5 trükk, amivel tovább marad életben a töklámpás

2021. október 24.
Miután egy csomó időt, pénzt és energiát használtunk el arra, hogy álomszép töklámpást faragjunk, bizonyára senki sem akarja, hogy nem egészen egy hét után már a rothadás jelei mutatkozzanak rajta, pedig még el sem kezdődött a halloweenszezon. Néhány egyszerű trükkel azonban elérhetjük, hogy sokáig világítson a vigyorgó tökfejünk.

Nem csak a gyerekek, a felnőttek is eléggé elszomorodnak, ha a nagy műgonddal kifaragott töklámpásaik már halloween másnapján rothadásnak indulnak, vagy meg sem érik az ünnepet. Nem is gondolnánk, milyen egyszerű dolgokon múlik, meddig marad épen a tökfejünk.

Nem mindegy, milyen tököt választunk

Teljesen mindegy, hogy a piacon vagy a szupermarketben vesszük meg a tököt, néhány kérdést érdemes feltenni magunknak a vásárlás előtt, ha szeretnénk megelőzni a gyors állagromlást. Vannak sérülések a tökön? Elszíneződés látható rajta? Horpadások és mély vágások láthatók esetleg, amik arra utalhatnak, hogy a tök belseje már eleve rothadásnak idulhatott? 

toklampas-rothadas-megelozes

Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, keressünk másik tököt, ami tökéletesen kerek és egyszínű. Bármilyen apróságnak is tűnik a felületi sérülés, az már a korai jele lehet annak, hogy a töklámpásunk bizony nem éri meg a halloweent.

Gondoljuk át a tökfaragást

Sokan olyan dizájnt választanak töklámpásuknak, melynek szerves része a tök belseje is. Bár a belső részek egy részének megtartása kétségkívül növelheti a félelemfaktort bizonyos esetekben, a nedvesség viszont, amit a tök belsejében eredményez, oda vezet, hogy pár napon belül a töklámpásunk elrohad. Ha ez nem lenne elég, a különböző kártevőket és rágcsálókat is jobban vonzza egy olyan töklámpás, amiben találnak ehető belső részeket, magokat is. Ezért célszerű a lehető legjobban kivájni a tökünket. 

Fújjuk be a tököt víz és almaecet keverékével

Az almaecet természetes tartósítószer. Töltsünk meg egy kisebb szórófejes flakont vízzel, majd adjunk hozzá egy teáskanál almaecetet. Keverjük össze, majd fújjuk be vele a kész töklámpást, hogy a rovarok ne érezzék úgy, a kivájt tök lehet az ideális új otthonuk.

Használjunk LED-mécsest inkább

A gyertyák segítenek, hogy még vérfagyasztóbbnak tűnjön a töklámpásunk. Ám a valódi gyertyák kiszárítják a tök belsejét, ami így gyorsabban indul pusztulásnak, mert a védőrétegét alkotó nedvességet elvonjuk belőle. Ha viszont LED-mécsest használunk, ugyanúgy megmarad a titokzatos fény, ami a töklámpásunkból árad, viszont jelentősen megnövelhetjük az élettartamát. Ha még tovább fokoznánk a hangulatot, használhatunk fényrudakat is, melyek színesebb alternatívát jelentenek. 

Helyezzük a tököt száraz helyre

Az a jó, ha megtaláljuk a kényes egyensúlyt: a töknek szüksége van egy bizonyos mennyiségű nedvességre, hogy ne száradjon ki, ám a túl párás közegben hamar úrrá lesz rajta a penész és a rothadás. Ha sikerül olyan helyre állítanunk, ami száraz és a kártevők, rágcsálók sem érik el egykönnyen, nyert ügyünk van. Ha odakint állítanánk fel a töklámpást, tegyük asztalra vagy padra, különösen ha a föld nyirkos. Az sem árt, ha tető van a tökfejünk felett, mert így onnan sem fenyegeti a nedvesség.

Forrás: Popsugar Fotó: Unsplash

Olvass tovább!