6 jel, hogy egy szociopatával van dolgod – Nehezebb kiszúrni, mint egy pszichopatát!

2023. augusztus 04.
A következőkben azokat a jeleket vesszük sorra, amelyek alapján David J. Lieberman szerint fel lehet ismerni, ha egy szociopatával van dolgunk.
6 jel, hogy egy szociopatával van dolgod - Nehezebb őket kiszúrni, mint a pszichopatákat!

Pszichoterapeutaként David J. Lieberman a pályafutása nagy részét az interperszonális kapcsolatok és a személyiségzavarok tanulmányozásával töltötte – egyidőben ő képezte ki az amerikai hadsereg, az FBI és a CIA munkatársait is. Lieberman számára az egyik legérdekesebb téma mindig is a szociopátia volt, amely az antiszociális személyiségzavar leírására használt kifejezés. A szakértő szerint a szociopaták óriási pusztítást tudnak végezni az életünkben, és nehezebb őket kiszúrni, mint a pszichopatákat.

A következőkben azokat a jeleket vesszük sorra, amelyek alapján David J. Lieberman szerint fel lehet ismerni, ha egy szociopatával van dolgunk.

A szociopata gyakori jelei

A pszichopaták általában manipulatívabbak és próbálják minimalizálni a kockázatokat a bűncselekmények elkövetése közben. A szociopaták ezzel szemben jellemzően kiszámíthatatlanabbak és dühöngőbbek – ennek következtében veszélyesebbek is.

Lássuk, hát a jeleket!

Tudják, mi a jó és mi a rossz, de nem érdekli őket

Amikor a jó és a rossz elhatárolásáról van szó, a szociopaták számára egyszerűen az lesz a helyes, ami a saját érdekeiket szolgálja. Ha valami számukra jó, akkor úgy gondolják, hogy a cselekedeteik teljesen jogosak. Ez azt jelenti, hogy a szociopaták zéró bűntudatot éreznek, függetlenül attól, hogy ki sérül meg, vagy milyen károkat okoznak. 

8 figyelmeztető jel, hogy egy szociopatával van dolgod

A személyiségük elbűvölő és magával ragadó, hogy így tudjanak manipulálni

Vannak szociopaták, akikből hiányzik az impulzuskontroll, ezért számos függőséget okozó és önpusztító viselkedésformától valamint szokástól szenvedhetnek. De azok a legkártékonyabbak, akik képesek késleltetni a kielégülést és a hosszú távú céljaikra fókuszálni. Ők ugyanis aprólékosak és kifinomultak tudnak lenni. Kivételesen jó első benyomást tudnak kelteni: melegszívűnek, empatikusnak, sőt önzetlennek tűnnek.

Nem mindig tűnnek őszintének

A szociopatáknak nincs valódi énérzetük, ezért különösen oda kell figyelniük arra, hogy fenntartsák azt a benyomást, amit keltenek és kivetítenek a világra. Már eleve egy maszkot viselnek, és a becstelenség csak egy újabb réteg lesz ezen.

Ez azt jelenti, hogy amikor egy szociopata hazudik, inkább tűnik egy őszinte ember karikatúrájának, mint egy valóban őszinte embernek.  Szeretik ismételgetni úja és újra a mondanivalójukat, és túlzó kifejezéseket használni, hogy így próbálják meg eladni a saját igazságukat.  Például: „100%-ban nem vagyok bűnös” vagy „esküszöm, hogy soha nem tettem ilyet”.

Tudják, hogyan hozzanak ki a sodrodból

A szociopaták tudják, hogyan kell úgy viselkedni egy kapcsolatban, hogy megszerezzék az irányítást. Ha azt érzik, hogy a másik a hatásuk alá került, igyekeznek aláásni a célpontjuk érzelmi stabilitását. Szeretnek például kiszámíthatatlanok lenni – egyszer odaadóan, aztán jéghidegen viselkednek. 

A legrosszabb hajlamaik gyorsan felszínre törnek, amikor úgy érzik, hogy elveszítik a célpontjuk feletti kontrollt

Amikor egy szociopata rájön, hogy a másik nem elég engedelmes, támadó üzemmódba kapcsol. Ekkor már az udvariasság látszatát sem próbálja meg fenntartani. Minden vádat rád zúdít, és bárki előtt, aki hajlandó őt meghallgatni, elkezd befeketíteni téged.

Hamis alázatot mutatnak

Egy másik árulkodó jel a hamis sebezhetőség. A szociopaták alázatot színlelhetnek azzal, hogy szelídnek és szerénynek mutatják magukat. Egy hozzá nem értő megfigyelő azt hiheti, hogy az érintett szociopata lelepleződött. Pedig ez csak egy újabb álarc. 

Fotó: Getty Images Forrás: CNBC