- Gyakran tartják a vegánok vitaminhiányának a B12-vitamin hiányát, mivel főként állati eredetű táplálékokban található meg.
- A hal, hús, tejtermékek, tojás remek B-12-vitamin forrást jelentenek.
- Ahogy egyre idősebb az ember, egyre több B12-vitamin bevitelére van szüksége a szervezetének.
Ha nem fogyasztunk elegendő B12-vitamint, fáradtságot, tanulási, koncentrációs zavarokat, rossz kedélyállapotot, sőt, szorongást tapasztalhatunk. Egy friss felmérés szerint az idősek körében 10-ből 1 embernek van B12-vitamin-hiánya.
B12-vitamin elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben található meg. A húsok, hal, tojás tartalmaz nagyobb mennyiségben. Ezért is fontos, hogy aki vegán táplálkozásba kezd, tisztában legyen a kockázatokkal és gondoskodjon a megfelelő B12-vitamin-pótlásról.
Mi a B12-vitamin?
A szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen a B12-vitamin. Szükségünk van rá a vörösvértestek termeléséhez és a DNS előállításához, de az agy és az idegsejtek működéséhez is létfontosságú. „Ahhoz, hogy elegendő B12-vitamin legyen a szervezetünkben, egy speciális fehérjére van szükségünk – magyarázta Karina Antram tápanyagszakértő. – Ezt a fehérjét a gyomor állítja elő, a gyomorfalon keresztül szívódik fel a B12 az elfogyasztott ételeinkből.”
Hogyan vigyünk be több B12-vitamint?
Ha nem vagyunk vegetáriánusok vagy vegánok és azt gyanítjuk, hogy B12-vitamin-hiányunk van, együnk több húst. Akinél súlyosabb B12-vitamin-hiányt állapítanak meg, szükség lehet multivitaminokra, táplálékkiegészítőkre, sőt, akár injekcióban bevitt B12-vitaminra is.
Hogy mennyi idő alatt áll helyre a szervezetünk B12-vitamin szintje, számos tényezőtől függ. „A legtöbb embernél néhány hónap, de akár egy év is kell, hogy a vitaminszint elégséges legyen. „Érdemes háromhavonta megnézetni a vérképünkben a B12-vitamin-szintet, ha ilyen kúrát folytatunk” – javasolta a tápanyagszakértő.
Túladagolhatjuk a B12-vitamint?
A szervezetünkből a fel nem használt B12-vitamin a vizelettel távozik. Elég valószínűtlen, hogy valakinél a szükségesnél nagyobb mennyiségben szívódjon fel B12-vitamin a szervezetében, így túladagolás alakuljon ki.
Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash