Aggódsz, hogy égve maradt a gáz vagy bedugva a vasaló? A lefotózás nem oldja meg!

2023. október 27.
Nem oldja meg a szorongásos problémákat, ha lefotózzuk vagy lefilmezzük az elektromos készülékeket, gázt, amint elzárjuk, kihúzzuk, lekapcsoljuk. Sőt, épp ellenkező hatást érhetünk el vele a pszichológus szerint.
Kényszeres zavar bedugva maradt vasaló fotó
  • A TikTok-felhasználó levideózta, milyen elindulás előtti rituálét végez, hogy kevésbé szorongjon amiatt, hogy égve hagyta a gázt.
  • A fotók és videók készítésével biztosította magát arról, hogy nem hagyta bekapcsolva a készülékeket.
  • A pszichológus szerint ez a módszer a viselkedés kényszeres jellegét csak elkendőzi, de meg nem oldja.

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy azon tűnődött elindulás után, sőt, lehet, hogy még vissza is fordult ellenőrizni, vajon elzárta-e a gázt, kikapcsolta-e a vasalót?

A TikTok-ra egy Kellsie nevű felhasználó töltötte fel a videóját #ocdproblems hashtaggel. Ebben azt dokumentálta a fiatal nő, milyen rituálékat kell végigcsinálnia minden alkalommal, amikor elhagyja a házat, hogy biztos legyen abban, elzárta a gázt és kikapcsolta az elektromos készülékeket.

Hatásos a videós módszer a kényszer ellen?

„Hogy megelőzzem a pánikrohamot – mondta a fiatal nő –, háromszor ellenőrzöm a tűzhelyt és muszáj megnéznem, elég messze van-e az airfyer dugója a konnektortól, hogy nehogy elektromos áram alá kerüljön.”

@kelsointhehouse

Why do I still feel like everything is still on #fyp #fypシ #fypシ゚viral #fypage #foryoupage #foryoupagethis #foryou #ocd #ocdproblems

♬ original sound – Kelsointhehouse

De nem áll meg itt a dolog. Kellsie-nek ellenőriznie kell indulás előtt azt is, hogy a hajvasalót is kihúzta, még akkor is, ha nem is használta korábban. De a porszívó dugójának is elég messze kell lennie bármilyen áramforrástól, nehogy tűz keletkezzen. „Az eszemmel tudom, hogy ez nem történne meg, de képtelen vagyok uralkodni ezeken a gondolatokon” – mondta. 

Ha nem is ilyen szélsőséges mértékben, de sokan tudunk azonosulni ezekkel a kényszerítő hangokkal a fejünkben. A bedugva/bekapcsolva maradt elektromos eszközök miatti szorongás nagyon gyakori jelenség, bár általában nem ölt ilyen súlyos mértéket. 

Kényszeres zavarok és a bedugva felejtett eszközök miatti szorongás

A bedugva maradt vasaló miatti szorongás gyakori a kényszeres zavaroknál

A bedugva maradt vasaló miatti szorongás gyakori a kényszeres zavaroknál

A pszichológusok szerint a háztartási eszközök bedugva felejtése miatti szorongás gyakran összefügg a kényszeres viselkedési zavarral (OCD). „Az OCD egyik fő eleme, hogy az embernek olyan gondolatai támadnak, amik ellen nem tud tenni, ezek teljesen betöltik az egész elméjét – magyarázta Dr. Mimi Winsberg pszcihiáter. – Az OCD az emberek 1,2 százalékát érinti valamilyen mértékben.”

Segíthet a bedugva felejtett eszközök miatti szorongáson egy fotó?

Sokan azzal próbálják elejét venni a szorongásnak amiatt, hogy bedugva felejtenek valamilyen eszközt, mikor elmennek otthonról, hogy lefotózzák, levideózzák. „Muszáj lefényképeznem a garázsajtót, mielőtt elmegyek otthonról, hogy teljesen zárva van. Nem is tudom megszámolni, hány alkalommal fordultam vissza már, hogy ellenőrizzem” – írta valaki.

Julie Pike pszichológus szerint viszont „pont, hogy ellenkező hatást érünk el vele, ha dokumentáljuk azokat a dolgokat, amiket kényszeresen ellenőriznünk kell indulás után”. A szakember szerint bár rövid távon lehet, hogy úgy érezzük, van értelme, hiszen megspórolunk egy visszafordulást. „Hosszú távon viszont nem használ, sőt, ronthat az OCD tünetein” – mondta Pike. 

Fontos leszögezni, hogy attól, hogy hirtelen szorongást érzünk, amikor elmegyünk otthonról, mert nem tudjuk biztosan, kihúztuk-e a vasalót, nem vagyunk OCD-sek. „Mindenkinek vannak OCD-s gondolatai – mondta a pszichológus. – A különbség a mérték. Akkor beszélhetünk kényszeres zavarról, ha az már hatással van a mindennapi működésünkre, társas életünkre.”

Forrás: Insider, fotó: Unsplash