A válóperes ügyvéd 7 szabálya a tökéletes pár kiválasztásához

2023. június 13.
Ki tudná jobban, mitől mehet tönkre egy házasság, mint egy válóperes ügyvéd? Ha ezt megfordítjuk, máris érthető, miért érdemes megfontolni azokat a szempontokat, melyek szerintük segíthetnek, hogy tényleg tökéletes párt válasszunk.
A válóperes ügyvéd 7 szabálya a tökéletes pár kiválasztásához
  • A válóperes ügyvéd tapasztalata szerint szinte kivétel nélkül minden esetben, amikor a házasság válásba torkollik, ugyanazok az okok és tényezők vezetnek oda.
  • A londoni Hughes Fowler Carruthers ügyvédi iroda válóperes ügyvédje állította össze azt a 7 pontból álló listát, melynek segítségével tökéletes párt választhatunk magunknak.
  • A leggyakoribb, amit egy házaspár váláskor megjelöl, mint ok, az, hogy eltávolodtak egymástól. 

„A közhiedelemmel ellentétben a válóperes ügyvéd nem dörzsölgeti boldogan a tenyerét, mikor egy pár hozzá fordul – kezdte az ügyvéd. – Egy jó ügyvéd egyébként is azon dolgozik, hogy a lehető legkisebb költséggel és legharmonikusabban vigyék végig a válást.”

„Ha mégis megtörténne az a teljesen valószerűtlen eset, hogy a három tinédzser gyerekem hozzám fordul párkapcsolati tanácsért, elárulom, mit mondanék nekik. Ezeket megfontolva sokkal nagyobb eséllyel választanak magukhoz való párt, és megspórolnak egy utat valamelyik kollégámhoz évekkel később.”

1. Ne házasodjunk túl fiatalon

A leggyakoribb, amit egy házaspár váláskor megjelöl, mint ok, az, hogy eltávolodtak egymástól. Ez az eltávolodás a válóperes ügyvéd szerint sokkal nagyobb eséllyel következik be, ha a húszas éveik elején házasodik össze a pár, és kiderül, hogy az életük nem úgy alakul, ahogy fiatalon tervezték a jövőjüket. „Ezt láttam például Elon Musk esetében, aki először az egyetemi szerelmével házasodott össze, majd elképzelhetetlenül sok pénzt keresett, aztán rájöttek, hogy semmi közös nincs már bennük” – mondta az ügyvéd. 

A tudomány is ezt igazolja. Az agyunk még a harmincas éveinkben is fejlődik, alakul. Tehát ehhez képest a húszas éveink elején éretlen tinédzserek vagyunk ahhoz képest, akivé végül a harmincas éveinkben válunk. „Miért hoznánk életre szóló döntést, ha az agyunk még mindig gyerekkorban jár és sokat változik még?” – tette fel a kérdést. 

Az egész történelem máshogy alakult volna, ha Károly herceg sokkal bölcsebb lett volna, és nem kéri meg a 19 éves Diana hercegnő kezét.

2. Az értelem álljon az érzelem felett

Ahogy Jane Austen is tudta, a házasság nem (csak) a romantikus érzelmeink megpecsételése, sokkal inkább egy hosszú távú üzleti szerződés. Kötnénk üzletet olyan emberrel, aki úgy gondolja, a törvények és szabályok csak a gyengékre és kispolgárokra vonatkoznak? Valószínűleg nem. Ebben az esetben miért vállalnánk gyerekeket, vennénk házat hitelre és kötnénk össze az életünket valakivel, aki áthág minden szabályt?

Intő jel, ha valaki minden korábbi párját szerencsétlennek, élhetetlennek vagy szánalmas vesztesnek tartja. „Vannak ügyfeleim, akik figyelmen kívül hagyták ezt a figyelmeztetést, és most ők maguk is ebbe a kategóriába kerültek volt párjuknál.”

3. Hasonlít a barátainkra és szereti a barátainkat?

Egyszerű teszt, amivel lemérhetjük, tényleg megfelelő-e számunkra a párunk, ha összehasonlítjuk a barátainkkal. Megvan benne minden olyan tulajdonság, ami a barátokban? Ha egy ilyet sem találunk, kezdjünk el gondolkodni. A barátok azok az emberek, akiket mi magunk választunk, szeretünk velük lenni, anélkül, hogy a szexuális vonzalom bonyolítaná a kapcsolatunkat.

