Több millióan imádják a TikTok fogfehérítő trükkjét – a szakértő szerint veszélyes mellékhatásokkal járhat

2022. november 16.
Rengeteg a drogériákban kapható házi fogfehérítő termék, a TikTokon azonban egy DIY-keverék terjed. A módszer talán hatásos, de korántsem ártalmatlan.

Az elmúlt években a fogászati rendelők által kínált professzionális fogfehérítő eljárások mellett megjelentek az otthoni fogfehérítők is – és természetes házi trükkökből is bőven akad. Nemrégiben a TikTokon kezdett el terjedni egy speciális módszer, amit már több mint 15 millióan láttak. A felvételen az egyik TikTok-felhasználó 3 összetevőt, egy tetszőleges, drogériás szájöblítőt, hidrogén-peroxidot és egy antiszeptikus szájöblítőt önt össze, majd egy teáskanál szódabikarbónát is tesz a keverékbe. A felvételen a lány ezzel a házi mixszel öblöget, és esküszik rá, hogy ettől lesznek olyan ragyogóan fehérek a fogai. De vajon tényleg működik a módszer?

tiktok-fogfeherites-veszelyes-mellekhatas

Alapvetően lehetséges, hiszen a hidrogén-peroxid például régóta használt hatóanyag a fogfehérítésben. A Shape szakértője szerint a legnagyobb probléma az ilyen házi módszerekkel, hogy nem vetették őket alapos tudományos vizsgálat alá, így nem is vagyunk tisztában az esetleges mellékhatásokkal. De mivel itt viszonylag erős kemikáliákat használnak, nagy a kockázata, hogy a nem megfelelő arányokkal károsíthatjuk az ínyt, hosszú távon pedig akár a fogzománcot is. Az irritáció pedig súlyos károsodásokhoz is vezethet, szóval jobban járunk, ha inkább a profikra bízzuk magunkat.

Forrás: Shape US Fotó: Getty Images

Olvass tovább!