Ezért imádja a vitamint a bőrünk

2021. március 24.
Tudjuk, hogy a szervezetünk számára elengedhetetlenek, azonban az ételekkel és a tablettákkal bevitt hatóanyagok közül a bőrbe kevés jut – ekkor jönnek képbe a vitaminos arcápolók!

Minden korszaknak megvannak a maga bőrápolási sztárösszetevői: új kedvencek jönnek és mennek, vannak állócsillagként tündöklő ikonok, de nagy visszatérők is. Az elmúlt néhány évben például a hialuronsav és a szkvalán is rendkívül népszerű, de ne feledkezzünk meg a legfrissebb trendről sem. Újabban ugyanis szinte nincs arcápoló vitamin nélkül. Hogy valóban hatásosak-e az arcápolókban, arra dr. Gyöngyösi Nóra PhD bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos és Szűcs Ágnes esztétikai terapeuta segítségével kerestük a választ.

vitaminok-arcbor

Mi fán terem a vitamin?

A vitaminok kis molekulájú, különféle kémiai összetételű, biológiailag aktív szerves vegyületek, amelyek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. Jelentős részüket a szervezetünk nem képes magától előállítani, így azokat a táplálékkal, táplálékkiegészítőkkel kell bevinni. Oldhatóság szempontjából két csoportra oszthatók: zsírban és vízben oldódó vitaminokra. De hogy mi közük a bőrápoláshoz? „A tudomány mai állása szerint vannak vitaminok, amelyek fontos szerepet töltenek be a bőr ápolásában – mondja Szűcs Ágnes esztétikai terapeuta. – Egyébként ez nem is olyan új keletű, hiszen a tokoferol, vagyis E-vitamin hosszú évtizedek óta közkedvelt hatóanyag már a kozmetikumokban. Az újdonság inkább az, hogy a gyártók ezeket egyre szembetűnőbb helyen tüntetik fel a csomagolásokon.” Vannak persze szép számmal olyan kencék is, amelyeket nem a hangzatos vitaminokkal reklámoznak: például a Clarins Double Serumja is tartalmaz C-vitamint, csak nem verik nagy dobra, ahogyan a Chanel sem, hogy a Hydra Beauty Camellia Water Creambe C- és E-vitamint is csempésztek.

Kenjük vagy együk?

Bizonyos vitaminokat tablettában, étrend-kiegészítőkben vagy étellel javasolt magunkhoz venni – magyarázza dr. Gyöngyösi Nóra. – Ilyen például a K-vitamin, amely a véralvadásban játszik szerepet, illetve a sebgyógyulást, az esztétikai beavatkozások utáni megfelelő bőrregenerálódást segíti, de a striákra, visszerekre is gyógyírt jelenthet. De idetartozik D-vitamin is, amelynek jótékony hatása széles körben ismert. Fontos, hogy szájon át megfelelő mennyiségben vigyük be a különféle vitaminokat, hogy ne alakulhasson ki hiányállapot, hiszen az a bőrünkre (is) kedvezőtlen hathat. Ezen túlmenően természetesen a krémek, szérumok összetevői között is előnyös lehet egy kis vitamintöltet.”

vitaminok-arcbor

A legfontosabb vitaminok, amiket a bőrünkre kenhetünk

A-vitamin

„A retinol egy A-vitamin-származék, amely a bőrben aktív retinolsavvá alakul, így fejti ki jótékony hatását. A retinoidoknak számos különböző erősségű tagja ismert, van olyan is közöttük, amely receptköteles – mondja a bőrgyógyász. – Anti-aging szerepe mellett a pigmentfoltokra, bőregyenetlenségekre, pattanásokra gyakorolt kedvező hatása miatt is kedvelt, továbbá a kollagéntermelést is fokozza. Ne vigyük túlzásba azonban a használatát, mert a bőr irritáltabb, szárazabb lehet tőle, illetve védtelen lesz az UV-sugárzással szemben is. Fontos, hogy mindig használjunk mellé fényvédőt, és hogy konzultáljunk bőrgyógyásszal az optimális rutin beállításához.” Bármennyire is hatásosak, a retinolszármazékokra sokak bőre érzékenyen reagálhat, számukra jöhetnek jól a retinolok alternatívái, amelyekről bővebben Marie Claire márciusi számában olvashattok!

B-vitaminok

A B1-vitamint, más néven tiamint a zsíros és pattanásos bőr kezelésére használják, illetve hajhullás esetén is javasolt az alkalmazása. Egy másik nagy favorit a niacinamid, amely egy vízoldékony B3-vitamin-származék, ez is gyakori alkotóeleme a kozmetikumoknak. „A koncentrációjától függően antimikrobás, viszketést csillapító, faggyútermelést szabályozó hatással bír. Sőt, bizonyos kutatások szerint a fényvédelemben és a bőrdaganatok prevenciójában is szerepet játszhat” – sorolja jótékony tulajdonságait a bőrgyógyász, az esztétikai terapeuta pedig ennél a hatóanyagnál is felhívja a figyelmet arra, hogy nem mindegy, milyen higításban alkalmazzuk: „Míg 2%-os koncentrációban csökkenti a faggyútermelést és normalizálja a pórusok méretét, addig 10%-os hatóanyagtartalom esetén már irritációt is okozhat.” Aztán ott van még a B5-vitamin, ismertebb nevén pantoténsav is, amelynek sebgyógyító, hidratáló ereje rendkívüli. A B5-provitamin (vagyis pantenol) nyugtató összetevőként alkalmazható, allantoinnal keverve enyhe égési sérülésre, nap által okozott leégés kezelésére is bevethető.

Szerző: Tóth Orsi

A cikket teljes hosszában az aktuális Marie Claire magazin Beauty Extra mellékletében olvashatod!

Olvass tovább!