Négynapos munkahét: ezek a legfontosabb előnyei és hátrányai

2023. szeptember 14.
Most indítanál vállalkozást, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Már egy ideje a magad ura vagy, mégsem pörög úgy az üzleted, ahogyan szeretnéd? Esetleg tudatosabban szeretnéd kezelni a vállalkozásod pénzügyeit? Hofer Noémi jogi szakokleveles közgazdász és okleveles nemzetközi adószakértő rendszeresen jelentkező írásaival segít eligazodni az üzleti élet útvesztőiben.
Négynapos munkahét: ezek a legfontosabb előnyei és hátrányai

Ha eleged van az ötnapos munkahétből, nem vagy egyedül. Munkavállalóként egyértelműen a többséghez tartozol, de a vállalkozások vezetői közül is egyre többen kérdőjelezik meg a hatékonyságát. Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyer egy alternatíva: a négynapos munkahét. A koncepció mögött az az elképzelés áll, hogy a kevesebb munkanappal a munkavállalók kevésbé égnek ki, boldogabbak és ezáltal produktívabbak lesznek. Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy négy nap alatt legalább ugyanannyi, ha nem több munkát tudnak elvégezni, feltéve, ha a jövedelmük nem csökken.

hofer-noemiHofer Noémi közgazdász, adószakértő

Hofer Noémi vagyok, jogi szakokleveles közgazdászként és okleveles nemzetközi adószakértőként, 22 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

A rövidített munkahét vágyálma már a világjárvány előtt is foglalkoztatta az embereket. De most, hogy a munkavállalók többsége visszatért az irodákba dolgozni, szinte minden héten megjelenik egy tanulmány arról, hogy miért lenne jó a négynapos munkahét széles körű elterjedése, illetve hogy miért nem megy a változás mégse olyan gyorsan.

Mit mondanak a legfrissebb kutatások?

Nemrég például nagy port kavart egy minden eddiginél alaposabb nemzetközi felmérés eredménye. A 2022 februárjában kezdődött hat hónapos tesztben hat ország harminchárom vállalata csökkentette alkalmazottjai munkaterhelését heti négy napra, azaz harminckét órára. A 4 Day Week Global által szervezett valós kísérletben azt próbálták kideríteni, hogy a munkavállalók az idő nyolcvan százalékában is el tudják-e végezni ugyanazt a munkát, mint korábban negyven óra alatt, ha egyébként ugyanazt a fizetést kapják. Az eredmények elsöprően pozitívak voltak: A programban részt vevő vállalatok a bevételek növekedéséről, a munkavállalók egészségi állapotának és jóllétének javulásáról számoltak be, és környezetvédelmi szempontból is pozitív hatásokat mutattak ki. Az új jelentés eredményei egyértelműek: A négynapos munkahét mindenkinek jobb volt.

Bár a munkavállalók jólléte és megtartása fontos, a kísérlet a bevételek növekedésével is járt a megfigyelt vállalatok körében. A kísérletben tizenhat cég szolgáltatott bevételi adatokat is. Az ő bevételük – a méretük szerint súlyozva – 8,14 százalékkal nőtt. Egyes cégek esetében közel 40 százalékkal magasabb volt, mint az előző év ugyanezen hat hónapos időszakának bevételnövekedése. A záró felmérést kitöltő huszonhét vállalat közül egyik sem jelezte, hogy tervezné az ötnapos héthez való visszatérést. A kísérletben részt vevő négyszázkilencvenöt alkalmazott közül pedig szinte mindenki meg akarta tartani a négynapos munkahetet.

Bár az új rendszer bevezetői elsősorban az üzleti hatást keresik – a bevételben vagy a munkavállalók jóllétében –, lehetnek kevésbé nyilvánvaló előnyei is.

Egyrészt a csökkentett munkaidő alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár – az emberek kevesebbet ingáznak, és a vállalkozások kevesebb energiát használnak. A négynapos hetet vizsgáló kísérlet megállapította, hogy a résztvevők egy órával kevesebb időt töltöttek utazással, mint a kísérlet előtt. A rövidebb munkahét segít az embereknek abban is, hogy környezetbarátabb döntéseket hozzanak. Ha kevesebb a szabadidejük, nagyobb valószínűséggel vásárolnak eldobható műanyagba csomagolt élelmiszereket, autóval járnak munkába ahelyett, hogy gyalogolnának vagy a tömegközlekedést vennék igénybe.

A magyar nagyvállalatok körül elsőként a Magyar Telekom tesztelte ezt a munkarendet 2022 júliusa és októbere között. A munkavállalók bérét nem változtatták, azaz nem kerestek kevesebbet a csökkentett munkaidő miatt. A publikált értékelésükben azt állapították meg, hogy a tesztbe bevont kollégák egyéni hatékonysága átlagosan 10 százalékkal javult, miközben a heti négynapos, napi nyolcórás foglalkoztatás mellett 20 százalékkal kevesebb időt töltöttek munkával. Emellett a munkavállalói elégedettség jelentősen, a korábbi 78 százalékról 94 százalékra nőtt.

A négynapos munkahét előnyei

Kezdjük a legtöbbet hangoztatott és vizsgált előnnyel: a megnövekedett termelékenységgel. Ha kevesebb napot dolgozol, kisebb valószínűséggel tapasztalhatod a fáradtságot és a kiégést. Ez vállalkozókra és munkavállalókra egyaránt érvényes. Ha többet pihensz egy héten, jobban tudsz koncentrálni, és ugyanannyi idő alatt több feladatot tudsz elvégezni. Ahogy a fenti felmérések eredményei mutatják, akár produktívabb is lehetsz, mint ha heti öt napot dolgoznál.

Az új metódus másik előnye a munka és a magánélet jobb egyensúlya. Ne feledjük, hogy a nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás csak elméletben létező napi időbeosztás. A napi nyolc órát dolgozók a gyakorlatban napi további egy-két órát ingáznak, továbbá ügyeket intéznek, bevásárolnak, házimunkát végeznek, másodállást vállalnak, hozzák-viszik a gyerekeket – így sem a pihenésre, sem a szórakozásra nem marad elég idő. Ha a te hétköznapjaid is ilyen rohanásban telnek, nem csoda, hogy örülnél egy plusz szabadnapnak. Így több időd maradna a családodra és a barátaidra, a hobbijaidra, a sportolásra, illetve az egyéb kötelezettségeidre. A heti négy napban rendelkezésre álló, de kiegyensúlyozott, koncentrálni és keményen dolgozni képes munkaerő a munkaadónak is többet ér, mint egy demotivált, gondterhelt, szétszórt alkalmazott, aki ugyan fizikailag jelen van a hét öt napján, de csak háromnapnyi kemény munkának megfelelő teljesítményt nyújt.

Négynapos munkahét: ezek a legfontosabb előnyei és hátrányai

A négynapos munkahét előnyei

A jobb termelékenység, valamint a munka és a magánélet egyensúlya mellett a négynapos munkahét a munkavállalók elégedettségét is növeli, így könnyebb őket megtartani, és inkább magukénak érzik a vállalat üzleti céljait is. Kreatívabb ötletekkel állnak elő, proaktívabban és önállóbban dolgoznak, egyszerűen mert van hozzá kedvük és energiájuk.

Negyedik érvként a négynapos munkahét a hiányzások csökkenéséhez is vezethet. Ha a munkavállalóknak több idejük van arra, hogy magukkal és a magánéletükkel foglalkozzanak, kisebb valószínűséggel hiányoznak a munkahelyükről, ritkábban betegszenek meg, kevésbé fáradnak el, és az ügyes-bajos dolgaikat is könnyebben el tudják végezni munkaidőn kívül.

Ha vállalkozó vagy, az ötödik érvem érdekelhet a legjobban: a költségmegtakarítás. Mikor, ha nem egy inflációs időszakban szeretnél költségeket csökkenteni a cégedben, nem igaz? Legnagyobb eséllyel az irodád, a munkahelyed rezsiköltségeiben tudsz megtakarítást elérni. Logikus: ha kevesebb ideig dolgoztok, kevesebb energiát használtok el, kevesebbet kell takarítani. Ha a négynapos munkahetet váltott rendszerben vezetitek be – vagyis a plusz szabadnapot nem mindenki ugyanazon a napon kapja a héten –, akkor akár kisebb irodában is elfértek, vagyis a bérleti díjon is spórolhatsz. Egy fontos tényezőről azonban ne feledkezz meg: ha kevesebbet dolgoztok, könnyen lehet, hogy a bevételetek is csökkenni fog. Átgondolt munkaszervezéssel szerencsére ez elkerülhető. Ha érdekel, hogyan, keress meg a cikk végén található elérhetőségeimen vagy itt, és megosztom veled az ötleteimet.

És hogy milyen hátrányai lehetnek a négynapos munkahétnek? A cikk folytatását Hofer Noémi blogján olvashatod el!

Fotó: Getty Images