Fontos tények az alexitímiáról, vagyis a jelenségről, amikor az emberek nem ismerik fel érzelmeiket

2023. október 02.
Képzeld el, ha nem tudnád felismerni, megnevezni az érzelmeidet. Ilyen az alexitímiában szenvedők élete. Elmagyarázzuk, mit éreznek!
nő pöttyös ingben

Először tisztázzuk, hogy mi is az az alexitímia? Ez egy kóros személyiségjegy, amelynek alanyai az érzelmileg felfokozott helyzetekben csupán a testi tünetek észlelésére képesek. Nem tudják szavakba önteni, mit érezhetnek, sőt lényegében alig vannak tudatában az érzelmi életüknek. A köznyelvben ezekre az esetekre használják az érzelmi analfabéta jelzőt.

Néhány alexitímiás ember mások megfigyelése által ismerkedik az érzelmekkel. Az ebben szenvedők tudják, hogy társadalmilag elvárják tőlük, hogy boldogan viselkedjenek az esküvőkön, vagy szomorúan a temetéseken, de ez számukra nagyon nehéz. „Hogyan írnál le egy színt annak, aki még soha nem látta a színeket? Pontosan ilyen az alexitímia, csak a kérdést úgy kell feltennünk, hogy hogyan magyaráznád el az érzelemvilágot egy érzelemmentes embernek?” – magyarázta Lincoln Stoller pszichoterapeuta.

Az érzelmek felismerése?

Egyesek azt gondolják, hogy az érzelmeik felismerésének képtelensége azt jelenti, hogy nem tudnak fenntartani egy párkapcsolatot, mert képtelenek megfelelni partnerük érzelmi szükségleteinek. A helyzet azonban ennél sokkal összetettebb. Az alexitímiában szenvedők bizonyos érzelmeket, köztük félelmet és örömet érezhetnek. Az azonban, hogy ezek mennyire intenzívek, és mennyire képes felismerni őket, személyenként változnak.  Nem lehet azt mondani, hogy az alexitímia esetén teljesen hiányoznak az érzelmek, helyesebb úgy fogalmazni, hogy bizonyos érzelmek hiányoznak. 

  • Az alexitímiában szenvedők gyakran keresik a veszélyes kihívásokat, az extrém sportokat. De sajnos esetükben megnövekedett a droghasználók és az öngyilkosok aránya is.
  • Előfordul, hogy egy korábban szerzett trauma blokkolja a nehéz, ijesztő vagy fenyegető érzelmeket.
  • Az alexitímia leggyakrabban olyan embereknél fordul elő, akiknek mentális vagy egészségügyi rendellenességei vannak. Az autizmus-spektrumzavarban szenvedők körülbelül fele szenved alexitímiában. De a depresszió, a szorongás, a pánikbetegség és a kényszerbetegség is növelheti az alexitímia esélyét.

Megfelelő terápia segítségével az alexitímiában szenvedők megtanulhatnak kapcsolatba lépni a saját érzelmeikkel. Ez akár élethosszon át tartó folyamat is lehet. 

Fotó: Getty Images Forrás: Insider

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés