Tényleg igaz: mosolyogj, és a világ visszamosolyog rád!

2021. július 26.
Frank Sinatrától Katy Perryig számtalan híresség megénekelte már, milyen hatalma van a mosolynak: jókedvre derít, megszépít, és úgy általában jobban érezzük magunkat, ha mosolygunk. De mindez csak egy érzet, vagy tényleg van tudományos alapja?

Áttörést jelentett a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatása, melyben a mosolygást vizsgálták. Arra voltak kíváncsiak a tudósok, vajon tényleg meg tudja-e téveszteni az agyat, ha elmosolyodunk, és vidámabbak, optimistábbak leszünk-e egyszerűen attól, ha az arcizmainkat mosolyra rendezzük. A koronavírus-járvány miatt aggasztóan emelkedik a szorongásos és depresszióval küzdő emberek száma a világ minden pontján, így a kutatás eredményei nem is jöhettek volna jobbkor. 

mosoly-arc-pszichologia

Az Experimental Psychology című szaklapban megjelent tanulmányban a mosolygás mint arckifejezés és mint fizikai kifejeződés hatását próbálták feltérképezni. A résztvevőknek egy tollat kellett a fogaik között tartani, hogy az arcizmokat a mosolygásnak megfelelő helyzetbe kényszerítsék. A kutatók úgy találták, hogy már maga az izmok mozgása nemcsak az arckifejezést, de az egész test gesztusait megváltoztatta, pozitív érzelmeket létrehozva. 

„Ha az izmok azt mondják, boldogok vagyunk, sokkal nagyobb eséllyel látjuk pozitívan a világot magunk körül – összegezte dr. Fernando Marmolejo-Ramos, a kutatás vezető szerzője. – A vizsgálatunkban úgy találtuk, hogy ha még kikényszerített is a mosoly, az stimulálja az agy amigdalának nevezett területét, ami az érzelmi központunk. Ez arra ösztönzi az idegsejteket, hogy pozitív érzelmi állapotot közvetítsen az egész testünknek.”

A mentális egészség szempontjából ez a felismerés azért fontos, mert így kiderült, hogy ha az agyunkkal elhitetjük, hogy boldogok vagyunk – pusztán azzal, hogy az arcizmainkat mosolyra hangoljuk –, jó esély van arra, hogy tényleg boldogabbnak érezzük magunkat. „A tettessük a mosolyt, amíg tényleg nem leszünk boldogok ötlet nem is áll olyan távol a valóságtól, mint gondoltuk” – mutatott rá a kutatás vezetője.

Forrás: Science Daily Fotó: Unsplash

Olvass tovább!