„Sokszor mondták már váláskor a volt párjukról, hogy soha nem szerette a másik barátait, és nem akart velük lenni – mondta az ügyvéd. – Az ellenszenv általában kölcsönös.”

4. Az emberek változnak, de nem feltétlenül úgy, ahogy mi akarjuk

A leggyakoribb amit, amit egy házaspár váláskor megjelöl, mint ok, az, hogy eltávolodtak egymástól.

A leggyakoribb, amit egy házaspár váláskor megjelöl, mint ok, az, hogy eltávolodtak egymástól

Az élet során a derékméret, folyószámla-egyenleg és a pártállásunk is változik. Nem bölcs dolog azt várni, hogy minden ugyanolyan marad. Ahogy azt sem, hogy valaki olyanná válik majd idővel, amilyenné mi szeretnénk, hogy váljon. 

Sok ember úgy ugrik bele a házasságba, hogy majd fejlődik a párjuk, ám ez az esetek 99 százalékában csalódáshoz vezet a válóperes ügyvéd szerint. Inkább arra kell készülnünk, hogy a rossz szokások még rosszabbá válnak. Sokkal rosszabbá.

Ha van három macskája a másiknak, akiket utálunk, nem elvetemült gondolat azt feltételezni, hogy évek múlva már egy macskarezervátumban élünk majd. Minden másnap focizni jár este? Ne is reméljük, hogy ez lecsökken heti egy alkalomra. Az a valószínűbb forgatókönyv, hogy egész hetekre elutazik majd a haverokkal focis nyaralásra. Ez még hatványozottabban igaz a káros szenvedélyekre, az alkohol, szerencsejáték és költekezés csak súlyosabbá válik az életkor előrehaladtával.

5. Legyen összhang köztünk a gyerekkérdésben

Nem ritkaság a válóperes ügyvéd szerint, hogy egy pár azért megy szét végül, mert az egyikük akar gyereket, a másik nem. Ez alapvető fontosságú eldöntendő kérdés, és általában nincs működő kompromisszum. 

Még ha mindketten egyet is értünk abban, hogy szeretnénk gyereket, akkor is vannak olyan részletek, amiket nem árt tisztázni. Hány gyereket szeretnénk? Milyen értékrend szerint neveljük a gyerekeket? „Védőoltások, oktatás, sőt még a gyerek frizurája is vezetett már váláshoz” – mondta az ügyvéd.

6. Egyenlőség, amennyire csak lehet, legalább az elején

A különbségekbe bele lehet szeretni, de a hasonlóságok tartják össze a párt. Az élet sokkal könnyebb, ha például hasonló korú és iskolázottságú, anyagi helyzetű, sőt, vonzerejű emberek kerülnek össze. „Régi bölcsesség a válóperes ügyvédeknél, de még senki sem tudta megcáfolni: az első szerelem felszabadít a neveltetésünkből, de az igazi szerelem az, amivel visszatérünk oda.”

7. Minden a vonzalomról szól

„Amikor áttekintem, mi vezetett a teljesen indokolatlan döntéseikhez vagy viselkedésükhöz, általában ugyanazt az érzést látom mögötte: a vonzódást, vagy annak hiányát – mondta az ügyvéd. – Volt olyan eset, amikor a felperes arra hivatkozott, hogy nem támogatta őt érzelmileg az alperes. Vagy amikor azt írták az indoklásban, hogy úgy érezte, nem szereti és nincs biztonságban.”

Ha egy párkapcsolatban kimúlik az érzelmi és fizikai vonzalom, annak vége. Meg kell tanulnunk, hogyan mutassuk ki a vonzódásunkat a kor előrehaladtával is. Randi a kedvenc éttermünkben, egy közös teázás, de a szex is fontos része kell, hogy maradjon egy kapcsolatnak ahhoz, hogy ne válás legyen a vége. Ám ha ezek a spontán megnyilvánulásai a szerelemnek nincsenek meg már a kapcsolat kezdetén, jó eséllyel később sem lesznek.

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash, Getty Images