Ezeket az illemszabályokat kellene elfelejteni a szakértő szerint – és miket tartsunk be

2023. július 25.
William Hanson etikett-szakértő elmondja, milyen illemszabályokat érdemes most is betartani, és mik azok, amik felett már eljárt az idő.

A legtöbb ember törekszik rá, hogy a hétköznapokban udvariasan, az általános illemszabályokat betartva cselekedjen, változó világunkban azonban nem könnyű követni az etikett változását. Természetes, hogy a férfiak már nem terítik le a kabátjukat a sáros tócsákra a nők elé, de vajon kell-e még nyitva tartanunk az ajtót és illik-e kézcsókot adni üdvözléskor? William Hanson, a Daily Mail etikett-szakértője segít tiszta vizet önteni a pohárba!

Ezeket az illemszabályokat érdemes betartani:

1. Tartsuk az ajtót másoknak!

Még mindig kifejezetten udvarias és illendő dolognak számít, ha megtartjuk az ajtót másoknak. Ami fontos, hogy sokáig csak nőknek „kellett” tartani az ajtót – hagyományosan azért, hogy két kézzel megtartott nagy szoknyáikkal is könnyedén beléphessenek a helyiségbe – ma már azonban nemtől függetlenül érdemes megtenni ezt a közvetlenül mögöttünk haladókért.

2. Tartsuk be a dress code-ot!

Ma már a hétköznapokban mindenki úgy öltözik, ahogyan szeretne, és a nagyvárosokban már a legextrémebb külsőt sem igazán nézik meg az utcán. Ha azonban egy munkahely vagy egy esemény szervezője megjelöl egy bizonyos dress code-ot, fontos, hogy eleget tegyünk ennek az illemszabálynak, hiszen még mindig vannak olyan helyek és alkalmak, amik egy bizonyos stílust kívánnak meg.

3. Használjuk a klasszikus megszólítást!

Ha hivatalos levelet fogalmazunk, nyugodtan használjuk a Hölgyem/Uram megszólításokat, és ilyenkor az sem számít ódivatúnak, ha követjük a klasszikus formulákat, például használjuk a „köszönettel”, „tisztelettel”, „üdvözlettel” kifejezéseket. Egy hivatalos helyzetben nem tűnünk ettől modorosnak, legfeljebb udvariasabbnak!

Ezeket az illemszabályokat nyugodtan elfelejthetjük:

1. Puszival köszönni

A pandémia az egyik legfrissebb esemény, ami átírta az illemszabályokat. A biztonságunk érdekében megtanultuk, hogy a puszit vagy kézcsókot érdemes mellőzni, és inkább csal a könyökök összeérintésével üdvözöljük a másikat. Bár azóta már a kézfogás újra visszatért a napi rutinba, a puszilkodással sokan óvatosak, ráadásul első találkozáshoz már amúgy is túl intim, tolakodó gesztusnak számít.

2. Férfira bízni a rendelést

Régebben szokás volt, hogy az étteremben mindig a férfi rendel – ma már természetesen ezt nem kell betartani, hiszen egy nő is tökéletesen képes eldönteni és kikérni az ebédjét vagy vacsoráját. Manapság egyébként az sem fontos, hogy egy közös vacsoránál megvárjuk, hogy mindenki befejezze az étkezést, ha szeretnénk kimenni valamiért – senki sem fogja rossz szemmel nézni, ha két fogás között kiszaladunk kicsit.

3. Leosztott oldalak

Még a középkorból ered az az illemszabály, hogy a nőnek a férfi jobbján kell mennie. Ez annak idején azért alakult így, mert a férfiak többnyire jobb kézzel forgatták a kardot, vagyis bal csípőjükön viselték azt. Így a nőknek kényelmesebb és biztonságosabb volt a jobb oldalon közlekedniük. Nem nehéz belátni, hogy napjainkban ez miért számít idejét múlt, felesleges etikett-szabálynak.

Forrás: DailyMail Fotó: Getty Images