Mikor van halloween és egyáltalán mit ünneplünk aznap?

2023. október 23.
A köztudatban gyakran keverjük, melyik napon mit ünneplünk október végén és november elején. Sokan azzal érvelnek, hogy a halloween nem is hagyományos magyar ünnep, azonban meglepő fordulatokat tartogat az ünnep története!
Mikor ünnepeljük Halloween napját?

Mikor lesz halloween 2023-ban?

Halloween október 31-én van, ami 2023-ban keddre esik. A legtöbben azt kívánjuk, bárcsak hétvégén lenne, de a kísérteties ünnep idén sajnos hét közben, keddi napon lesz. Magyarországon azonban a halloween utáni nap, november 1-je munkaszüneti nap, aznap mindenszentek napját, november 2-án pedig halottak napját ünnepeljük.

Halloween minden évben ugyanazon a napon van?

Halloween mindig október 31-re esik, természetesen az mindig változik, hogy ez a hét melyik napja, jövőre például csütörtökre fog esni.

Honnan ered halloween ünnepe?

A halloween hosszú története éppolyan misztikus, mint maga az ünnep.

Az ünnep maga a keltáktól ered, akik a mai Írország, Anglia és Észak-Franciaország területén éltek. Október 31-én ünnepelték samhain ünnepét, mely számukra a nyár és egyben az év végét jelezte, ugyanis november 1-jén kezdődött náluk az új év. A kelták számára tehát ez az ünneplés ideje volt, mielőtt a hideg időjárás és a hó megérkezett volna.

A kelták úgy hitték, hogy az új évet megelőző éjszakán a szellemek képesek visszatérni a földre. Ennek következtében jelmezeket viseltek, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, máglyát gyújtottak, és jóslással próbálták megjósolni a jövőt.

Miután a rómaiak meghódították a kelták területeit, átvették a samhaini hagyományok egy részét is.

Mit ünneplünk ma halloweenkor? 

Végül az európai bevándorlók hozták magukkal az ünnepet az Egyesült Államokba. A mai formáját az 1840-es években nyerte el, amikor az ír bevándorlók az ír burgonyaéhínség elől menekülve érkeztek az Egyesült Államok partjaira.

Napjainkban a halloweent az elsősorban az Egyesült Államokban, de Írországban, Olaszországban, Angliában, Mexikóban, Portugáliában és a világ más országaiban is ünneplik, az amerikai popkultúra terjedésével az ünnepet ünneplő országok listája folyamatosan bővül, így Magyarországon is egyre többen ünnepelnek ezen a napon, főleg a fiatalabb generációk számára kezd jelentéssel feltöltődni ez a nap.

Bár már nem feltétlenül azzal a szándékkal viselünk jelmezt halloweenkor, hogy elűzzük a gonosz szellemeket, kialakultak saját, modern szokásaink, például ijesztő filmeket nézünk, kísérteties dekorációkkal díszítjük fel házainkat, és jelmezversenyeken veszünk részt.

Kiemelt fotó: Getty Images, Forrás: Today