Mitől függ, hogy mennyi fülzsírt termelünk?

2022. augusztus 24.
Akár tetszik, akár nem, bele kell törődnöd: a fülzsír létfontosságú ahhoz, hogy a hallószerveid jól működjenek. Most megtudhatod, miért van rá szükség és mitől függ, hogy mennyi termelődik belőle.

A fülzsír a hallójáratban termelődik, és két mirigy szorgos munkájának köszönheted a jelenlétét. Jól látod, hálával tartozol azért, hogy ott van, ugyanis sok kórokozónak parancsol megálljt, még mielőtt beljebb férkőznének a füledben. Ezért sem lenne szabad megszállottan harcolni a fülzsír jelenléte ellen, pláne nem a fül-orr-gégészek körében hírhedt fültisztító-pálcikával.

Min múlik, hogy mennyi a fülzsírunk?

A fülzsír nagyon sok kórokozónak állja útját a hallójáratban

Mire való a fülzsír?

Hiába nehéz első hallásra elhinni, igaz, hogy a fülzsír jelenléte arra enged következtetni, hogy a füled egészségesen működik és hibátlanul ellátja öntisztító funkcióját. A fülzsírban megtalálható a különleges, lizozim nevű enzim, ami igen erőteljes antibakteriális hatással rendelkezik, így már a bejáratnál leszámol azokkal a kórokozókkal, amelyek megpróbálnak a fülbe jutni.

Minél többször tisztítod, annál több lesz belőle!

Az, hogy ki mennyi fülzsírt termel, függ a genetikai háttértől, a szakemberek azonban azt is megfigyelték, hogy a mennyisége évszakonként is eltér. Nyáron, a melegebb, párásabb időben mindannyian több fülzsírt termelünk, mint a hidegebb hónapokban. Az életkor előrehaladtával is megfigyelhető néhány változás, az idősebbek szervezete általában több fülzsírt termel a fiatalokénál.

Fontos azt is tudni, hogy a fülzsír termelését végző mirigyeket viszonylag könnyű túlstimulálni és fokozott munkára bírni, ha gyakran piszkálod a füled, hogy megszabadítsd a fülzsírtól. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy minél többször próbálod alaposan kitakarítani a füledet, annál több fülzsírt fognak termelni a hallójáratban található mirigyek, ami végeláthatatlan körforgást eredményez.

Állj meg a bejáratnál!

Az emberi test többi szervéhez hasonlóan a fül működése is csodálatos: egy tökéletesen felépített öntisztító mechanizmussal a szervezeted tisztán tudja tartani a hallójáratot, az ott termelődő faggyú és az elhalt hámsejtek maguktól kilökődnek. Ha mindenképpen késztetést érzel arra, hogy gyakran tisztogasd a füledet, állj meg a hallójárat bejáratánál. Teljesen elegendő azt egy nedves törlőkendővel óvatosan áttörölni – anélkül, hogy bármit is a hallójáratodba dugnál, és ott alaposan megforgatnál.

A szakértőknek elhiheted: az egészséges mennyiségű fülzsír soha nem okoz hallásproblémát, szédülést, fülcsengést vagy fülzúgást, ha viszont fülpálcikával még rendszeresen hátra is nyomkodod, előfordulhat, hogy eldugul tőle a füled. Ha ez megtörténik, soha ne házi módszerekkel próbálj megszabadulni a fülzsírtól!

Min múlik, hogy mennyi a fülzsírunk?

A fülpálcikának semmi keresnivalója a fülben!

Felejtsd el a fülpiszkálót!

A fül-orr-gégészek nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy a fülpálcikát sosem lenne szabad fültisztításra használni, alkalmazása során ugyanis legtöbbször csak beljebb tolod a felhalmozott fülzsírt – ahelyett, hogy eltávolítanád. A túl gyakori fültisztítás azért sem ajánlott, mert a fülzsír
fontos védelmi funkciókat lát el és bizonyos mértékig vízhatlanul” tartja a fület.

Kevesen tudják, hogy a fülpálcikát alapvetően arra találták ki, hogy a szemmel látható fülzsírt és az egyéb szennyeződéseket eltávolítsa, vagyis a köztudatban elterjedtekkel ellentétben nem arra szolgál, hogy a füledbe dugd, és ott nagytakarítást” végezz. Azért is jó, ha leszoksz a mélyreható fültisztításról, mert a dobhártya elhelyezkedése egyénenként változó, így egyetlen rossz mozdulattal akár kárt is tehetsz benne. A fülpálcikát használd inkább az elkenődött smink korrekciójára, a füledet pedig a patikában kapható, egyszerűen használható fültisztító spray-vel tartsd tisztán!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?