úgy vesszük, az ómagyar ly tulajdonképpen egy l és egy j hang összeolvadásából állt.

Ez a lágy l hang, amit ly-nal jelöltek írásban, fokozatosan kiveszett a magyar nyelvből. Részben a ma is használatos l hanggá alakult, ezt őrzik azok a szavak, amiket használunk ly-nal és l-lel is, például a lyuk-luk vagy zsemlye-zsemle. De nagyrészt a mai j-t kezdték használni eleink helyette. 

Mire az 1800-as évek elején beköszöntött a nyelvújítás kora, már végleg eltűnt a régi l hang, és kialakult az a helyzet, hogy a j hangot kétféleképpen jelöljük (j-ly), de ugyanúgy ejtjük.

Mi lenne, ha eltörölnénk a ly-t?

Sokan örülnének neki, ha eltörölnék az ly-t. Még logika is lenne benne, hiszen ugyanúgy ejtjük az összes ly-s és j-s szót, akkor miért van szükségünk kétféle jelölésre írásban? 

„Időről időre fel-felújul a vita az ly eltörléséről. Helyesírásunknak ez az egyszerűsítése elsősorban gyakorlati okok miatt nehézségekbe ütközik – magyarázta Cs. Nagy Lajos nyelvész, miért nem történik meg a mi életünkben a helyesírásnak ez a változása. – Óriási munkát és anyagi terhet jelentene az ly eltörlése a sajtótermékek, a könyvek (iskolai tankönyvek) újranyomtatásában. Az ly betűnek írásrendszerünkben több évszázados hagyománya van, s a megszokás jelentős megtartó erő.” 

Mit tehetünk akkor? Továbbra is bemagoljuk az ly-os szavakat. És a kivételeket, amiket j-vel írunk. Töltsük ki a kvízünket, és kiderül, vajon mennyire jegyeztük meg az iskolában, hogyan írjuk helyesen ezeket a szavakat!

Fotó: Unsplash