Ezek a helyek rosszabbak, mint Velence, ha a turistákról és zsúfoltságról van szó

2023. május 28.
A nyaralás lehet álomvakáció, de pokoli utazás is. Különösen akkor, ha olyan helyre utazunk, ami az utóbbi években tömeg szempontjából már messze lekörözte a hírhedten zsúfolt Velencét is.
Aki nem szereti, ha mások belépnek az aurájába, ne menjen csúcsszezonban Velencébe
  • Hol van már a világjárvány alatti otthon ülés? A tömegturizmus újra tombol, hiába az infláció, háború és klímaválság. 
  • A Mediterráneum kedvenc turistahelyein idén sem lehet majd mozdulni a tömegtől, így aki irtózik a sok embertől, ne ide látogasson.
  • A turistatömegek tipikus példája Velence és a Szent Márk tér, ám vannak más olyan városok is, amit már hasonló tömegek lepnek el.

Aki utálja a tömeget, az már biztosan tudja, hogy nem nyáron kell a csúcsszezonban Velencébe utazni, ha látni is szeretne valamit a Szent Márk térből például. De az itáliai városon kívül is vannak olyan helyek, melyeket már teljesen bedarált a tömegturizmus, mint például a horvátországi Dubrovnikot vagy Barcelonát.

A digitális korban sokkal többet és gyorsabban utazhatnak az emberek, így nem csoda, ha turisták lepték el a korábban rejtett olasz gyöngyszemeket vagy a kis görög szigeteket is, miután látták az emberek, hogy az utazási influenszerek is ott lőttek magukról egy-egy szelfit. 

A probléma egyre súlyosabb. A szakemberek azt jósolják, hogy 2030-ra már 1,8 milliárd ember utazik majd. 2019-ben, a járvány előtt ez a szám 1,5 milliárd volt. Ez nem tűnik soknak. Ám ha a 300 millió ember csupán néhány frekventált és felkapott hely között oszlik meg, netán csak pár százzal több turista jut egy eldugott falucskába, akkor is hatalmas tömeget jelent.

Nehéz kiszámolni, vajon álmaink úti célja mikor nagyon zsúfolt. De mutatjuk, melyek azok a helyek, melyeket jobb elkerülni idén nyáron, ha nem akarunk úgy vakációzni, mint a heringek.

Cinque Terre, Olaszország

Évente 2,5 millió ember látogatja meg az UNESCO Világörökségének részét képező olaszországi Cinque Terrét

Évente 2,5 millió ember látogatja meg az UNESCO Világörökségének részét képező olaszországi Cinque Terrét

Öt falu alkotja az olasz Riviérának azt a különösen kedvelt részét, mely a színesre festett házairól ismert. Csodás kilátás nyílik a domboldal kirándulóútjáról, sőt, vonattal is beutazhatjuk a vidéket. Útközben pékségek, régi kőtemplomok és babérligetek szegélyezik az utat. Az 1990-es évektől azonban egyre növekszik a turistaforgalom a régióban. Olyannyira, hogy mára évente 2,5 millióan látogatják meg az UNESCO Világörökségének részét képező festői olasz falucskákat, melyekben a helyi lakosok csupán néhány százan vannak.

Napospart, Bulgária

Különösen azok körében volt kedvelt Bulgária és a Fekete-tenger, akik olcsóbban akartak nyaralni, mint például Olaszországban vagy Horvátországban tehették volna. Bulgária legkedveltebb része a Napospart. 2010 óta mintegy 86 százalékkal többen érkeznek ide, hogy itt töltsék el a nyári szabadságukat.

A bulgáriai Naposparton is ugrásszerűen megnőtt a bulituristák száma

A bulgáriai Naposparton is ugrásszerűen megnőtt a bulituristák száma

A legnagyobb problémát a buliturizmus okozza a Naposparton. Így hiába terül el a szomszédságában a festői Nessebar, ami az Unesco Világörökség része az ókori romokkal, értékes kincsekkel teli Régészeti Múzeummal, a nyugodt nyaralásra és pihenésre vágyóknak nem ez a tökéletes úti cél.

San Sebastián, Spanyolország

San Sebastianban már tüntetnek a helyiek a tömegturizmus ellen

San Sebastiánban már tüntetnek a helyiek a tömegturizmus ellen

Bár Spanyolországban Barcelonát szokták felhozni a tömegturizmus példájaként, a gyönyörű fekvésű baszk város, San Sebastián sem marad le mögötte. Miután a gasztrotémájú tévéműsorok és maga Anthony Bourdain is felhívta rá a figyelmet, micsoda gyöngyszem a város, az elmúlt években megsokszorozódott az ide látogatók száma. 2018 óta több mint 10 százalékkal több turista érkezik évről évre. Röpke öt év alatt a negyedik leglátogatottabb spanyol várossá vált. Több mint kétmillió ember akar beülni évente az óváros szűk utcácskáinak tapasbárjaiba.

Egyre többen tüntetnek a helyiek közül a tömegturizmus ellen, nem csoda, hiszen nagyon megszaporodtak az incidensek a nyaralók között. 

Hogyan kerüljük el a zsúfolt helyeket a nyaralás alatt?

Néhány átgondolt lépéssel megelőzhetjük, hogy azokban az idősávokban látogassunk el a népszerű turistalátványosságokhoz, amikor a turisták többsége érkezik. 

  • Ne a csúcsszezonban menjünk nyaralni.
  • Csúsztassuk el az étkezéseink időpontját, a népszerű múzeumokat még reggeli előtt látogassuk meg, túrázni kora este induljunk. 
  • Keljünk korán! Még egy olyan város is relatíve szellős reggel 8 előtt, mint például Párizs.
  • Ne a közösségi oldalakon figyeljük az ajánlásokat. Ha a TikTokon vagy Instagramon valaki azt mondja, ez egy rejtett gyöngyszem, akkor már valószínűleg turisták hada indult el fotózkodni az adott helyre. 
  • Ássunk mélyebbre a helyi kultúrában és sajátosságokban! Ne a turisták körében népszerű éttermeket, cukrászdákat keressük, hanem a helyiektől tájékozódjunk.

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash