Mindenképp fordulj orvoshoz a füleddel, ha ezt látod a fülzsíron

2023. július 28.
A fülzsír szerencsére többnyire ártalmatlan, sőt kifejezetten jótékony dolog, amivel otthon is elbánunk egy fültisztító segítségével. De van, hogy mégis orvosra lehet szükség...

Szögezzük le, a fülzsír – még akkor is, ha sok van belőle – csak ritka esetekben okoz súlyos problémákat. A fülekben található zsírréteg valójában kifejezetten jótékony és az érzékszerv egészséges működésének a jele – antibakteriális és gombaölő hatással bír, vagyis segít egészségesen tartani a füleket. De milyen a „jó” fülzsír, és mikor érdemes mégis orvoshoz fordulnunk?

Erre a kérdésre nincsen egyszerű válasz: ahány fül, annyiféle fülzsír, sőt, még egy adott személy fülzsírja is sokat változhat az évek alatt. A Huffington Post fülész szakértője, Jason A. Brant leszögezi, a fülzsír lehet halványsárga, sötétbarna vagy akár feketés színű, állagában pedig száraz, pépes vagy egészen kemény is. A szín vagy az állag terén beálló apró változások önmagukban még nem jeleznek problémát, ahogyan a mennyiség is alkati kérdés. Vannak azonban helyzetek, amikor mindenképpen érdemes felkeresnünk a szakorvost.

Beszorult fülzsír

A nem megfelelő – például túl „lelkes” – házi fültisztítással mélyebbre nyomhatjuk a fülzsírt, ami így beszorulhat a hallójáratba: ebben az esetben már érdemes lehet orvoshoz fordulnunk. Ez ugyanis kellemetlenségeket okozhat, fertőzésekhez vezethet és még a hallásunkat is károsíthatja. A beszorult fülzsírral az a baj, hogy a hátrébb tolt fülzsír mellett újabb „adag” is termelődik, ezzel pedig eltömődik hallójáratunk – ez okozza a kellemetlen tüneteket. Az agresszív fültisztítózás helyett jobban járunk, ha megpróbáljuk a kímélő szappannal bekent ujjunkkal kitisztítani a fülkagylót, vagy használhatunk speciális öblögetőket is.

Híg váladék

Ha a fülzsír kifejezetten híg, folyós, sárgás vagy zöldes árnyalatú váladékká változik, mindenképpen forduljunk orvoshoz, ez ugyanis fertőzést jelezhet. Talán mondanunk sem kell, a fülből távozó vér is azonnali orvosi beavatkozást igényel. De nem kell „megvárni” a váladékok beindulását, a fül fájdalma már önmagában elég indok, hogy szakember segítségét kérjük.

Forrás: HuffingtonPost Fotó: Getty Images