Valójában boldogabbá tesz, ha elfojtod a rossz érzéseidet

2023. október 03.
Meglepő dolog derült ki egy friss kutatásból. Sokáig azt gondoltuk, hogy a negatív érzések elfojtása rosszat tesz, ám most ennek pont az ellenkezőjét figyelték meg a Cambridge Egyetem tudósai.
Elfojtás egészséges
  • A Cambridge Egyetem tudósai figyelték meg, hogy a mentális egészségünknek kifejezetten jót tesz, ha összeszorítjuk a fogainkat és inkább magunkba fojtjuk a rossz érzéseinket és negatív gondolatainkat.
  • 16 országból vizsgálták meg az önként jelentkezőket kutatásukban.
  • Úgy tűnik, megdőlt az a freudi nézet, hogy ha elnyomjuk magunkban a rossz érzéseket, negatív gondolatokat, azok a tudatalattinkban maradnak és mérgeznek minket.

Egy 120 ember bevonásával végzett kutatás eredményei szerint sokkal rosszabb hatással van a lelki egészségünkre, ha a problémáinkat, rossz élményeinket kibeszéljük magunkból, mintha elfojtanánk magunkban.

A Cambridge Egyetem kutatói 16 országból választottak ki olyan önkénteseket, akiknek 20 különböző félelmet keltő és aggasztó dolog esetleges bekövetkeztéről, 20 olyan dologgal kapcsolatban kellett gondolkozniuk, amiben reménykednek, amiről álmodoznak, és 36 teljesen unalmas, semleges forgatókönyvet kellett végiglapozniuk fejben.

Az eredmények szerint azok, akiknek azt mondták, hogy magukban kell tartaniuk a rossz érzéseiket, ne is gondoljanak rájuk és tereljék el a figyelmüket ezekről, sokkal jobb mentális állapotba kerültek, mint azok, akik kibeszélték magukból a feszültséget, stresszt, aggodalmat.

Mentális egészség és elfojtás

Dr. Zulkayda Mamat, a tanulmány vezetője elmondta, hogy „az elfojtás hatására láthatóan kisebb volt a szorongás a kutatásban résztvevőknél”. Különösen azoknál volt nagy az eltérés, akiktől azt kérték, a rossz érzéseikről ne beszéljenek, a semleges gondolataikat viszont osszák meg másokkal.

Freud elfojtás-elméletét cáfolják az eredmények

Szembemegy a jelenlegi pszichológiai dogmákkal annak a kutatásnak az eredménye, ami szerint az elfojtás egészségesebbé tesz mentálisan

Szembemegy a jelenlegi pszichológiai dogmákkal annak a kutatásnak az eredménye, ami szerint az elfojtás egészségesebbé tesz mentálisan

„Amit felfedeztünk, szembemegy a jelenleg elfogadott pszichológiai kánonnal – mondta Michael Anderson professzor, a kutatás társszerzője. – Mindannyian ismerjük Freud tézisét arról, hogy ha elfojtjuk magunkban a rossz érzéseket, azok a tudatalattinkban raktározódnak és hatással vannak a viselkedésünkre, általános jóllétünkre, egészségünkre.”

A pszichoterápia mai formája is erre a tézisre épül: felhozni ezeket az érzéseket, hogy megküzdjünk vele és képesek legyünk elengedni.

„Az elmúlt évtizedekben azt mondtuk, hogy ha azt mondják, fojtsunk el bizonyos gondolatokat, annál erősebben gondolunk rájuk. Ez a klasszikus ne gondolj a rózsaszín elefántra helyzet.”

Poszttraumás stressznél is segíthet az elfojtás

A kutatók felfedezései szerint a poszttraumás stressz szindrómában (PTSD) szenvedők mentális egészségén is javíthat, ha megtanulják a negatív gondolatok elfojtásának technikáját. A vizsgálat szerint 16 százalékkal csökkent a negatív mentális egészséggel kapcsolatos pontszámuk, és 10 százalékkal nőtt a pozitív érték.

A kutatók kiemelték, hogy a rosszabb mentális egészséggel szenvedők tünetei többet javultak a kutatás során elsajátított elfojtásos technika hatására. 

„Az elfojtás mint terápia szembemegy a jelenlegi dogmákkal, sőt, azok szerint pont az ellenkező hatást érjük el vele, a kutatás azonban rávilágított, hogy a valóság talán sokkal árnyaltabb ennél. Megmutatta, hogy nem biztos, hogy minden esetben igaz ez.”

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash