Ez a 11 jel segít kiszúrni, ha pszichopata a munkatársad

2023. szeptember 14.
A tanulmányok azt mutatják, hogy sokkal több pszichopata van a világon, mint azt gondolnánk, és bár a legtöbbjük nem sorozatgyilkos, mégis veszélyes és kellemetlen lehet velük dolgozni.
Ez a 11 jel segít kiszúrni, ha pszichopata a munkatársad

A pszichopata tulajdonságokkal rendelkező emberek aránya magasabb lehet az üzleti világban, és akár minden 10. felsővezetőt érinthet. Ha te is azt gyanítod, hogy az egyik munkatársad pszichopata, akkor fusd át ezt 11 pontból álló listát. Ha a kollégád könyörtelen, vakmerő, egocentrikus, cseppet sem lelkiismeretes vagy empatikus, és emellé még impulzív is, akkor kezdhetsz gyanakodni!

Érzelmi manipulátor

A pszichopaták magabiztosak és nyitottak, eközben viszont mesteri manipulátorok, akik rendkívül ügyesek a szánalom és az együttérzés kiváltásában, hogy eltereljék a hangsúlyt saját viselkedésükről.

Irányításmániás

Az emberek ugráltatása, a WC-szünetek figyelése, a kollégák bemószerolása – csak néhány dolog a pszichopaták kedvenc eszközei közül.

Túlságosan bájos

A pszichopaták mesterei a tökéletes első benyomás keltésének. Persze, ahogy telik az idő, szépen lassan változtatnak, hogy megkérdőjelezd saját magadat. 

Vérszívó

A pszichopaták csak azért avatnak a bizalmukba, hogy felszippantsák az összes értékes új ötletet, amiket már régóta tervezgettél. Mielőtt észrevennéd, az ötleted máris az övék lett, és a babérokat is ők aratják le.

Hazugságok

Ha a főnököddel való kapcsolatodban nem ritkák a félreértések és a téves feltételezések, akkor lehet, hogy egy pszichopata kezei alatt dolgozol. De nehéz észrevenni ezeket, mert a hazugságaiknak gyakran éppen annyi igazságtartalmuk van, hogy tökéletes fedősztorit lehet rájuk kitalálni.

Nárcisztikus személy

Bár úgy tesznek, mintha törődnének másokkal, a pszichopatákat valójában teljesen önös érdekek vezérlik, gyakran arrogáns és egocentrikus stílussal párosulva. A kapcsolati minták mind a személyes, mind a vállalati életükben gyakran viharosak és rövid életűek, a barátságaik sokszor bármiféle figyelmeztetés nélkül megszakadnak, amint valakiből már nem tudnak hasznot húzni.

Kétszínű

A pszichopaták soha nem vállalnak felelősséget a hibáikért. Ami még ennél is rosszabb, zseniálisan tudják másra hárítani a felelősséget. A pszichopata főnökök nem szégyenkeznek, ha az alkalmazottaikra kell rátolniuk a mocskot ahhoz, hogy saját pozíciójukat és hírnevüket ne szennyezzék be.

Remek színészi képességek

A pszichopaták agyának érzelmekért felelős része nem úgy működik, mint a többi emberé: nem úgy élik meg a félelmet, az undort, a szégyent és a sajnálkozást, mint mások. Ennek ellenére zseniális színészek, akik a valóságot elrejtve tudnak manipulálni másokat. Hajlamosak a szélsőséges érzelmekre, aztán egyik pillanatról a másikra úgy viselkednek, mintha semmi nem történt volna.

Kockázatvállaló

Azok a dolgok, amelyek egy normális embert megijesztenének, egyáltalán nem rettentenek meg egy pszichopatát. Higgadtságuk része a vonzerejüknek, és ez megmagyarázza, hogy miért érnek el átütő sikereket gyakran a média, a politika, a pénzügy és a katonaság területén.

Az erő mindenek felett

A pszichopaták úgy érzik, irányítaniuk és manipulálniuk kell másokat, ezért vonzódnak a magas pozíciókhoz. A pszichopaták mesterei az irányítgatásnak, ezért óvakodj mindenkitől, aki rátapos a beosztottjaira.

Fenyegető aura

Bár nem minden pszichopata szadista, az emberek sokszor nyugtalanító érzéseket tapasztalnak, amikor egy pszichopata hajlamú személy társaságában vannak. Bízz a megérzéseidben, és ne félj megszakítani a kapcsolatot az illetővel.

Forrás: Zippia, Fotó: Getty Images