8 figyelmeztető jel, hogy egy szociopatával van dolgod

2023. június 24.
A szociopaták elsőre elbűvölőnek és karizmatikusnak tűnnek, de mindez csak a látszat. A felszín alatt valójában megtévesztők, kizsákmányolók és manipulatívak. Ezért fontos, hogy ismerjük a szociopátia jeleit.
8 figyelmeztető jel, hogy egy szociopatával van dolgod

„A szociopata olyan egyén, aki személyes izgalom vagy haszonszerzés céljából szívesen vállal kockázatot, figyelmen kívül hagyja a társadalmi szabályokat valamint mások érzéseit, és nincs bűntudata káros tettei miatt” – mondja dr. Vanessa Kennedy, pszichológus. Elsőre talán elbűvölőnek tűnnek, de „hiányzik belőlük a valódi lojalitás mások iránt” – teszi hozzá.

„Bár a mindennapokban gyakran dobálózunk a szociopata kifejezéssel, sok ilyen viselkedést tanúsító személy valójában antiszociális személyiségzavarban szenved, amit néha szociopátiának neveznek” – mondja dr Pavel Blagov, a Whitman College pszichológia docense. Az antiszociális személyiségzavar egy olyan mentális egészségi állapot, amikor az érintett folyamatosan manipulálja, kihasználja vagy bűntudat nélkül megsérti más emberek jogait.  Azoknak az embereknek, akiket szociopatáknak tekintünk, és antiszociális személyiségzavarral diagnosztizálunk, hosszú ideje agresszívnek vagy szabályszegőnek kell lenniük, vagyis ez a viselkedés nem csak úgy a semmiből jön” – magyarázza dr. Jeffrey Cohen, a Columbia Egyetem orvosi pszichológia adjunktusa. Szerinte a becslések szerint a lakosságnak körülbelül 3 százaléka szenved e rendellenességben.

Kennedy arra is felhívja a figyelmet, hogy az emberek anélkül is tanúsíthatnak antiszociális – vagy szociopata – magatartást, hogy feltétlenül megfelelnének a személyiségzavar kritériumainak. „Az emberi lények összetettek, és lehet, hogy a szociopata viselkedés spektrumába esnek, időnként manipulálnak másokat személyes haszonszerzés céljából, agresszívek lehetnek vagy hazudnak, de talán csak egy adott kontextusban vagy bizonyos kapcsolatokban viselkednek így” – magyarázza. Például egy cégvezető hazudhat, manipulálhat vagy agresszíven viselkedhet az üzleti életben, miközben otthon hűséges, felelős partnerként és szülőként viselkedik.

Bár az antiszociális személyiségzavart csak mentálhigiénés szakember diagnosztizálhatja, vannak olyan figyelmeztető jel, amelyek erre a személyiségzavarra utalhatnak. Lássuk, hogyan viselkedik egy szociopata!

8 figyelmeztető jel, hogy egy szociopatával van dolgod

8 figyelmeztető jel, hogy egy szociopatával van dolgod

Egocentrikus

Minden ember egocentrikus egy bizonyos szintig, de a szociopaták egy egészen új szintre emelik az önzőséget. „Elsősorban a saját szükségleteikre figyelnek, ami előbbre való számukra, mint a családjuk, a gyerekeik vagy a barátaik szükségletei” – mondja Blagov. Az érintettek önzőek, illetve öncélúak, és finom vagy nyílt manipulációt alkalmaznak, hogy véghez vigyék az akaratukat. Míg a legtöbbünk életünk egy bizonyos helyzeteiben önzően viselkedik, az antiszociális személyiségzavarban az egocentrikus viselkedés a szabály, nem pedig a kivétel.

Szívtelen

Az antiszociális személyiségzavarban szenvedő emberek nem szoronganak, vagy aggodalmaskodnak, mivel teljesen figyelmen kívül tudják hagyni a viselkedésük másokra gyakorolt hatását. Az érzéketlenségesük a verbális gonoszságtól a fizikai erőszakig is terjedhet.

Manipulatív

A szociopaták gyakran hazudnak és kihasználják az embereket – néha azért, hogy megússzák a felelősségre vonást. „Ez a hazugság és a manipuláció önvédelmi típusa” – mondja Blagov. Máskor azért manipulálnak, mert élvezik, hogy hatalmuk van egy másik ember felett.

Az empátia hiánya

Az antiszociális személyiségzavarban szenvedő emberek nem éreznek empátiát mások iránt. Érthető módon ez megnehezíti a kapcsolatok vagy barátságok fenntartását. Hajlamosak a többi embert eszközöknek tekinteni, és felhasználják őket személyes céljaik elérése érdekében. 

Impulzív

Az antiszociális személyiségzavarban szenvedő emberek hajlamosak az átgondoltság nélküli kockázatvállalásra. „Meggondolatlan döntéseket hozhatnak, amelyeknél nem veszik figyelembe a következményeket” – mondja Kennedy.  Az eredmény: gyakran kirúgják őket, nincs pénzügyi stabilitásuk, és esetleg bűncselekményeket követnek el.

Félelem nélküliség

A lebukástól való félelem a legtöbb embert megakadályozza abban, hogy bűncselekményeket kövessenek el. Az antiszociális személyiségzavarban szenvedőknek nincsenek ilyen megállító mechanizmusaik.

Nincs bűntudat

Egy szociopata gyakran viselkedik agresszívan, tiszteletlenül vagy erőszakosan, de nem mutat bűntudatot, és nem vállal felelősséget tetteiért. Közömbösen viselkednek, és van, hogy a másikat kezdik elhibáztatni, mondván, hogy az túl gyenge, vagy érzékeny. „Még az is előfordulhat, hogy jogosnak érzik, ha bántanak valakit, aki szerintük megérdemelte” – teszi hozzá Blagov.

Hazugság

„A folyamatos hazugság vagy csalás az antiszociális személyiségzavar klasszikus jellemzője” – mondja Kennedy. Hazudhatnak azért, hogy elbűvöljenek, kicselezzenek vagy manipuláljanak másokat a személyes haszonszerzésük céljából vagy csak azért, mert élvezik. Olyan személyiségjegyeket is mutathatnak, mint az arrogancia, a felsőbbrendűség érzése vagy a nagyképűség.

Fotó: Getty Images Forrás: Men’s Health