Így tüntesd el a pattanásokat a füledből!

2021. július 07.
A fülünkben kialakuló pattanás nagyon tud fájni, ráadásul nem is esztétikus – egy kis extra odafigyeléssel azonban örökre búcsút inthetünk neki.

Sajnos a pattanás szinte a bőr teljes területén kialakulhat – ez alól pedig azok a zónák sem kivételek, amiket nem látunk. Tökéletes példa erre a fül, ahol a faggyúmirigyek is túlsúlyban vannak.

fül pattanás

A fülekben kialakuló mitesszerek hasonlítanak azokhoz a pattanásokhoz, amelyek az arcon, a nyakon, a mellkason, a háton alakulnak ki, ezeket is a felgyűlt faggyú, az elhalt hámsejtek, a szennyeződés, az izzadság okozza, és mivel a felszínen vannak, oxidálódnak, és a feketévé válnak. A fülek esetében ráadásul számolni kell a fülviaszt termelő verejtékmirigyekkel is, de a fül formája miatt a baktériumok is könnyebben megtelepedhetnek benne. Szakértők a fülhallgatókra és a füldugókra is felhívják a figyelmet, amik okklúzióhoz, vagyis fizikai elzáródáshoz vezethetnek, hiszen az elhalt hámsejt nem tud rendesen leválni.

Hogyan kerüljük el?

Mivel a fülben található pattanásokat nem látjuk, általában csak akkor észleljük őket, ha már begyulladtak (vagy látványukra felhívják a figyelmünket). Ezt elkerülendő, fontos volna, ha a napi szépségápolási rutinban a fül alapos tisztítása is helyet kapna, amit – az arc, a nyak, és a dekoltázs tisztításával egy időben – kozmetikai koronggal kell csak áttörölni. Az olyan összetevők, mint a benzoil-peroxid, a szalicilsav és a retinol például tökéletesek erre a célra.

A szakértők felhívják a figyelmet, hogy a fülben található pattanásokat senki ne próbálja meg maga kinyomni, mivel nem láthatók, nehéz precízen eltávolítani őket, ha pedig alaposan megkínozzuk a fület, könnyen gyulladás lehet a vége. A bőrgyógyász és a kozmetikus speciális eszköz segítségével egyetlen mozdulattal el tudja távolítani. Amennyiben a rendszeres fültisztítás nem vezet eredményre, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt.

Forrás: womenshealthmag Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!