6 árulkodó jel, ami arra utal, hogy B12-vitamin-hiányod van

2022. július 10.
Tudtad, hogy ha a B12-vitamin szintje drasztikusan lecsökken a szervezetedben, annak olyan következményei lehetnek, mint a szívgyengülés, a demencia és a terméketlenség?

Van egy jó és egy rossz hírünk! Mivel először érdemes a ragtapaszt letépni, ezért azzal kezdjük, hogy eláruljuk, a B12-vitamin hiánya hosszútávon borzasztó károkat (sőt, hanyatlást) okozhat a kognitív képességeinkben és úgy általában az idegeinkre is rossz hatással lehet. De szerencsére (és most jöhet a pozitívum) ezt a vitamint nagyon könnyű pótolni – akár élelmiszerekből, akár étrend-kiegészítők formájában. Márpedig erre kifejezetten fontos odafigyelni, hiszen a B12 segíthet leküzdeni a depressziót és megelőzheti a demencia kialakulását.

B12-vitamin

Ezért összegyűjtöttük neked azokat az árulkodó jeleket, amelyek arra utalnak, hogy sajnos elhanyagoltad ennek a vitaminnak a bevitelét. Ezeket a nyomokat természetesen befolyásolja az, hogy pontosan mióta csökken a B12 szintje a testünkben.

  1. Enyhébb esetekben például kimerültség alakulhat ki: ez azért történhet meg, mert „normális esetben” a vitamin reakcióba lép a szervezetben lévő vegyületekkel, és energiát termel. Azaz, ha éppen hiányban szenvedünk, akkor nincs, ami felturbózhatná a tartalékjainkat.
  2. Mérsékelten alacsony B12-szint esetében már vérszegénység is kialakulhat, méghozzá azért, mert így a szervezetben nincs elegendő egészséges vörösvérsejt az oxigénelosztáshoz. Ilyenkor repedések, sebek jelenhetnek meg a szájunk körül.
  3. De felmerülhet az úgynevezett makrocitózis is, amikor a vörösvérsejtek megnövekednek. Ez az állapot általában nem produkál tüneteket, de a rutin vérvizsgálatokon kibukhat a probléma.
  4. Sajnos súlyosabb forgatókönyv is akad, mivel a vitamin hiánya perifériás neuropátiához, vagyis az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek károsodásához is vezethet. A perifériás neuropátia tünetei közé tartoznak az olyan érzékszervi problémák, mint a kéz- és lábbizsergés vagy zsibbadás, valamint a nyelvgyulladás, amely a fűszeres vagy savas ételek iránti érzékenységgel járhat.
  5. Ha mindez nem lenne elég, gyulladást, szívgyengülést és terméketlenséget is okozhat.
  6. Legvégső esetben pedig súlyos neurológiai és pszichiátriai nehézségekkel is szembe kell néznünk, mint például ingerlékenység, károsodott kognitív képességek, depresszió, pszichózis vagy demencia.

A szakemberek szerint a B12-vitamin hiányának kockázata azok között a legmagasabb, akik kevés állati eredetű ételt (például tojást és húst) fogyasztanak. Éppen ezért fontos, hogy aki vegán vagy vegetáriánus életmódot folytat, az fordítson extrafigyelmet a bevitelre étrend-kiegészítők segítségével. Tehát, egyáltalán nincs szükség arra, hogy válassz a nézeteid és az egészséged között, mindössze emlékeztetned kell magad arra, hogy helyettesítsd valamivel a természetes forrást.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

A természetben sok mindenre gyógyírt találunk!