Ezért lehet sárga a fogad, amit semmivel sem tudsz eltüntetni

2023. szeptember 28.
Rossz hírünk van, nem mindenkinél érhető el fogfehérítéssel a szinte már világító fogsor. De milyen okokra vezethető vissza a fogak színének megváltozása?
Fogak fehérítése

Szinte már világít néhány színész, vagy modell fogsora. Egyes kutatások szerint a csillogó, gyöngyházfehér fogsor előnyt jelent bizonyos helyzetekben, például egy állásinterjún. Röviden fogalmazva: a siker eléréséhez nagy segítség, ha különösen ragyogóak az ember fogai. 

Talán nem is kell mondani, hogy pontosan ezért virágzik minden olyan cég, ami a fogsor fehérítésére készült termékeket és szolgáltatásokat ajánlja.

A helyzet az, hogy a fogak árnyalata már születésünkkor eldől, ez pedig néhány ember esetében sárgásabb árnyalatot jelent. Akiknek vastagabb a fogzománca, de világosabb a dentinük (fog keményszöveteinek az egyike, mely a zománc ill. a cement és a fogbél között helyezkedik el), azoknak fényesebbek lesznek a fogai. Akiknek viszont vékonyabb a zománcuk, jobban látszik a dentin sárgasága. Ez pedig minden fog esetében változó árnyalatot jelent.

fogzománc

A fog felépítése

Vagyis néhány embernek már a születésétől kezdve hófehérek a fogai, és különböző külső hatásokra (például a savas ételektől, vagy a kávétól) elsárgul. Náluk a leginkább sikeresen alkalmazhatóak a változatos fogfehérítési eljárások.

A fogfehérítés tehát abban segít, hogy visszanyerjük fogsorunk természetes árnyalatát, úgy, hogy az évek alatt rátapadt foltokat eltávolítja.  
 
Fotó: Getty Images
Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés