Új tuti tipp, ha rosszul alszol: ragaszd le a szádat éjszakára

2023. február 24.
Mindent megtudtunk a TikTok legújabb, ám annál bizarrabb alvástrükkjéről. Tényleg van értelme leragasztani a szánkat éjszakára? És nem veszélyes?
Tényleg van értelme leragasztani a szánkat éjszakára? És nem veszélyes?
  • A száj leragasztása pont az, aminek hangzik: a jó alváshoz azt tanácsolják, ragasszuk össze a szánkat éjszakára hipoallergén sebtapasszal.
  • Az alvástrükk a TikTok-on kezdett robbanásszerűen terjedni. Több tucat felhasználó posztolta már tapasztalatait.
  • Az elmélet szerint a száj összeragasztása éjszakára azért hasznos, mert javítja az alvást, megszünteti a rossz leheletet, csökkenti a fogszuvasodást és erősíti az immunrendszert. Többek között.

„A férjem szólt, hogy újabban nyitott szájjal alszok – mondta egy 29 éves nő. – Nem horkolok. De szerinte hangosan lélegzek a nyitott számon keresztül. Emiatt nehezebben alszik el. Nekem is feltűnt, hogy reggel rossz lehelettel ébredek a drága jó új szokásom miatt.”

„Kipróbáltam az alvásmeditációt. Felpolcoltam a párnáimat, ahogy a legtöbb helyen megoldásként javasolják – folytatta a nő. A TikTok-on láttam meg a száj leragasztását is. Ez érdekesnek tűnt. Rengeteg posztot találtam már a témában, és a jótékony hatásoknak se szeri, se száma ezek szerint.”

A TikTok-on terjedő videók szerint a száj leragasztása éjszakára azért hasznos, mert javítja az alvást, megszünteti a rossz leheletet, csökkenti a fogszuvasodást és erősíti az immunrendszert. Többek között. A szakértők azonban nem csak az esetleges jótékony hatásokra, hanem a száj leragasztásának kockázataira is figyelmeztetnek. És azokból is van néhány.

Mit jelent a száj leragasztása?

A száj leragasztása pont az, aminek hangzik: a jó alváshoz azt tanácsolják, ragasszuk össze a szánkat függőlegesen a száj közepénél éjszakára hipoallergén sebtapasszal. Elvileg ezzel azt érjük el, hogy az orrunkon keresztül kezdünk lélegezni a szánk helyett alvás közben. Ezáltal javul az immunrendszer működése és jó hatással van a szájhigiéniára. 

Tény, hogy az orrlégzés a test természetes és reflexszerű légzésformája – jelentette ki Dr. Meilan Han, a Michigani Orvostudományi Egyetem pulmonológus professzora. De kikényszeríteni az orrlégzést nem ugyanaz, mint ösztönösen így lélegezni. Ez stresszt jelent a testnek. Ha valaki a száján keresztül lélegzik alvás közben, annak oka van ugyanis, amit meg kell szüntetni ahhoz, hogy az orrán keresztül lélegezzen. Nem elég a száj összeragasztása. 

Biztonságos egyáltalán a száj leragasztása alváshoz?

A szakember rövid válasza: valószínűleg nem. 

Még az alapvetően egészséges embereknél is lehet egy sor nemkívánatos mellékhatása annak, ha leragasztja a száját alváshoz:

  • légzési nehézségek
  • eldugult orrjáratok
  • lecsökkenő oxigénáramlás
  • bőrirritáció

„Nem nagyon tudnék olyan esetet mondani, amikor bárkinek javasolnám, hogy ragassza össze a száját alváshoz” – vallotta be Dr. Han. 

A nyitott szájjal alvás egy tünet, ahol a kiváltó okot kell megkeresnünk, nem leragasztani a szájat éjszakára

A nyitott szájjal alvás egy tünet, ahol a kiváltó okot kell megkeresnünk, nem leragasztani a szájat éjszakára

Dr. Michael Breus klinikai szakpszichológus, alvásszakértő egyetért Dr. Hannal. „A szájlégzés egy tünet, hogy valami miatt nem tud valaki az orrán át lélegezni. Allergia, orrdugulás, orrpolip és még egy sor betegség okozhat ilyet – mondta. – Akit pedig alvási apnoéval diagnosztizáltak, szigorúan tilos bármikor is összeragasztani a száját alváshoz. Eleve rendellenes légzésmintázatot okoz a betegség éjszaka. Ha meggátoljuk a szájon át légzést, a szervezete egyszerűen nem jut elég oxigénhez.”

Miért lehet jó, ha az orron át lélegzünk éjszaka?

Abban igaza van a közösségi oldalakon terjedő videóknak, hogy valóban az az egészségesebb és jobb, ha alvás közben az orrunkon keresztül lélegzünk. 

  1. Jobb levegő jut a tüdőbe. „Ha az orrunkon keresztül vesszük a levegőt, jobban megszűri és párásítja a az orrjárat, mielőtt a tüdőbe jut – magyarázta Dr. Han .– Emiatt fontos, hogy ha gyakran a szánkon keresztül lélegzünk alvás közben, mindenképp forduljunk orvoshoz.”
  2. Javítja a szájhigiéniát. Elmúlhat a rossz szájszag, ha leragasztjuk alváshoz a szánkat? Talán. „Aki a száján át lélegzik alvás közben, kiszárad a száj nyálkahártyája az éjszaka folyamán – magyarázta Dr. Richard Lipari fogorvos. – Ennek következménye lehet a rossz szájszag és hosszú távon a fogszuvasodás.”

Logikus lehet, hogy a száj összeragasztása ezt megoldja, hiszen zárva lesz a szánk. Ugyanakkor erre semmi tudományos bizonyítékunk nincs egyelőre Dr. Lipari szerint.

Mit próbáljunk ki inkább a száj leragasztása helyett?

A már említett mellékhatások miatt a szakemberek nem igazán javasolják, hogy leragasszuk a szánkat éjszakára. Bármennyire is jó, ha az orrunkon lélegzünk alvás közben. Vannak más, tudományosan is bizonyított alternatívák, amit kipróbálhatunk. 

  1. Az egészséges fogakért:
  • Gondosan válasszuk meg, mit eszünk lefekvés előtt. „Ha a rossz lehelet miatt próbálnánk ki a száj leragasztását alváshoz, először inkább változtassunk az étrendünkön – javasolta Dr. Jeffrey Sulitzer fogorvos. – A szájszárazságot okozhatja számos étel, amit napközben fogyasztottunk. A túl sós vagy savas élelmiszerek és az alkohol is kiválthatja.”
  • Jó szájhigiénia. „Fejlesszünk kicsit a szájápolási rutinunkon – javasolta a fogorvos. – Ha a nyitott szájjal alvás miatt rossz lehelettel ébredünk, vásároljunk új fogkefét. Válasszunk olyat, ami hatékonyabban távolítja el a lepedéket és ételmaradványokat. Használjunk fogselymet és szájzuhanyt vagy fogközkefét is.”
  1. Ha jobban szeretnénk aludni
  • Próbáljuk ki az orrtapaszt. Könnyebb az orron át lélegezni alvás közben, ha nincs eldugulva az orrunk. Ez logikus. „Ha az orrdugulás tartós, mindenképp menjünk orvoshoz. A krónikus orrdugulás okának feltárása szakembert igényel – javasolta Dr. Breus. – Ha allergia vagy nátha miatt dugult el az orrunk, az erre a célra kifejlesztett orrtapaszok könnyíthetik az orrlégzést.”
  • Változtassunk az alvási testhelyzetünkön. „Könnyűnek tűnik, de aki volt már várandós például, az tudja, milyen nehéz megváltoztatni az alvási pózunkat – mondta Dr. Sudha Tallavajhula, a Houstoni Orvosi Központ alvásneurológusa. Az alvás testhelyzetének megváltoztatása azonban segíthet, hogy csukott szájjal aludjunk magunktól is, mindenféle ragasztó nélkül. A nyitott szájjal alvás egyébként a háton alvóknál a leggyakoribb.”

Forrás: Allure Fotó: Unsplash, Canva, Getty Images