A fülzsír többet árul el rólunk, mint gondolnánk

2021. január 21.
Undorító és idegesítő – ez a két szó jut eszünkbe elsőre a fülzsírról. Pedig a legfrissebb kutatások szerint fontos részleteket tudhatunk meg belőle a lelki egészségünkről és pszichológiai állapotunkról.

A legtöbb ember számára csak ragacsos, néha idegesítő apróság csupán a fülzsír. „Nincs annyi esze, mint amennyi zsír a fülében” – mondja Shakespeare egyik szereplője is a Troilus és Cressida című színműben. Ám a tudósok szerint egyáltalán nem szabad így lebecsülnünk, mivel a fülzsír ablakot nyithat és betekintést engedhet a pszichológiai állapotunkra és lelki egészségünkre. 

fulzsir-diagnozis-depresszio

Egy brit, chilei és német felnőtteket vizsgáló nemzetközi tanulmányból kiderült ugyanis, hogy a fül járatában felgyűlő zsírban azonosítható a kortizol hormon, amely összefügg a krónikus stresszel, depresszióval és más hangulati zavarokkal. 

Diagnózis a fülzsírból?!

A mentális betegségeket általában a páciens saját maga által leírt tüneteiből diagnosztizálják. Az Egészségügyi Világszervezet irányelvei szerint például depressziótól szenvedünk, ha az általuk felsorolt tíz leggyakoribb tünet közül négy stimmel a mi esetünkben is, köztük a folyamatos lehangoltság, az érdeklődés és az öröm elvesztése korábban kedvelt tevékenységek iránt, vagy a fáradtság és az alacsony energiaszint. 

A Londoni Egyetem által kifejlesztett fülzsírteszt azonban az első olyan objektív biológiai mérőeszköz lehet, amely segít az orvosoknak, hogy a megfelelő kezelést javasolhassák betegeiknek. 

Dr. Andrew Herane-Vives, az egyetem Kognitív Idegtudományi Intézetének munkatársa, a kutatás vezetője korábban azt tanulmányozta, mérhető-e a stresszhormon, azaz a kortizol szintje a hajhagymákban, ám az általa kidolgozott módszer, amelyhez legalább három centiméter hosszú emberi hajra van szükség, túl bonyolultnak bizonyult. „A kortizol szintje a fülzsírban sokkal stabilabb” – mondta sr. Herane-Vives a BBC-nek. 

A kutató ahhoz hasonlította, ahogy a fülzsírban elraktározódnak a különböző hormonok és más vegyületek, mint ahogy a méhek tárolják a cukrot a viaszos méhsejtben. A jövőben a módszer ráadásul nemcsak a pszichológiai problémák feltárásában lehet hasznos, de a vírusok elleni antitestek fejlesztésére is használható a tudósok szerint. 

Mit jelenthet ez a gyógyászatnak?

A londoni tudósok vizsgálatát nagyon szűk mintán végezték, ám az audiológusok már korábban is sokat gondolkodtak azon, milyen titkokat rejthet a fülzsír. Az orvosok általában vérvétel segítségével tájékozódhatnak a páciens hormonszintjéről, ráadásul ez a módszer nem is mindig alkalmas a kortizol mérésére. „Sok ember retteg a tűtől, vérvételtől, így már maga a vérvételi szituáció is megemeli a szervezetük kortizolszintjét, ami téves diagnózishoz vezethet – magyarázta az orvos. – A fülből való mintavétel nem ennyire invazív, így nem kelt félelmet. Jó módszer, hogy megérthessük, mi zajlik az ember testében.”

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash