Ez az igazság arról, lehet-e torokrákunk az orális szextől

2023. szeptember 16.
Az orális szex jó. Ám ahogy a legtöbb jó dolognak az életben, úgy az orális szexnek is vannak bizonyos kockázatai. Az egyik például a torokrák. De mekkora valóban a veszély?
Orális szex torokrák
  • Nem csak a szexuális úton terjedő betegségeket kaphatjuk el orális szexszel.
  • Az orvosok szerint mára az orális szex lett a torokrák egyik legnagyobb rizikótényezője. 
  • A humán papillomavírus, közismert nevén HPV tehető felelőssé azért, hogy torokrákunk lehet az orális szextől.

„Ugyan egyre többen vannak beoltva HPV ellen, ám a sokkal szabadabb szexuális szokások jobban megkönnyítik a vírus terjedését, mint bármikor korábban a történelemben – mondta Dr. Sermed Mezher epidemiológus. – Fontos az óvatosság és védekezés orális szex közben is, különösen új partnerrel.”

@drsermedmezher

This One Thing Makes Oral Sex the Number 1 Risk Factor for Throat Cancer #safertogether Human papillomavirus (HPV) is a group of viruses that can infect various parts of the body, including the throat. When HPV infects the cells of the throat, it can lead to the development of throat cancer over time. The link between HPV and throat cancer, specifically oropharyngeal cancer, has become increasingly recognized in recent years. HPV-related throat cancer typically starts with the virus infecting the cells in the back of the throat and tonsils. The virus can trigger changes in the infected cells’ DNA, causing them to grow and divide uncontrollably. As these cells accumulate and form tumors, throat cancer can develop. It’s important to note that not everyone with an HPV infection will develop throat cancer. The risk of developing cancer is influenced by factors such as the type of HPV infection, the person’s immune system response, and other environmental factors. Preventing HPV infection is crucial in reducing the risk of developing throat cancer. Vaccines are available to protect against certain types of HPV that are linked to cancer. Practicing safe sexual behaviors, such as using condoms, can also help reduce the risk of HPV transmission. Regular screenings and early detection play a vital role in managing and treating HPV-related throat cancer. If you notice persistent symptoms like a sore throat, difficulty swallowing, or a lump in the neck, it’s essential to consult a healthcare professional for evaluation. #HPVThroatCancer #OropharyngealCancer #HPVInfection #CancerRiskFactors #PreventionMatters #Vaccination #SafeSexPractices #EarlyDetection #ScreeningIsKey #ThroatHealth #CancerAwareness #HPVAwareness #HealthEducation #ImmuneSystemHealth #RiskReduction #HealthyChoices #WellnessMatters #HealthAndWellbeing #StayInformed #KnowledgeIsPower #doctor #medicine #medicineexplained #healthcare #interesting #fyp #fypシ

♬ Gravity – a2zMP3

Tényleg lehet torokrákunk az orális szextől?

„A rövid válasz igen, lehet torokrákunk orális szextől – mondta Dr. Jennifer Anger urológus. – Bár a dohányzás és dohányrágás még mindig a legnagyobb rizikófaktor, a HPV-fertőzés, ami szexuális úton, így orális szexszel is terjed, egyre nagyobb arányban felelős a torokrákos esetekért.”

Amit fontos tudni a szakember szerint a HPV-ről, hogy „ez a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, amit közvetlen bőr érintkezéssel hüvelyi, anális vagy orális szexszel lehet elkapni”, mondta Dr. Anger. Több mint 100 típusa van a HPV-nek, de csak nagyjából 40 tud szexuális úton, így orális szexszel is terjedni. 

A HPV-fertőzés sem jelenti azt, hogy biztosan torokrákunk lesz

„A szexuálisan aktív felnőttek 80 százaléka átesik HPV-fertőzésen valamikor, ami a legtöbb esetben magától elmúlik – mondta Dr. Sangini Sheth, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának nőgyógyász professzora. – Kijelenthetjük, hogy a HPV-vel fertőzött emberek nagy része nem lesz rákos.”

14 nagy kockázatú HPV-törzs van az amerikai Nemzeti Rák Intézet adatai szerint. Ha ezek közül fertőződünk meg eggyel és az immunrendszerünk nem győzi le két év alatt, akkor a vírus a testünk egészséges sejtjeiben rákmegelőző állapotot idézhet elő. Ha ezeket a mutálódott sejteket nem távolítják el időben, akkor alakul ki a rák.

Ezért fontos, hogy tudjunk arról, milyen kockázatokkal járhat az orális szex is, még akkor is, ha a torokrák (vagy más ráktípus) kialakulására ilyen úton az esély mégis csak csekély. Bár nem nulla, azt hangsúlyozzák a szakemberek.

Hogyan lehet biztonságos az orális szex?

Szerencsére a HPV-oltás a legfrissebb kutatások szerint hatékony védelmet jelent a vírus átadásával szemben. Ám, ahogy Dr. Anger megjegyezte, a vakcinát már azelőtt be kell adni, hogy a gyerekek elég idősek lennének a szexhez. „9-11 éves korban már célszerű lenne oltani a gyerekeket, mielőtt egyáltalán szexuálisan aktívvá válnának” – mondta az orvos.
Ugyanakkor ha nem kaptunk gyerekkorban HPV-oltást, akkor sem késő. „Mivel a HPV-nek rengeteg törzse van, a védőoltás csak néhány nagy kockázatú típus ellen jelent védelmet. Érdemes egy vérvizsgálattal megnézni, vajon átestünk-e a fertőzésen, és utána beoltatni magunkat” – javasolta Dr. Anger. 

Megvédhetjük magunkat az esetleg torokrákot okozó HPV-vel szemben orális szexnél is óvszerrel és/vagy szájvédővel. „Ez más szexuális úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújt – mondta a nőgyógyász. – De már olyan fehérnemű is létezik, amit kifejezetten az orális szexhez fejlesztettek ki.” (A speciális fehérneműről bővebben itt írtunk mi is.)

Fontos tudnunk a lehetséges kockázatokról és megelőzési módszerekről az orális szex esetében is. Bár elég kicsi rá az esély, hogy torokrákunk legyen tőle, de akkor is fontos a biztonságos szexre törekvés, nem csak a saját, de partnerünk védelmében is.

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash, Getty Images