Ez Olaszország gyöngyszeme, avagy nem csak Toszkána érdemel figyelmet

2023. július 09.
Veneto Olaszország húsz tartományának egyike, mely Magyarországról könnyen és gyorsan elérhető autóval vagy repülővel. Az idelátogató turisták számtalan látnivaló és program közül válogathatnak, hiszen oly sok itt a felfedezni való. Gondolázás Velencében, kirándulás a Dolomitokban, fürdőzés a Garda-tóban, egy opera a veronai amfiteátrumban, romantikus séta valamelyik Adria-parti kisvárosban vagy pincelátogatás a világhírű prosecco-borvidéken. Ez csak néhány a ránk váró izgalmas élmény és kaland közül, ha Venetóba látogatunk. Ebben a cikkben összeszedtük, miért érdemes elutaznunk ebbe a minden évszakban magával ragadó olasz régióba.

Természeti szépségek

Veneto híres természeti értékeiről és gyönyörű tájairól. A tartományt északon az Alpok határolja, mely télen igen népszerű a síelés szerelmeseinek körében, nyáron pedig túrázók és kirándulók lepik el a vidéket. A régió területén sok tó is található, melyek közül legismertebb a tartományt nyugatról határoló Garda-tó, mely Olaszország legnagyobb tava. A tó kristálytiszta vize mindenkit fürdőzésre csábít, de hajós kirándulásokra is befizethetünk, vagy gyönyörködhetünk a partján elterülő gyönyörű parkokban is. Szintén Venetóban található a Pó delta, ahol a folyó és a tenger összeér, ez a hatalmas kiterjedésű természetvédelmi terület, mely egyedülálló növény- és állatvilággal várja a természet szerelmeseit. A Pó Delta Park elnyerte az UNESCO Világörökség Parkja címet.

Veneto, Olaszország gyöngyszeme, avagy nem csak Toscana érdemel figyelmet

Tengerpart és strandok

Venetót keleten az Adria határolja, olyan népszerű üdülővárosokkal, mint Bibione, Jesolo vagy éppen Caorle. Gyönyörű, homokos strandok, remek szállodák, hangulatos boltok, bárok és éttermek várják a szórakozni és pihenni vágyókat, de érdemes felfedezni a kevésbé látogatott tengerparti részeket is. Akik az aktív pihenést részesítik előnyben, azok bérelhetnek kajakot vagy csónakot, esetleg benevezhetnek egy úszóversenyre, illetve lehetőség nyílik egyéb vízi kalandokra is.

Velence 

A régió legismertebb városa, Velence az egyik legnépszerűbb európai úti cél, szinte állandóan rengeteg itt a turista. Érdemes ezért főszezonon kívül, késő ősszel vagy kora tavasszal meglátogatni, ilyenkor nyugodtabb arcát mutatja a város. A kötelező látnivalókon túl, mint a Dózse-palota, a Szent Márk tér vagy a Rialto híd, mindenképpen érdemes meglátogatni néhány gyönyörű templomot, beülni egy Bellini koktélra egy hangulatos bárba, utazni egy vaporettóval (helyi közlekedési eszköz, a gondola olcsóbb alternatívája) a Canal Grandén, vagy csak úgy barangolni a város ódon utcáin. Ha időnk engedi, hajózzunk el a környező szigetek valamelyikére is (a legnépszerűbbek az üveggyártásáról híres Murano és a színes házairól ismert Burano).

Veneto, Olaszország gyöngyszeme, avagy nem csak Toscana érdemel figyelmet

Festői kisvárosok és falvak

A nagyvárosok mellett mindenképpen érdemes felkeresnünk néhány gyönyörű venetói kisvárost, falut is. Follina egy ezeréves apátsággal vár minket, Soavéban megnézhetjük a középkori fallal körülvett belvárost, Mirában megcsodálhatjuk a velencei nemesek fényűző villáit és kastélyait, Coneglianóban pedig gyönyörködhetünk a reneszánsz festészet remekeiben. Veneto gazdag építészeti remekekkel kápráztatja el az építészet, művészet szerelmeseit, hiszen itt született és alkotott Andrea Palladio, az egyetemes építészettörténet egyik legkiemelkedőbb alakja, aki számos templomot és villát tervezett Veneto tartományban, melyek ma már az UNESCO világörökség részét képezik. A nagyszerű festők közül Paolo Veronese nevét említenénk meg, aki Tizianóval és Tintorettóval együtt a velencei festészet meghatározó alakja volt a cinquecento alatt, és hatalmas méretű, vallásos témájú képeiről volt híres.

Gasztronómia és borok

Venetóban nagyon jelentős a bortermelés, a legismertebb fajták a testes valpolicella, az üde és friss soave, és mindenki kedvenc habzóbora, a prosecco. Látogassunk el például a Perlage vagy a San Simone pincészetekbe, ha igazán finom proseccóra vágyunk. A venetói konyha igen gazdag hagyományokkal rendelkezik és elsősorban a helyben fellelhető alapanyagokra, ételekre épít. Halak, bab, vörös cikória, szalámik, sajtok és persze tészta megszámlálhatatlan változatban. Kóstoljunk meg egy tiramisut vagy egy omlós torta russát, hiszen ezek a finomságok is Venetóból származnak.

Veneto, Olaszország gyöngyszeme, avagy nem csak Toscana érdemel figyelmet

Kultúra és programok

Mindenki ismeri a velencei karnevált, de Veneto sokkal többet nyújt a kultúra rajongóinak. Világklasszis múzeumok (például a Peggy Guggenheim-gyűjtemény vagy a Leonardo da Vinci-kiállítás), időszakos tárlatok, koncertek, operák, fesztiválok és számtalan más program várja a látogatókat. Ha egy igazi különlegességre vágyunk, látogassuk meg Marostica városában a kétévente megrendezett, élő emberekkel játszott sakkfesztivált (2023. szeptember 8–10).

Veneto, Olaszország gyöngyszeme, avagy nem csak Toscana érdemel figyelmet

Forrás: olaszelmenyutak.hu